No właśnie mi nic nie jest jak leżę na wznak ,czy na kanapie,ale nie wiem jak młodemu tam w środku , za to na boku mnie bolą plecy i się tak przeginam na bok że brzuch gniote.Jak nie urok to s...to slabo, bo wbrew pozorom jak się jest głodnym w nocy, to rano cukier jest wyższy. Ale już o 22 to chyba nie masz wyboru i powinnaś iść spać
Pisalyscie niedawno o tym spaniu na plecach. Ja bez ciąży śpie na wznak, nienawidzę na boku, a na lewym to w ogóle nie mogę, bo mi od razu ręką drętwieje. Natomiast z.drugim dzieckiem właśnie na USG z przepływami jakoś w okolicach połówkowych ewidentnie było widać, że są poza norma, gdy leżalam na kozetce na wznak. Lekarz zawsze mnie dopytywal, czy nie jest mi słabo na wznak - w tamtej ciąży mi nie było, ale dziecku już tak. W kolejnej chyba ani mnie, ani dziecku nie szkodziła ta pozycja. A teraz... od kilku dni jest mi ewidentnie słabo jak nawet na chwilę ułoże się z podpartymi plecami na kanapie. Oczywiście słucham się dobrych rad już od pierwszej ciąży i zmuszam się do spania i leżenia na bokach.
reklama
Za to jak się położę na wznak to cyk i mnie nie ma,wogole w ciąży szybko mnie spanie bierze ale w tej pozycji to już całkiem.No właśnie mi nic nie jest jak leżę na wznak ,czy na kanapie,ale nie wiem jak młodemu tam w środku , za to na boku mnie bolą plecy i się tak przeginam na bok że brzuch gniote.Jak nie urok to s...
olala25
Fanka BB :)
nie mam mój lekarz po prostu bada raz i ten z pierwszej ciąży też tylko raz badał.Bo może masz przeciwciała
A co do głodu w nocy to u mnie akurat oznacza bardzo szybki metabolizm cukrów jem słodkie normalnie, ale zawsze mam cukier poniżej normy albo nieki. Teraz krzywą.miałam 69/69/81
crainte
To po co bada ten pierwszy raz? Jaki to ma sens?nie mam mój lekarz po prostu bada raz i ten z pierwszej ciąży też tylko raz badał.
A co do głodu w nocy to u mnie akurat oznacza bardzo szybki metabolizm cukrów jem słodkie normalnie, ale zawsze mam cukier poniżej normy albo nieki. Teraz krzywą.miałam 69/69/81
aspekt
Teraz sprawdziłam co PTG zaleca (nie wiem czy aktualne zalecenia, bo widzę że nastąpiło utajnienie rekomendacji :/ ) i Toxo jest tylko 2 razy w ciazy: do 10 i 21-26 tc - drugie badanie dla pacjentek z ujemnym wynikiem w I trym. Ale jest, więc lekarz powinien wypisać, bo w tych rekomendacjach to jest straszne minimum (USG 4 razy w ciazy i wcale nie chodzi o rozszerzone).nie mam mój lekarz po prostu bada raz i ten z pierwszej ciąży też tylko raz badał.
crainte
Sprawdzę póżniej w swojej karcie ciąży. Moja ginrobi dużo więcej, jak minimum.Teraz sprawdziłam co PTG zaleca (nie wiem czy aktualne zalecenia, bo widzę że nastąpiło utajnienie rekomendacji :/ ) i Toxo jest tylko 2 razy w ciazy: do 10 i 21-26 tc - drugie badanie dla pacjentek z ujemnym wynikiem w I trym. Ale jest, więc lekarz powinien wypisać, bo w tych rekomendacjach to jest straszne minimum (USG 4 razy w ciazy i wcale nie chodzi o rozszerzone).
Edit. Sprawdziłam. Toxo dwa razy, jak pierwsze wyjdzie negatywne. Policzyłam usg. Mam ich w planie 10 plus usg, jak się zgłaszam z niepokojami typu plamienie, podejrzenie infekcji.
Ostatnia edycja:
crainte
W pon mam lekarza i wtedy zacznę działać, póki co wykluczam sobie ulubione owoce A o glukometr jeszcze pewnie Cię podpytam@Kocka @crainte Mój poprzedni prowadzacy też badal przepływy na każdej wizycie (ale z innymi sprawami było na tyle słabo, że zmieniałam prowadzącego przy trzeciej ciąży a właściwie to już w drugiej zawalał). Ten następny lekarz chyba też, bo był perinatologiem i właściwe na każdej wizycie robił bardzo dokładne USG, ale ja już nie pamiętam szczegółów, bo to była traumatyczna ciaza. A u tej lekarki co chodzę teraz to jestem pierwszy raz na prowadzeniu ciąży i widzę mocne braki w usłudze. Wkurza mnie to, bo bierze stawki rynkowe, chwali się certyfikatami, ma same 5 i ochy na znanym lekarzu a tak naprawdę jest mocno wyluzowana i niestety nie pilnuje wszystkiego.
te nakłuwacze w labach bywają wyjątkowo wredne. W darmowym zestawie z.glukometrem powinnaś dostać nakłuwacz z regulowaną siłą. Polecam najpierw obejrzeć na YT filmiki o używaniu glukometrów, w tym o masażu palców - żeby nie wyciskać krwi na upartego (to podobno zaburza wynik, ale nie wiem w którą stronę) i nie bujać się z komunikatami o za małej objętości kropli.
aspekt
nie wiem, które to twoje ulubione, ale ja po truskawkach i czereśniach mam dobry cukier. Twarde gruszki dawali mi w kateringu cukrzycowym jako dodatek do sałatek. W pierwszej kolejności się eliminuje biała make: makarony i chleb. Mnie akurat ziemniaki, płatki owsiane i biały ryż pompują cukier. Dużo rzeczy trzeba sprawdzać na sobie, te poradniki z jadlospisami są bardzo często sprzeczne ze sobą albo nie pasują konkretnej osobie. I jednak węglowodany trzeba jeść, bo dieta keto też niby nie jest korzystna dla mamy i dziecka.W pon mam lekarza i wtedy zacznę działać, póki co wykluczam sobie ulubione owoce A o glukometr jeszcze pewnie Cię podpytam
reklama
Brzuch mnie jedynie zakuł od ilości słodkiego na pusty żołądek.Słońce prosto w szybę przy siedzeniach yhh ...zdechnę tu ..Glukoza wypita ahh jaka dobra ale na serio, dobrze że lubię słodkie pomiar z glukometru 90. Nie kupiłam jednak swojej ale tu i tak za 5zl dostałam glukozę i cytrynowa w dodatku.A teraz to czekanie....