reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
U której z was spadły erytrocyty , hemoglobine mam już na granicy bo już 0,2mi braknie poniżej normy i inne czynniki które wskazują na anemię też jak Mchc mam na granicy .Co jecie bo to zgłupieć idzie jak się czyta :wapń potrzebny dziecku a hamuje wchłanianie żelaza,wątróbkę jeść ale nie jeść bo ma toksyn dużo 🤦🤦tuńczyk też w ciąży nie wskazany...buraki się słabo wchłaniają ..
ja mam tardyferon przepisany i witaminę B12, hemoglobinę mam 11,6. Po pierwszym niższym wyniku miałam zrobić badanie poziomu żelaza i witaminy B12, mam w normie, ale na niższym poziomie. I gin zalecał picie herbatki z pokrzywy, ja jeszcze ten Floradix kupiłam. Zakwas z buraków też dobry na anemię ;) ogólnie z tego co się orientowałam to taka anemia, gdzie hemoglobina nie spada poniżej 11 jest fizjologiczna w ciąży i często się zdarza

ja mam tardyferon przepisany i witaminę B12, hemoglobinę mam 11,6. Po pierwszym niższym wyniku miałam zrobić badanie poziomu żelaza i witaminy B12, mam w normie, ale na niższym poziomie. I gin zalecał picie herbatki z pokrzywy, ja jeszcze ten Floradix kupiłam. Zakwas z buraków też dobry na anemię ;) ogólnie z tego co się orientowałam to taka anemia, gdzie hemoglobina nie spada poniżej 11 jest fizjologiczna w ciąży i często się zdarza
A erytrocyty miałaś obniżone ?

J
U której z was spadły erytrocyty , hemoglobine mam już na granicy bo już 0,2mi braknie poniżej normy i inne czynniki które wskazują na anemię też jak Mchc mam na granicy .Co jecie bo to zgłupieć idzie jak się czyta :wapń potrzebny dziecku a hamuje wchłanianie żelaza,wątróbkę jeść ale nie jeść bo ma toksyn dużo 🤦🤦tuńczyk też w ciąży nie wskazany...buraki się słabo wchłaniają ..
Ja mam hemoglobine 12.1 i lekarz powiedział, że super. Byłam u dietetyka i mam rozpisaną dietę na wsparcie wchlaniania żelaza to ci jutro wyślę screeny. Kazała jeść dużo mięsa- wolowina, cielecina, udziec z indyka. Żelazo z mięsa wchłania się o wiele lepiej niż to z warzyw. Wątrobka kążdy rodzaj niewskazana. Do tego warzywa strączkowe- fasola, soja, np. Tofu, groch. Warzywa zielone , natka, szpinak, jarmuż, sałaty. Oprocz tego buraki, sok z buraka, morele suszone, platki owsiane. Pieczywo żytnie na zakwasie. Nie łączyć wapnia z żelazem niehemowym, czyli tym z warzyw. Czyli jak sałatka to lepiej bez jogurtu a z olejem np. lnianym lub majonezem. Nie łączyć np. Warzyw z serem itd. Mi po 2 miesiacach na tej diecie wzrosla hemoglobina z 11 do 12.1.

Ja mam hemoglobinę 11,3, a erytrocyty 3,59 i to po 2msc na żelazie.... najpierw tardyferon, który niewiele pomagał, teraz sorbifer durules i wyhamowało, a nawet delikatnie wzrosła hemoglobina o 0,2.

Mi własne erytrocyty spadły, hemoglobina się jeszcze trzyma, ale ostatnio w maju jak robiłam żelazo to było w normie 🤷🏼‍♀️ Ostatnio w ogóle podjęłam dyskusje z koleżanka która tez jest w ciąży i zaczęłyśmy się zastanawiać czy łatwo wie zarazić toksoplazmoza w ciąży… skoro myje się warzywa i tak naprawde surowego mięsa (No i kupy kota oczywiście tez) to jakim cudem niektóre dziewczyny się zarażają? Wrzucam wam moje wyniczki żebyście sobie zobaczyli

Załączniki

• C094DF64-2E15-487A-B00A-129A370B3F90.jpeg
    C094DF64-2E15-487A-B00A-129A370B3F90.jpeg
    187,9 KB · Wyświetleń: 38
A erytrocyty miałaś obniżone ?
RBC mam 3,65. U mnie dopiero po drugim niższym wyniku żelazo, więc zobaczysz co u Ciebie lekarz powie ;) w poprzedniej ciąży miałam min. 11,2 hemoglobinę, niżej nie schodziła a od 20. tygodnia była lekka anemia. Córa teraz prawie 2 lata, bez oznak anemii, nie musiała nigdy żelaza przyjmować ;)

reklama
J

Ja mam hemoglobine 12.1 i lekarz powiedział, że super. Byłam u dietetyka i mam rozpisaną dietę na wsparcie wchlaniania żelaza to ci jutro wyślę screeny. Kazała jeść dużo mięsa- wolowina, cielecina, udziec z indyka. Żelazo z mięsa wchłania się o wiele lepiej niż to z warzyw. Wątrobka kążdy rodzaj niewskazana. Do tego warzywa strączkowe- fasola, soja, np. Tofu, groch. Warzywa zielone , natka, szpinak, jarmuż, sałaty. Oprocz tego buraki, sok z buraka, morele suszone, platki owsiane. Pieczywo żytnie na zakwasie. Nie łączyć wapnia z żelazem niehemowym, czyli tym z warzyw. Czyli jak sałatka to lepiej bez jogurtu a z olejem np. lnianym lub majonezem. Nie łączyć np. Warzyw z serem itd. Mi po 2 miesiacach na tej diecie wzrosla hemoglobina z 11 do 12.1.
zapisze i ja sobie te wskazówki ;) taak, mięsa trzeba dużo, tylko w ogóle.mi się nie chce w prawie trzecim trymestrze i w upały 😅 chociaż na burgerach byliśmy w sobotę ;) no i na strączki teraz sezon to też zaczęłam jeść

Do góry