reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja miałam spotkanie z fizjoterapeutą na szkole rodzenia i ona mówiła, że on rozchodzi się wszytskim. Tzn. Musi sie rozejść, żeby bylo miejsce dla dziecka. Problem pojawia się dopiero wtedy gdy nie chce się zejść po porodzie. Na razie nie ma się czym martwić na zapas 😀

A czy widzicie już jak wam brzuch podskakuje przy ruchach dziecka? Wczoraj to zaobserwowałam, bardzo śmieszny widok na pierwszy rzut oka 😀
No wlasnie dla mnie to logiczne, ze się rozchodzi bo przecież gdzieś ten dzidziuś musi się mieścić 🤷🏼‍♀️ Dla mnie to pierwsza ciąża i właśnie wszystko jest nowe 😅 po porodzie słyszałam, że właśnie należy ćwiczyć aby wszystko wróciło do normy :) pocieszyłaś mnie!

reklama
Hej dziewczyny, jestem kwietniową mamą i po porodzie zostało mi kilka rzeczy których nie użyłam, między innymi przez to, że rodziłam CC plus parę innych pierdołek. Chętnie pozbędę się w komplecie:
- pianka Ginexid
- Bepanthen Baby 100g
- Tantum Rosa proszek
- Tantum Rosa płyn do irygacji w buteleczkach
- Milax M
- Proctanal Enema
- Maltan maść na sutki z lanoliną
50zł plus przesyłka, mogę wystawić na Vinted :)

No wlasnie dla mnie to logiczne, ze się rozchodzi bo przecież gdzieś ten dzidziuś musi się mieścić 🤷🏼‍♀️ Dla mnie to pierwsza ciąża i właśnie wszystko jest nowe 😅 po porodzie słyszałam, że właśnie należy ćwiczyć aby wszystko wróciło do normy :) pocieszyłaś mnie!
Ta fizjoterapeutka dokładnie to tłumaczyła. Pomiędzy dwoma brzuszkami tego mięśnia jest specjalna tkanka łączna zbudowana głównie z kolagenu. To ona odpowiada za to, że mięsień się rozchodzi bo jest do tego przygotowana specjalnie. Sama tkanka mięśniowa się nie rozchodzi. Problem z zejsciem się po porodzie jest u osób, które mają mało kolagenu lub jakis problem z jego przyswajaniem itd. Mówiła, że są na to sposoby i jeśli po porodzie tkanka się nie zejdzie to trzeba się udać do niej po radę i na rehabilitację 😀

Zwracam się do dziewczyn co duzo podróżują autem. Stan dróg u nas jest jaki jest, wczoraj duzo jeździłam bo trochę ogarnialismy dla córeczki. Raz nas poprowadziło przez takie kocie łby, ze tragedia… zeby za bardzo mnie nie trzepali w aucie to siada zawsze prosto i brzuch nie lata. Nie mam zagrożonej ciąży, jak jedziemy po dziurach to wlasnie mój sposób to zmiana pozycji. Myślicie, ze dzidziutek jest dobrze chroniony i nic mu się nie stanie od tego? Chodzi mi tu tez o jakieś skracania szyjki lub, ze coś się będzie działo z łożyskiem i zacznie przodowac bo po ostatnich badaniach wiem, ze jest wysoko na tylnej ścianie.

Ps. Może to głupie co napisałam, ale to moja pierwsza ciąża i czasami pojawiają się u mnie takie przemyślenia i zapytania 🤷🏼‍♀️🫣

Zwracam się do dziewczyn co duzo podróżują autem. Stan dróg u nas jest jaki jest, wczoraj duzo jeździłam bo trochę ogarnialismy dla córeczki. Raz nas poprowadziło przez takie kocie łby, ze tragedia… zeby za bardzo mnie nie trzepali w aucie to siada zawsze prosto i brzuch nie lata. Nie mam zagrożonej ciąży, jak jedziemy po dziurach to wlasnie mój sposób to zmiana pozycji. Myślicie, ze dzidziutek jest dobrze chroniony i nic mu się nie stanie od tego? Chodzi mi tu tez o jakieś skracania szyjki lub, ze coś się będzie działo z łożyskiem i zacznie przodowac bo po ostatnich badaniach wiem, ze jest wysoko na tylnej ścianie.

Ps. Może to głupie co napisałam, ale to moja pierwsza ciąża i czasami pojawiają się u mnie takie przemyślenia i zapytania 🤷🏼‍♀️🫣
Nie ma opcji żeby coś takiego mogło zaszkodzić dziecku. Nie martw się :) dziecko ma tam dobra amortyzację

No piekne macie te brzuszki dziewczyny☺️
U mnie 19+4 i w ciagu dnia faktycznie go widac ale z rana mam wrazenie, ze niewiele jeszcze widac
Nie spiesz się😁 Jak urośnie brzuch, to kręgosłup bardziej boli🙂

Musiałabyś zaliczyć Rajd Paryż Dakar conajmniej,.żeby mieć powód do stresu🙂 Polskie drogi, dopóki jeżdzicie bezwypadkowo, krzywdy Ci nie zrobią. Co do szyjki, to przy skracającej się, koleżanka dostała nakaz zamiany chodzenia na auto. Także spokojnie🙂

Musiałabyś zaliczyć Rajd Paryż Dakar conajmniej,.żeby mieć powód do stresu🙂 Polskie drogi, dopóki jeżdzicie bezwypadkowo, krzywdy Ci nie zrobią. Co do szyjki, to przy skracającej się, koleżanka dostała nakaz zamiany chodzenia na auto. Także spokojnie🙂
juz i tak mnie boli, bolal i przed ciaza i teraz, takze bez roznicy😆
W ogole w ostatnich dniach mam jakis kryzys z poduszka poofi, na poczatku bylam nia zachwycona tylko uszy mnie bolaly, po kilku dniach jak przestaly to bylo super a teraz tak mnie boli kark po calej nocce, ze glowa mala. Wierce sie i nie wiem co ze soba zrobic

Ale czemu miałoby Ci łożysko przodować jak było już wysoko? To prawie się nie zdarza a na pewno nie od wstrząsów. Od wstrząsów to mogą być inne problemy w miednicy mniejszej, ale to jakbyś pracowała godzinami w takich wibracjach - wtedy byłoby szkodliwe. W końcu nie pierwsza w ciąży tamtędy jeździsz ;) Rozumiem dyskomfort, sama unikam kocich łbów. Pamiętam jak mnie wiózł taksowkarz ze szpitala z ciąża zagrożona - właśnie jakimiś skrótami piątej kategorii - wspominam to jako traumę fizyczna i psychiczna, ale byłam wtedy w ciąży, w której krwawilam np. od klękania w kościele lub kucniecia przy pralce podczas ładowania prania. Potem każdemu taksówkarzowi mówiłam, że chce jechać dłuższa drogą asfaltową, bo jestem w ciąży i mi niedobrze na wybojach. Jestem trochę przerwazliwona, bo np. nie lubię jechać do pracy autobusem, bo zawsze mnie strasznie wytrzesie, ale jak jeżdżę do pracy autem to też jadę po słabych drogach i nie panikuje.

Dostałam wynik posiewu z pochwy, jest prawidłowy, bardzo mi ulzylo :) Wizytę mam w poniedziałek. Mam kilka pytań, muszę chyba je spisać, bo czasem zapominam na wizycie. Nie zdążyłam zrobić krzywej, ale nadrobię za kilka dni.

juz i tak mnie boli, bolal i przed ciaza i teraz, takze bez roznicy😆
W ogole w ostatnich dniach mam jakis kryzys z poduszka poofi, na poczatku bylam nia zachwycona tylko uszy mnie bolaly, po kilku dniach jak przestaly to bylo super a teraz tak mnie boli kark po calej nocce, ze glowa mala. Wierce sie i nie wiem co ze soba zrobic
Ja kupilam ten rogal i leży, jakoś na plecach najwięcej śpię a układanie z nim mnie tak wkurzało że póki co sobie go do szafy schowałam.

reklama

Mi się szyjka w pierwszej ciąży skracała i jak najmniej ruchy nawet autem nie kazał. Zależy ile się skraca w jakim tempie.

Do góry