reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

@crainte Arbuz ma niski ładunek glikemiczny mimo wysokiego indeksu i niektóre teorie cukrzycowe twierdzą, że takie produkty można. Ale bez dzienniczka nie ustalisz, co i ile się nadaje dla Ciebie. A gdzie ten ser znalazłaś jako zakazany? Przecież ser żółty to tłuszcz i białko, nawet laktozy (cukru mlecznego) nie ma. Można nim zrównoważyć węglowodany do posiłku (chleb i warzywa).
wiesz co... w nocy w przerwie od spania między 3, a 4 gdzieś w internecie :D Na spokojnie zacznę do lekarza, a potem poszukam wiarygodnych źródeł ;-)

reklama
Arbuzy i banany są chwilowo ulubione🙂 Białe: pieczywo, ryż, makaron i ziemniaki do odstawienia na pierwszy rzut. Reszta czeka na lekarza🙂 Czytałam właśnie, że truskawki i borówki są spoko. No ale krok po kroku, żeby miało ręce i nogi.
to akurat i banany i arbuzy nie bardzo przy cukrzycy 🙈🙈🙈
pewnie dlatego, że jest najgroźniejsza w pierwszym trymestrze albo w szpitalu wymagają, nie wiem 🤷 ja się nie przejmuję, że jest mniej, toksoplazmoza to nie jest jakaś szczególnie częsta choroba w ciąży, przestrzegł, żeby nie jeść surowego mięsa i tyle. Tak z drugiej strony to u nas jest mnóstwo badań a w krajach typu UK czy Holandia nie ma prawie wcale, 2 USG na ciążę
to prawda trzeba mieć ogromnego
Pecha żeby się zarazić akurat w ciąży ale są takie przypadki i jest to akurat choroba która najbardziej mnie przeraża bo do teraz obserwuje dziewczynkę która nie jest przez to w pełni sprawna. Oprócz
Tego
Ze nie chodzi to jest tez upośledzona umysłowo. A wystarczyło jedno badanie więcej i antybiotyk i byłaby zdrowym dzieckiem prawdopodobnie… ta dziewczyna zaraziła się w drugim trymestrze także tez z tym pierwszym bym polemizowała.. miała badanie w pierwszym
I 3trymestrze..

to akurat i banany i arbuzy nie bardzo przy cukrzycy 🙈🙈🙈

to prawda trzeba mieć ogromnego
Pecha żeby się zarazić akurat w ciąży ale są takie przypadki i jest to akurat choroba która najbardziej mnie przeraża bo do teraz obserwuje dziewczynkę która nie jest przez to w pełni sprawna. Oprócz
Tego
Ze nie chodzi to jest tez upośledzona umysłowo. A wystarczyło jedno badanie więcej i antybiotyk i byłaby zdrowym dzieckiem prawdopodobnie… ta dziewczyna zaraziła się w drugim trymestrze także tez z tym pierwszym bym polemizowała.. miała badanie w pierwszym
I 3trymestrze..
Moja mama miała toksoplazmozę w ciąży z bratem i słabiej widzi na jedno oko ,ale to było prasie 50lat temu i wątpię żeby takie badania wtedy były

Moja mama miała toksoplazmozę w ciąży z bratem i słabiej widzi na jedno oko ,ale to było prasie 50lat temu i wątpię żeby takie badania wtedy były
Moja mama w ogóle pyta mnie tylko "jak morfologia?" o przepływach, ryzyku preeklampsji, badaniach na toxo, cytomegalię itd nawet nie słyszała :-) Nie mówię jej, bo morfologię mam akurat ładną, to ma spokojniejszą emeryturę :-)

A tak swoją drogą... Rozmawiałyśmy kiedyś o witaminie D. Przy okazji zrobiłam sobie poziom. Suplementuję od października 2021r. Z wczorajszego pomiaru wyszło mi 40 :D Gin mówiła, że mam zbadać, a potem pewnie odstawimy, ale chyba jednak nie odstawimy:-) Mówiłam, że nie lubię słońca :-)

A tak swoją drogą... Rozmawiałyśmy kiedyś o witaminie D. Przy okazji zrobiłam sobie poziom. Suplementuję od października 2021r. Z wczorajszego pomiaru wyszło mi 40 :D Gin mówiła, że mam zbadać, a potem pewnie odstawimy, ale chyba jednak nie odstawimy:-) Mówiłam, że nie lubię słońca :-)
To masz w normalnie bo od 30 się zaczyna a poniżej to braki

Mam w normie, ale przy suplementacji :-) Bez suplementacji miałam (dawno, bo w pażdzierniku) 20. Raczej mi gin nie odstawi.
A to i tak dobrze że Ci tyle wzrosło znaczy że przyswajasz. ja mam w witaminach dawkę 2000 a słońce no lubiłam ,teraz z brzuchem nie koniecznie bo idzie zdechnąć...

reklama
Ja właśnie mam otwarty koszyk w diagnostyce i waham się, czy badać teraz czy za miesiąc.

Takie duże przeceny dzisiaj namierzyłam w HM, obie rzeczy to dla mnie hity a ceny są mega (chociaż wiem, że są mamy, które nie znoszą body kopertowych ;) )

Do góry