reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
Dziewczyny mam takie głupie pytanie. Jak piszecie, że np. miałyście coś w 6 tygodniu to macie na myśli 6+4 czy 5+4?
Dla mnie 6+4, zawsze się mówi o skończonych tygodniach
Pytałam mojego ginekolog co o tym sądzi, on mówi że to typowe badanie przesiewowe, swojej pierwszej córce zasponsorował to badanie i teraz drugi raz zamierzą tez, ale to bardziej z ciekawości jakie są wyniki, bo mówi że 99% to wskazać może tylko i wyłącznie chorobę dauna wszystkie pozostałe choroby raczej mała szansa, mowi ze jeśli ktoś ma pieniądze i chce je wydać to jak najbardziej ale żeby to bylo badanie które potwierdzi w 100 % wyniki to nie, do tego trzeba by było zrobić amniopunkcje żeby poznać prawdziwe wyniki. I tak mnie w sumie zniechęcił ze ja chyba nie będę robić jak mam robić z ciekawości a mam się nie dowiedzieć na 100 % wszystkiego, powiedział że może to badanie wskazać jeszcze czy ciężarna będzie miała nadciśnienie to jeszcze to.
Amnipunkcja jest badaniem inwazyjnym dlatego zaczyna się od testu papa bo jest nie inwazyjny. Jak papa jest źle to robi się badania bardziej inwazyjne albo Nifty które też są nie inwazyjne ale stosunkowo drogie. Nie zgodzę się z dziewczynami że to tylko dodatkowy stres bo takie badanie faktycznie realnie coś nam mówi i jest uzupełnieniem pierwszego badania prenatalnego. Każdy oczywiście robi jak uważa. Szczerze to jestem w szoku bo ja nawet nie pytałam o to mojego lekarza a wystawił mi skierowanie bez żadnej dyskusji. Myślałam że tak jest wszędzie :D

Mi lekarz mowil ze jak robić to najlepiej 13 tydzień bo 10 to zazwyczaj jest za wcześnie i potem mówią ze nie mają odpowiedniej ilości materiału bo było za wcześnie 🤔
Też tak słyszałam ale mam koleżanki które robiły w 10 tyg i było wystarczająco materiału. W razie czego powtarzają badanie za darmo więc zaryzykuję. Chcę po prostu wiedzieć jak najwcześniej.

reklama
Ja nie mam praktycznie mdłości, ale wczoraj byłam na kawie z koleżanką i ktoś obok jadł sos grzybowy i myślałam że umrę tak mi śmierdziało. Ale ja nie cierpię każdych grzybów i każdej postaci więc sama nie wiem , czy to przez ciążę czy nie [emoji28]

Do góry