reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

5tyg nie byłaś to sporo czasu ja ledwo wytrzymuje a gdzie tu do 1sierpnia ,ale to ze względu na te plamienia mam schize i nie wiem czy wytrzymam do tej daty.Dobrze że już czujemy ruchy bo tak to już bym leciała.
Właśnie 5 tygodni 😔 sezon urlopowy... Ale teraz mam nadzieję że wyznaczy mi wizytę za 3 tygodnie. I chce żeby dał mi skierowanie na usg 28-32 tydzień, nic nie wspominał ale dziś już jestem w 27+4 więc muszę mieć żeby się zapisać

reklama
Wczoraj na szkole rodzenia położna mówiła, że dla dziecka do szpitala:
-2 komplety ciuszków
-15 pieluszek
-2 pieluchy tetrowe
-1 rożek
-0 kosmetyków
A body na krótki czy długi rękaw?
Właśnie 5 tygodni 😔 sezon urlopowy... Ale teraz mam nadzieję że wyznaczy mi wizytę za 3 tygodnie. I chce żeby dał mi skierowanie na usg 28-32 tydzień, nic nie wspominał ale dziś już jestem w 27+4 więc muszę mieć żeby się zapisać
No ja właśnie muszę też zadzwonić czy mój się zaś na urlop nie wybierze od sierpnia,bo jeden gin ma cały miesiąc a mój był dwa tygodnie to jeszcze mi pójdzie zaś.

Wczoraj na szkole rodzenia położna mówiła, że dla dziecka do szpitala:
-2 komplety ciuszków
-15 pieluszek
-2 pieluchy tetrowe
-1 rożek
-0 kosmetyków
Na necie wyprawka bardziej rozbudowana bo kosmetyki dla dziecka ,skarpetki na nogi i ręce ,3 pary bodów itp

Na necie wyprawka bardziej rozbudowana bo kosmetyki dla dziecka ,skarpetki na nogi i ręce ,3 pary bodów itp
Mi na szkole rodzenia kazali sprawdzać na stronie konkretnego szpitala w którym chcemy rodzić i tam są informacje co dla matki a co dla dziecka zabrać. Plus u mnie na szkole rodzenia będzie przykładowa wyprawka pokazana do szpitala w którym chce rodzic. Co zabrać i co spakowac...
Ja dziś to mam rajd.. . Najpierw ginekolog. Popołudniu szkoła rodzenia a wieczorem diabetolog. 🙈

Myślę, że skarpetki i czapeczka liczą się do kompletu ubranka. Ja wezmę body z długim rękawem, polspiochy lub śpiochy i pajacyki. Na ręce już nie zalecają teraz żadnych ochraniaczy. Kosmetyki dzieciowe nie są potrzebne, bo dziecko powinno być brudne :) nie kapia w szpitalu, bo ten śluz ma dobre działanie, pierwsza kąpiel ma być w domu. Takie info od poloznej ze szkoły rodzenia (pracuje w szpitalach).

Myślę, że skarpetki i czapeczka liczą się do kompletu ubranka. Ja wezmę body z długim rękawem, polspiochy lub śpiochy i pajacyki. Na ręce już nie zalecają teraz żadnych ochraniaczy. Kosmetyki dzieciowe nie są potrzebne, bo dziecko powinno być brudne :) nie kapia w szpitalu, bo ten śluz ma dobre działanie, pierwsza kąpiel ma być w domu. Takie info od poloznej ze szkoły rodzenia (pracuje w szpitalach).
Moja młoda to jeszcze oddsysali z wód płodowych z nosa a potem już przestali to robić.Znajomej to po znajomosci umyła dziecko dzień po porodzie i w pierwszy dzień ubrali w szpitalne kaftany. Co szpital to inne zasady.

Moja młoda to jeszcze oddsysali z wód płodowych z nosa a potem już przestali to robić.Znajomej to po znajomosci umyła dziecko dzień po porodzie i w pierwszy dzień ubrali w szpitalne kaftany. Co szpital to inne zasady.
Spojrzałam na strone szpitala to rzeczywiście lista jest duuuużo dłuższa. W szkole rodzenia zaznaczali żeby nie brać dużo, bo można przywlec do domu bakterie szpitalne.

@JM* Ja kupuję płyn do prania. Do płukania już nie.

U mnei się tak złożyło, że rodziłam w 3 różnych szpitalach i w jednym wręcz "zakazywali" własnych ubranek, w drugim mieli na to wylane (przynajmniej dla mojego dziecka, które non stop było ze mną na sali), a w trzecim poprosili, żeby przynosić nawet na intensywna opiekę. Teraz mam szansę rodzic w czwartym ;) ale chyba musieliby mnie tam odesłać, bo jednak celuje w jeden z tych, w których już byłam.

Ja mam krzywe spojrzenie trochę, bo nigdy nie siedzialam z dzieckiem w szpitalu krócej niż tydzień. I na przykład pielęgniarki prosiły mnie o krem do pupy jak mała była jeszcze w inkubatorze (pomijam, że to ja musiałam je dopytywać, czy już tormentalum, czy jeszcze cos łagodniejszego). Teraz teoretycznie się nie myje dzieciaków, ale też raz kazała mi lekarka umyć głowę dziecku, bo uznała, że podsmierduje. Także dobrze mieć coś kupione przed porodem i ew. zostawione w jednym miejscu w domu, żeby mąż przywiózł w razie potrzeby

reklama
Mojego najstarszego też odsysali i umyli od razu po porodzie, nie było kontaktu skóra do skóry - dużo się zmieniło przez 10 lat

Do góry