reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

@Kocka @crainte Mój poprzedni prowadzacy też badal przepływy na każdej wizycie (ale z innymi sprawami było na tyle słabo, że zmieniałam prowadzącego przy trzeciej ciąży a właściwie to już w drugiej zawalał). Ten następny lekarz chyba też, bo był perinatologiem i właściwe na każdej wizycie robił bardzo dokładne USG, ale ja już nie pamiętam szczegółów, bo to była traumatyczna ciaza. A u tej lekarki co chodzę teraz to jestem pierwszy raz na prowadzeniu ciąży i widzę mocne braki w usłudze. Wkurza mnie to, bo bierze stawki rynkowe, chwali się certyfikatami, ma same 5 i ochy na znanym lekarzu a tak naprawdę jest mocno wyluzowana i niestety nie pilnuje wszystkiego.

te nakłuwacze w labach bywają wyjątkowo wredne. W darmowym zestawie z.glukometrem powinnaś dostać nakłuwacz z regulowaną siłą. Polecam najpierw obejrzeć na YT filmiki o używaniu glukometrów, w tym o masażu palców - żeby nie wyciskać krwi na upartego (to podobno zaburza wynik, ale nie wiem w którą stronę) i nie bujać się z komunikatami o za małej objętości kropli.
W pon mam lekarza i wtedy zacznę działać, póki co wykluczam sobie ulubione owoce😳 A o glukometr jeszcze pewnie Cię podpytam🙂

reklama
W pon mam lekarza i wtedy zacznę działać, póki co wykluczam sobie ulubione owoce😳 A o glukometr jeszcze pewnie Cię podpytam🙂
nie wiem, które to twoje ulubione, ale ja po truskawkach i czereśniach mam dobry cukier. Twarde gruszki dawali mi w kateringu cukrzycowym jako dodatek do sałatek. W pierwszej kolejności się eliminuje biała make: makarony i chleb. Mnie akurat ziemniaki, płatki owsiane i biały ryż pompują cukier. Dużo rzeczy trzeba sprawdzać na sobie, te poradniki z jadlospisami są bardzo często sprzeczne ze sobą albo nie pasują konkretnej osobie. I jednak węglowodany trzeba jeść, bo dieta keto też niby nie jest korzystna dla mamy i dziecka.

Glukoza wypita ahh jaka dobra ale na serio, dobrze że lubię słodkie 🤣 pomiar z glukometru 90. Nie kupiłam jednak swojej ale tu i tak za 5zl dostałam glukozę i cytrynowa w dodatku.A teraz to czekanie....

Glukoza wypita ahh jaka dobra ale na serio, dobrze że lubię słodkie 🤣 pomiar z glukometru 90. Nie kupiłam jednak swojej ale tu i tak za 5zl dostałam glukozę i cytrynowa w dodatku.A teraz to czekanie....
Brzuch mnie jedynie zakuł od ilości słodkiego na pusty żołądek.Słońce prosto w szybę przy siedzeniach yhh ...zdechnę tu ..

nie wiem, które to twoje ulubione, ale ja po truskawkach i czereśniach mam dobry cukier. Twarde gruszki dawali mi w kateringu cukrzycowym jako dodatek do sałatek. W pierwszej kolejności się eliminuje biała make: makarony i chleb. Mnie akurat ziemniaki, płatki owsiane i biały ryż pompują cukier. Dużo rzeczy trzeba sprawdzać na sobie, te poradniki z jadlospisami są bardzo często sprzeczne ze sobą albo nie pasują konkretnej osobie. I jednak węglowodany trzeba jeść, bo dieta keto też niby nie jest korzystna dla mamy i dziecka.
Arbuzy i banany są chwilowo ulubione🙂 Białe: pieczywo, ryż, makaron i ziemniaki do odstawienia na pierwszy rzut. Reszta czeka na lekarza🙂 Czytałam właśnie, że truskawki i borówki są spoko. No ale krok po kroku, żeby miało ręce i nogi.

U mnie stanowczo wszystko co z białej mąki podnosi cukier. Tęsknię za prawdziwa 🍕:(
Wczoraj kończyłam prace, od dziś leniuchowanie na l4. Dostałam masę słodyczy od klientów i to taaaakich ulubionych. Teraz każe wszystko zjeść mężowi, żeby mnie nie kusilo w domu :p

To po co bada ten pierwszy raz? Jaki to ma sens?
pewnie dlatego, że jest najgroźniejsza w pierwszym trymestrze albo w szpitalu wymagają, nie wiem 🤷 ja się nie przejmuję, że jest mniej, toksoplazmoza to nie jest jakaś szczególnie częsta choroba w ciąży, przestrzegł, żeby nie jeść surowego mięsa i tyle. Tak z drugiej strony to u nas jest mnóstwo badań a w krajach typu UK czy Holandia nie ma prawie wcale, 2 USG na ciążę

reklama
I jak lekarz wpisał ci cukrzycę w karte ciąży jak wynik o 0,2 przekroczony?
no niestety nawet 180rowne to już cukrzyca. Tez w zeszłej ciąży przekroczyłam o 1 i Pani diabetolog powiedziała, że czy ma się 180 czy 220 to Tak samo uważają, ze występuje cukrzyca ciążowa 🙈 w takim przekroczeniu o 0,2 to pewnie minuta pobrania gra duża role
Czy pobrali po 59minutach czy po
60 🙈🙈🙈
Dieta z niskim IG nie jest zła, jedynie u mnie problem z porami posiłków, teraz w upały czasami ciężko coś wcisnąć co 2h/2,5h... Ale czego się nie robi dla dziecka 😁
teraz z tego co mówiła Polozna to niestety z cukrzyca kładą wszędzie do szpitala tydzień przed terminem bo niby sie zalecenia zmieniły 🙈 jak ja rodziłam w 2019 to
Tego jie było i w jednym szpitalu był
Tydzień wcześniej, a w drugim tylko
Dwa dni przed terminem..
To w takim razie w 3 trymestrze tez będą to robić?
tak, toxo to cholerstwo tzn niewykryte może narobić dużego bałaganu bo jeśli wykryją na czas to dostaje się antybiotyk.. koleżanki siostra prowadziła ciąże w de i przeoczyli
Toxo w drugim semestrze jak zrobili w 3to okazało się, ze niestety zaraziła
Się i już wody płodowe były zakażone. Mała niestety nie jest w 100% sprawna…

Do góry