reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Jak pójdziesz na wychowawcze to też dostaniesz na drugie dziecko to 12tys
Aaa czyli, ze na oboje? Jakoś nie mogę tego znaleźć na stronie gov. Jak byk jest, że RKO jest na drugie i kolejne dziecko od 12m-ca życia.
Stanowczo bardziej opłaca mi się wrócić do pracy :D nawet gdybym miała płacić 2800zl miesięcznie za żłobek i nie dostać żadnych dofinansowan

reklama
Byłam w najbliższym żłobku dowiedzieć się co i jak. Nie jest wesoło. Żłobek prywatny, w mojej dzielnicy nie ma żadnego panstwowego. Koszt to 1200zl na dziecko + około 200zl jedzenie. Czyli przy naszej dwójce 2800... No i oczywiście nie ma pewności, że dzieci zostaną przyjęte, bo żłobki są strasznie oblegane
Zapytałaś o zniżkę dla rodzeństwa? Generalnie żłobki są mocno oblegane. Poczytaj o rządowych dofinansowaniach do żłobka i RKO, może coś to pomóc finansowo. Zapytaj, czy ten prywatny ma jakieś dofinansowanie z gminy lub zapytaj o programy unijne (czy są planowane). W żłobkach samorządowych - miejskich (bo państwowych nie ma :D) z reguły preferencje są dla dwójki rodzeństwa zapisywanego od razu i z reguły są też zniżki na drugie dziecko. Poszukaj takiego blisko pracy - czasami wożenie jest dobrym rozwiązaniem.

W sumie tysiąc by odpadł z tym dofinansowaniem ,zależy jeszcze jaką formę byś wybrała czy 500czy tysiąc to coś by odpadlo , nie wiem ile zarabiasz czy opłaca Ci się wracać czy np iść na wychowawczy po 400zl na dziecko jak dochód by nie przekraczał. Kolosalna kwota za żłobek jak ktoś dobrze zarabia to co innego, u nas jest chyba ok tysiaka ale zanim się donosi i odchowa to dupa wie pewnie będzie jeszcze więcej.Pampersy swoje mleko swoje a wiadomo w tych żłobkach mam znajomą i trochę tak nie jest kolorowo z tym co dasz nie zawsze jest tylko dla Twojego dziecka..
Ciekawa placówka, skoro wymieniają sobie produkty pomiędzy dziećmi...

W sumie tysiąc by odpadł z tym dofinansowaniem ,zależy jeszcze jaką formę byś wybrała czy 500czy tysiąc to coś by odpadlo , nie wiem ile zarabiasz czy opłaca Ci się wracać czy np iść na wychowawczy po 400zl na dziecko jak dochód by nie przekraczał. Kolosalna kwota za żłobek jak ktoś dobrze zarabia to co innego, u nas jest chyba ok tysiaka ale zanim się donosi i odchowa to dupa wie pewnie będzie jeszcze więcej.Pampersy swoje mleko swoje a wiadomo w tych żłobkach mam znajomą i trochę tak nie jest kolorowo z tym co dasz nie zawsze jest tylko dla Twojego dziecka..
To chyba chodzi o to 400? I to przysługuje tylko wtedy gdy przysługuje zasiłek rodzinny, czyli gdy jest <674 zł na osobę? Link do: Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej - Portal Gov.pl

Ok już chyba rozumiem. Jak dam oboje do żłobka to na jedno mogę dostać dofinansowanie do żłobka 400zl miesięcznie a na drugie RKO czyli 500zl miesięcznie przez 2 lata lub 1000zl przez rok. Niewydaje mi się, żeby to było jakoś powiązane z wychowawczym.
Raczej jest to po to żeby właśnie kobieta mogła wrócić do pracy.
Na wychowawczym nie dostaniesz dofinansowania do żłobka. Zanim ZUS wypłaci pieniądze, żłobek potwierdza, że takie dziecko jest zapisane i przedstawia ZUSowi naliczenie za miesiąc opieki bez wyżywienia. Pamiętaj, że to jest dofinansowanie do 400 zł, a nie całe 400 zł. Wyżywienie opłacacie sami.

Aaa czyli, ze na oboje? Jakoś nie mogę tego znaleźć na stronie gov. Jak byk jest, że RKO jest na drugie i kolejne dziecko od 12m-ca życia.
Stanowczo bardziej opłaca mi się wrócić do pracy :D nawet gdybym miała płacić 2800zl miesięcznie za żłobek i nie dostać żadnych dofinansowan
Wg mnie RKO na pierwsze nigdy nie przysługuje a na drugie i kolejne to bez względu czy się wraca do pracy, czy się jest na wychowawczym, bezrobociu itd.

To chyba chodzi o to 400? I to przysługuje tylko wtedy gdy przysługuje zasiłek rodzinny, czyli gdy jest <674 zł na osobę? Link do: Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej - Portal Gov.pl
Mi chodzi o kapitał opiekuńczy na drugie dziecko od 12 do 35 roku życia i to się dostaje na drugie i kolejne,a dofinansowania się nie dostaje jak się z kapitału korzysta i to chyba nie musi dziecko chodzić do żłobka,żeby ten kapitał dostać🤔 a wychowawczy tak to trzeba mieć na osobę tyle haha no w tych czasach ja prd**ale no zależy jak się zarabia można zarabiać 10tys a wykazywać 3 znam takich ludzi, lub też takich co mają 5dzieci i się matce bardziej opalaca zostać w domu i mieć kasę niż wrócić np do pracy gdzie ma najniższą krajowa ..

Zapytałaś o zniżkę dla rodzeństwa? Generalnie żłobki są mocno oblegane. Poczytaj o rządowych dofinansowaniach do żłobka i RKO, może coś to pomóc finansowo. Zapytaj, czy ten prywatny ma jakieś dofinansowanie z gminy lub zapytaj o programy unijne (czy są planowane). W żłobkach samorządowych - miejskich (bo państwowych nie ma :D) z reguły preferencje są dla dwójki rodzeństwa zapisywanego od razu i z reguły są też zniżki na drugie dziecko. Poszukaj takiego blisko pracy - czasami wożenie jest dobrym rozwiązaniem.
U nas jest jeden żłobek z przedszkolem połączony to jest zniżka dla rodzeństwa a w typowych samych żłobkach nie mam pojęcia jak to wygląda.

reklama
@Kocka Jak masz nastroj już na to patrzeć, to może znajdziesz tańszy żłobek a jednocześnie nie gorszy. A na państwowy nie ma szans? Ze żłobkami niestety wiele osób ma ten problem, że dzieci chorują a czesne jest bezzwrotne.

Do góry