reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
JM pisała wcześniej, że ma przodujące łożysko, więc obstawiam, że krwawienia raczej z tego powodu. Myślę, że jakby były wskazania do Acardu, to już dawno lekarz by ten Acard zalecił :-) Co do preeklampsji i ryzyka przedwczesnego porodu to moja gin mówiła, że ryzyko poniżej 100, to takie, które jest alarmujące.
Nieskoschodzace , ale pewnie i te skurcze przewidujące mu pomagają.Zeby po nocy leżenia poleciało ..to ja już nie wiem teraz zaś po czasie mam brązowe.

Ja tego kiedyś szukałam - od jakiego ryzyka włączają acard i nie znalazłam ogólnych zaleceń. Generalnie po to są te wyspecjalizowane gabinety w programie badań prenatalnych, żeby na raporcie napisać zalecenia. Także też myślę, że po prostu @JM* nie miała takich podwyższonych ryzyk a lekarz nie chce dawać na wyros
No ten acard to taki nie specjalnie bezpieczny w I i w II trymestrze jak czytam ale ten monural też na bakterie w moczu też nie powinno się brać w pierwszych trymestrach i zapisują,lekarz wie lepiej.

No ten acard to taki nie specjalnie bezpieczny w I i w II trymestrze jak czytam ale ten monural też na bakterie w moczu też nie powinno się brać w pierwszych trymestrach i zapisują,lekarz wie lepiej.
Widzisz... wybór miałam taki... Ryzykujesz rozszczepem podniebienia, ale nie tracisz dziecka. Rozszczepu wiem już, że nie ma, a dziecko trzyma się świetnie.

Dziewczyny, dzisiaj byłam na glukozie i się zastanawiam czy mam dobre wyniki...
Na czczo: 88,89 mg/dl
Po 1 godz.: 96,28 mg/dl
Po 2 godz.: 114,45 mg/dl.
Zastanawiam się czy to ok, bo jak koleżanka mi wysłała swoje to miała w 1 godz. wyższe a ja mam niższe niż w drugiej, ale nadal jak patrzyłam to w normie...

Jak masz wszystkie trzy w normie, to masz wszystkie w normie, nieważne, jakie różnice pomiędzy wynikami :-) Niestety nie pamiętam, do ilu jest norma, ale wygląda na to, że sprawdzałaś :-)

Jak masz wszystkie trzy w normie, to masz wszystkie w normie, nieważne, jakie różnice pomiędzy wynikami :-) Niestety nie pamiętam, do ilu jest norma, ale wygląda na to, że sprawdzałaś :-)
Krzywa cukrowa w ciąży normy:
  • Badanie na czczo - poniżej 92 mg/dl. Wynik 92-125 mg/l oznacza cukrzycę ciążową.
  • Badanie glikemii po godzinie: mniej niż 180 mg/dl.
  • Badanie po dwóch godzinach - prawidłowa glikemia to poziom glukozy poniżej 153 mg/dl.
Takie normy znalazłam :D

Tylko właśnie zastanowiło mnie to, że po 2h jest wynik wyższy niż po 1h, ale mama (uczy biologii), że czasami jest wyrzut insuliny późniejszy bo trzustka działa prawidłowo czy jakoś tak...

reklama
Tylko właśnie zastanowiło mnie to, że po 2h jest wynik wyższy niż po 1h, ale mama (uczy biologii), że czasami jest wyrzut insuliny późniejszy bo trzustka działa prawidłowo czy jakoś tak...
Z tego, co ja wiem, to nie ma to znaczenia, ale poczekaj, niech wypowiedzą się dziewczyny, które mają cukrzycę, będą więdziały na pewno lepiej🙂

Do góry