reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2022

arbuzy chyba też dają radę, banany są słodkie i skrobiowe, dziewczyny cukrzycowe piszą, że czasem jedzą niedojrzale
Arbuzy raczej odpadają, bo dobre w ciąży, ale nie przy cukrzycy. Banany dojrzałe na pewno, niedojrzałe mogą przejść. Coś tam wiem o cukrzycy, bo mam w bliskim otoczeniu dziecko z cukrzycą. Ale wiem też, że dieta ciążowa może być inna, no i u każdego też może być ciut inna. Coś tam się dobrego wybierze :-) Będę płakać po żółtym serze, ale czytam, że kozi przejdzie, więc tragedii nie będzie. Za kaszami nie przepadam, ale bzowy chleb, makaron i ryż już jest ok :-) Tylko skomponować z tego jakieś sensowne posiłki to już będzie większe wyzwanie.
Jak sama dieta wystarczy, to byłoby super 8-)

reklama
Arbuzy raczej odpadają, bo dobre w ciąży, ale nie przy cukrzycy. Banany dojrzałe na pewno, niedojrzałe mogą przejść. Coś tam wiem o cukrzycy, bo mam w bliskim otoczeniu dziecko z cukrzycą. Ale wiem też, że dieta ciążowa może być inna, no i u każdego też może być ciut inna. Coś tam się dobrego wybierze :-) Będę płakać po żółtym serze, ale czytam, że kozi przejdzie, więc tragedii nie będzie. Za kaszami nie przepadam, ale bzowy chleb, makaron i ryż już jest ok :-) Tylko skomponować z tego jakieś sensowne posiłki to już będzie większe wyzwanie.
Jak sama dieta wystarczy, to byłoby super 8-)
Ja żółty ser jem normalnie. Indeks glikemiczny ma 0, więc nie musisz z niego rezygnować (jest źródłem białka - musimy dużo białka jeść). Chyba że po pomiarach zobaczysz że Ci nie służy 😉 ja wybieram takie sery żeby miały też "mało" tłuszczu i bez barwników. W biedze jest Ser Gouda Bio.

Ja żółty ser jem normalnie. Indeks glikemiczny ma 0, więc nie musisz z niego rezygnować (jest źródłem białka - musimy dużo białka jeść). Chyba że po pomiarach zobaczysz że Ci nie służy 😉 ja wybieram takie sery żeby miały też "mało" tłuszczu i bez barwników. W biedze jest Ser Gouda Bio.
I to są prawdziwie dobre wiadomości !! 8-)

Arbuzy raczej odpadają, bo dobre w ciąży, ale nie przy cukrzycy. Banany dojrzałe na pewno, niedojrzałe mogą przejść. Coś tam wiem o cukrzycy, bo mam w bliskim otoczeniu dziecko z cukrzycą. Ale wiem też, że dieta ciążowa może być inna, no i u każdego też może być ciut inna. 8-)
Mój mąż ma cukrzycę typu I od piątego roku życia, więc też coś tam wiem (czasem mierzę cukier glukometrem z ciekawości), ale chyba z ciążową jest trochę inaczej, bo tak Was podczytuję i porównuję. Ja mam krzywą za tydzień, na razie mnie trochę boli gardło, więc jak się nie poprawi to pewnie mi wyjdzie wyższy cukier z powodu infekcji :/

@crainte Arbuz ma niski ładunek glikemiczny mimo wysokiego indeksu i niektóre teorie cukrzycowe twierdzą, że takie produkty można. Ale bez dzienniczka nie ustalisz, co i ile się nadaje dla Ciebie. A gdzie ten ser znalazłaś jako zakazany? Przecież ser żółty to tłuszcz i białko, nawet laktozy (cukru mlecznego) nie ma. Można nim zrównoważyć węglowodany do posiłku (chleb i warzywa).

Mój mąż ma cukrzycę typu I od piątego roku życia, więc też coś tam wiem (czasem mierzę cukier glukometrem z ciekawości), ale chyba z ciążową jest trochę inaczej, bo tak Was podczytuję i porównuję. Ja mam krzywą za tydzień, na razie mnie trochę boli gardło, więc jak się nie poprawi to pewnie mi wyjdzie wyższy cukier z powodu infekcji :/
inne normy są a poza tym mierzy się glukometrem godzine od posiłku a chyba pozostali cukrzycy mierzą 2h?

@crainte Arbuz ma niski ładunek glikemiczny mimo wysokiego indeksu i niektóre teorie cukrzycowe twierdzą, że takie produkty można. Ale bez dzienniczka nie ustalisz, co i ile się nadaje dla Ciebie. A gdzie ten ser znalazłaś jako zakazany? Przecież ser żółty to tłuszcz i białko, nawet laktozy (cukru mlecznego) nie ma. Można nim zrównoważyć węglowodany do posiłku (chleb i warzywa).
wiesz co... w nocy w przerwie od spania między 3, a 4 gdzieś w internecie :D Na spokojnie zacznę do lekarza, a potem poszukam wiarygodnych źródeł ;-)

Arbuzy i banany są chwilowo ulubione🙂 Białe: pieczywo, ryż, makaron i ziemniaki do odstawienia na pierwszy rzut. Reszta czeka na lekarza🙂 Czytałam właśnie, że truskawki i borówki są spoko. No ale krok po kroku, żeby miało ręce i nogi.
to akurat i banany i arbuzy nie bardzo przy cukrzycy 🙈🙈🙈
pewnie dlatego, że jest najgroźniejsza w pierwszym trymestrze albo w szpitalu wymagają, nie wiem 🤷 ja się nie przejmuję, że jest mniej, toksoplazmoza to nie jest jakaś szczególnie częsta choroba w ciąży, przestrzegł, żeby nie jeść surowego mięsa i tyle. Tak z drugiej strony to u nas jest mnóstwo badań a w krajach typu UK czy Holandia nie ma prawie wcale, 2 USG na ciążę
to prawda trzeba mieć ogromnego
Pecha żeby się zarazić akurat w ciąży ale są takie przypadki i jest to akurat choroba która najbardziej mnie przeraża bo do teraz obserwuje dziewczynkę która nie jest przez to w pełni sprawna. Oprócz
Tego
Ze nie chodzi to jest tez upośledzona umysłowo. A wystarczyło jedno badanie więcej i antybiotyk i byłaby zdrowym dzieckiem prawdopodobnie… ta dziewczyna zaraziła się w drugim trymestrze także tez z tym pierwszym bym polemizowała.. miała badanie w pierwszym
I 3trymestrze..

to akurat i banany i arbuzy nie bardzo przy cukrzycy 🙈🙈🙈

to prawda trzeba mieć ogromnego
Pecha żeby się zarazić akurat w ciąży ale są takie przypadki i jest to akurat choroba która najbardziej mnie przeraża bo do teraz obserwuje dziewczynkę która nie jest przez to w pełni sprawna. Oprócz
Tego
Ze nie chodzi to jest tez upośledzona umysłowo. A wystarczyło jedno badanie więcej i antybiotyk i byłaby zdrowym dzieckiem prawdopodobnie… ta dziewczyna zaraziła się w drugim trymestrze także tez z tym pierwszym bym polemizowała.. miała badanie w pierwszym
I 3trymestrze..
Moja mama miała toksoplazmozę w ciąży z bratem i słabiej widzi na jedno oko ,ale to było prasie 50lat temu i wątpię żeby takie badania wtedy były

reklama
Moja mama miała toksoplazmozę w ciąży z bratem i słabiej widzi na jedno oko ,ale to było prasie 50lat temu i wątpię żeby takie badania wtedy były
Moja mama w ogóle pyta mnie tylko "jak morfologia?" o przepływach, ryzyku preeklampsji, badaniach na toxo, cytomegalię itd nawet nie słyszała :-) Nie mówię jej, bo morfologię mam akurat ładną, to ma spokojniejszą emeryturę :-)

Do góry