reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Był tutaj taki temat, ale na samym początku, jak totalnie nie byłam na bieżąco - PAPP-A. Będziecie robić? Jeżeli tak to w ktorym tygodniu?

Ja odpuszczam papp-a - to głównie statystyka, a jest dużo fałszywie pozytywnych wyników, więc myślę, że przynajmniej mi zafundowałoby to sporo stresu. Nie wykrywa wad na które mamy wpływ/możemy leczyć, operować w trakcie ciąży. Rozważałabym nifty gdyby coś wyszło nie tak na usg

reklama
@Paatrycja na początku drugiego trymestru można już się umówić, wtedy po badaniu, wywiadzie itp fizjo jest w stanie określić jakie ćwiczenia możesz robić, w jakim stanie są Twoje mięśnie brzucha i dna miednicy. Jak wykonywać czynności dnia codziennego żeby nie obciążać kręgosłupa i naprawdę wiele innych istotnych rzeczy. Jeśli masz jakieś dolegliwości go już w drugim trymestrze można nad nimi popracować u fizjo. Co do ilości wizyt, to nie ma jakiegoś określonego schematu. Każda z nas jest inna i potrzebuje czegoś innego, o tym ile wizyt jest wskazanych to najlepiej bezpośrednio rozmawiać ze swoją fizjo 😉w trzecim trymestrze to głównie przygotowanie do porodu, jak rozluźniać mięśnie, jak oddychać itp. Ja polecam udać się do fizjo już w drugim trymestrze, głównie z tego względu żeby sprawdzić stan mięśni brzucha i dna miednicy, to naprawdę istotne w późniejszym czasie 😉
Dziękuję za odpowiedź♥️ ja martwię się o kręgosłup, parę lat temu terapia mnie uratowała więc na pewno będę się zgłaszać w takim razie już w drugim trymestrze
Był tutaj taki temat, ale na samym początku, jak totalnie nie byłam na bieżąco - PAPP-A. Będziecie robić? Jeżeli tak to w ktorym tygodniu?
Dostałam skierowanie więc zrobię, zawsze to dodatkowe badanie a jeżeli będzie coś nie tak odrazu będę robić Nifty. Mam wynaczone na tydzień przed usg pranatalnyn czyli początek 12 tygodnia
Ja caly czas się zastanawiam nad testem pappa. Czy jest sens? Bo jesli wyszłoby bardzo źle to co możemy po zmianie przepisów?
Chociażby po to by mieć czas przygotować się na wszystko. Jeżeli wiesz wcześniej o komplikacjach możesz wybrać szpital specjalizujący się w danej dziedzinie albo po prostu przygotować się psychicznie. Jest jeszcze opcja dodatkowej diagnostyki.

Dziewczyny, od jakis produktow jakie kiedys lubilyscie teraz na maxa was odrzucilo?
Ja uwielbiam jajka z majonezem, ogolnie majonez a wczoraj kupilam sobie kanapke z jajkiem i majonezem, ktora tak niesamowicie zalatywala jakas chemia, normalnie jak plyn do dezynfekcji, ze mialam odruchy wymiotne i musialam ja wyrzucic bo myslalam, ze moze dezynfekowali blat przed jej zrobieniem i przeszla tym plynem. Dzis rano z super apetytem zrobilam sobie jajka z majonezem, biore widelec do buzi a tam w gebie plyn do dezynfekcji🤢😂 ja tu cala zielona a stary wcina ze smakiem. Masakra, nie spodziewalam sie, ze kobieta w ciazy moze czuc az takie zapachy ktorych nikt inny nie czuje😂

Ja będę miała pobierana krew w dniu USG I trymestru będzie wtedy 13+2.
Ja z racji że w poprzedniej ciąży dziecko miało wadę genetyczną załapałam się na badania na NFZ.

Dziewczyny, od jakis produktow jakie kiedys lubilyscie teraz na maxa was odrzucilo?
Ja uwielbiam jajka z majonezem, ogolnie majonez a wczoraj kupilam sobie kanapke z jajkiem i majonezem, ktora tak niesamowicie zalatywala jakas chemia, normalnie jak plyn do dezynfekcji, ze mialam odruchy wymiotne i musialam ja wyrzucic bo myslalam, ze moze dezynfekowali blat przed jej zrobieniem i przeszla tym plynem. Dzis rano z super apetytem zrobilam sobie jajka z majonezem, biore widelec do buzi a tam w gebie plyn do dezynfekcji🤢😂 ja tu cala zielona a stary wcina ze smakiem. Masakra, nie spodziewalam sie, ze kobieta w ciazy moze czuc az takie zapachy ktorych nikt inny nie czuje😂
Wczoraj mój mąż do łóżka przyniósł ptasie mleczko. Strasznie mi śmierdziało chemią. Taką ze sztucznym aromatem waniliowym i płynem dezynfekującym🤣 Kazałam mu szybko to łykać a nos schowałam pod kołdrę

reklama
Ja caly czas się zastanawiam nad testem pappa. Czy jest sens? Bo jesli wyszłoby bardzo źle to co możemy po zmianie przepisów?
Powiem ci tak. Do długa historia ale dowiadywałam się ról temu jak to wygląda po zmianie przepisów. Moje dziecko miało wadę letalną. I ja chciałam walczyć o legalna aborcję w kraju z przesłanki zdrowia psychicznego matki. ICZMP jako jednostka diagnozujące byłby pierwszym do którego bym się zgłaszała. I dowiedziałam się jak to wygląda teraz. Więc idę do nich z wynikami badań i wszystkim co mam oraz zaświadczeń od psychiatry że ta ciąża zagrażał mojemu życiu u zdrowiu. Wtedy zbiera się konsylium lekarskie: genetyka, ginekolog położnik, pychiatra i rozpatrują każdy przypadek indywidualnie. Pytałam o to lekarze który tam pracuje( on mi robił USG I trymestru) i on mi się dowiadywał jak to wygląda w praktyce i po wstępnej rozmowie z szefostwem lekarze ocenili że miałbym szansę na przerwane ciąży legalnie. Szczęście w nieszczęsny maluszek sam obumarł. Ale wiadomo w razie W też wybrałbym się za granicę, Jest fundacja która pomaga to organizować

Do góry