reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

to ja chciałam 3 albo 4 😁 ale na ten moment na pewno mówię stop, bo już po dość ciężkim początku ciąży i do tego fatalnym sezonie chorobowy jesteśmy zmęczeni ogólnopanującym chaosem w domu. A przyszły rok pewnie lżejszy nie będzie 😏 z resztą jak mała podrośnie to chcę trochę się rozwinąć zawodowo, bo ostatnie lata to zajęcia dorywcze. I tak nie wiem czy pogodzę trójkę dzieci i pełen etat, raczej poszukam czegoś bardziej elastycznego. Ale za parę lat, kto wie, czy mi się czwarte nie zamarzy, aby nie wiem czy męża się uda namówić 😆
Co do smarowania to ja używam balsamów do ciała po prostu. Rozstępy mam, ale nie przeszkadzają mi jakoś strasznie. Robią mi się głównie nad i pod pępkiem i jakiś czas po ciąży jak skóra nie jest taka naciągnięta nie są super widoczne. A predyspozycje do rozstępów mam, bo mam już z okresu dojrzewania kilka na piersiach i udach.
ja jedno i taka niespodzianka się wydarzyła, co prawda jakieś myśli miałam ze może jednak drugie kiedyś ale to tak bardziej za 3/4lata. A tutaj najgorszy moment akurat się broniłam, robiłam awans zawodowy w pracy, kupiliśmy mieszkanie od developera(dostaliśmy klucze 3tygodnie temu wiec będę sie przeprowadzać na ostatnich nogach bo na ten moment nie ma tam podłogi łazienki i
Kuchni 🤪🤪🤪. No ale tak miało być najwidoczniej 🙈🙈🙈
mi w zeszłej ciąży nie zmieniło się ryzyko w zasadzie .. chyba o 1.
Od wczoraj mam zatejpowany brzuch :) nic nie piecze, nie swędzi.
Minus, że zmniejszyła mi się powierzchnia do robienia zastrzyków z heparyny 😅
No i właśnie jestem w stanie mniejszy fragment brzucha smarować kremem- ja mam jakiś z rossmanna za około 25zl, wydaje się być ok. Na razie nie mam rozstępów.
mi rozstępy wyszły na samej porodówce 😂😂😂😂 ale nie są jakieś strasznie widoczne 🙈

reklama
Dziękuję. Jestem trochę spokojniejsza. Może faktycznie ten 01:1000 ( z kalkulatora, nie od lekarza) jeszcze się zwiększa jak dodamy kości nosowe, zastawkę, przepływy itp.
Zastanawiam się czy jest sens żeby robić na tym etapie Sanco, mam przeczucie ze z młodym jest wszystko w porządku tylko tak mi ten lekarz podpadł ze teraz bym go negowała z każdej strony ;)
Pogadaj ze swoim ginekologiem, to już w ogóle Cię uspokoi :-)

O acard żaden nie wspomniał, to lek na serce nie wiedziałam że ma działania podtrzymujące ciążę.
podaje się go przy podwyzszonym ryzyku rzucawki (preeklampsji), ale trzeba zacząć brać jakoś do 16 czy 18 tc. Przy ryzyku hipotrofii płodu (iugr, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu) też dają, chociaż bardziej efektywne jest dołożenie heparyny. Możliwe, że przy ryzyku przedwczesnego też dają. Ale może te Twoje ryzyka nie sa wcale takie podniesione. Poza tym jak masz krwaiwenia niewiadomego pochodzenia to wątpię, żeby rozsądny lekarz dał acard.

podaje się go przy podwyzszonym ryzyku rzucawki (preeklampsji), ale trzeba zacząć brać jakoś do 16 czy 18 tc. Przy ryzyku hipotrofii płodu (iugr, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu) też dają, chociaż bardziej efektywne jest dołożenie heparyny. Możliwe, że przy ryzyku przedwczesnego też dają. Ale może te Twoje ryzyka nie sa wcale takie podniesione. Poza tym jak masz krwaiwenia niewiadomego pochodzenia to wątpię, żeby rozsądny lekarz dał acard.
JM pisała wcześniej, że ma przodujące łożysko, więc obstawiam, że krwawienia raczej z tego powodu. Myślę, że jakby były wskazania do Acardu, to już dawno lekarz by ten Acard zalecił :-) Co do preeklampsji i ryzyka przedwczesnego porodu to moja gin mówiła, że ryzyko poniżej 100, to takie, które jest alarmujące.

JM pisała wcześniej, że ma przodujące łożysko, więc obstawiam, że krwawienia raczej z tego powodu. Myślę, że jakby były wskazania do Acardu, to już dawno lekarz by ten Acard zalecił :-) Co do preeklampsji i ryzyka przedwczesnego porodu to moja gin mówiła, że ryzyko poniżej 100, to takie, które jest alarmujące.
Ja tego kiedyś szukałam - od jakiego ryzyka włączają acard i nie znalazłam ogólnych zaleceń. Generalnie po to są te wyspecjalizowane gabinety w programie badań prenatalnych, żeby na raporcie napisać zalecenia. Także też myślę, że po prostu @JM* nie miała takich podwyższonych ryzyk a lekarz nie chce dawać na wyrost.

U mnie te ryzyka podstawowe wyglądały tak:
t21 - 1 : 1023
t18 - 1 : 2638
t13 - 1 : 8234
po skorygowaniu
t21 - >1 : 4
t22 - 1 : 1689
t13 - 1 : 3703

reklama
Do góry