reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Dzieki dziewczyny za informację, cos slyszalam o Czechach. Mam dwoje dzieci i nigdy nie robilam testu pappa, ale jednak jestem coraz starsza w tym roku 34 lata i świadomość ze chyba bym nie podołała z chorym dzieckiem, aczkolwiek przerwanie ciąży byłoby dla mnie ogromnie trudne ze względu na wiarę. Ehh to ciężki temat, muszę jeszcze z mężem to omówić.

reklama
Ja pamiętam, gdy w pierwszej ciąży moja ginekolog polecała zrobić badania genetyczne i wypaliła mi z tekstem czy jakby dziecko było chore to czy zdecydowałabym się na aborcję. No mozg mi wtedy tak rozwaliła 🤯 nie spodziewałam się takiego pytania na mojej drugiej ciążowej wizycie. Jednak nie brałam w ogóle takiej opcji pod uwagę, że cokolwiek mogłoby być nie tak.
W ogóle uważam że pierwsza ciąża, przynajmniej w moim wypadku, była taka beztroska, nie wiedziałam czego się spodziewać, nie wiedziałam o różnych konsekwencjach wielu rzeczy, nie czytałam nic. Bazowałam na doświadczeniach sióstr.. za to od tamtej pory w moim otoczeniu tyle się wydarzyło, że nie sposób myśleć o różnych sytuacjach i o tym co będzie gdyby...

To ja jeszcze dodam, że test PAPPA służy nie tylko do szacowania ryzyka genetycznego, ale daje również klinicystom możliwość szacowania ryzyka powikłań związanym z nadciśnieniem tętniczym w ciąży (tzw. stan przedrzucawkowy) oraz zaburzeniem wzrastania płodu

Hej dziewczyny chciałam napisać że po tej nospie trochę się uspokoiło😙
Co do objawów ciążowych to chyba kompletnie nic mnie nie rusza serio ale to dlatego że to nie moja 1 ciąża
Będę miała badania genetyczne z racji obciążonego wywiadu i wieku 38 lat.
5 lat temu tez miałam je robione i wszystko Ok było
Wizytę mam chyba mega późno od was bo dopiero 22 marca na NFZ
Oczywiście 21 marca umówiłam się PRYW bo nie wytrzymam tego napięcia i czekania także i tak pójdę jeśli wszystko będzie Ok to ciąże muszę prowadzić w poradni patologii ciąży ponieważ żaden z lekarzy nie podejmie się mojego przypadku … a szpital w którym rodziłam 5 lat temu prowadzi taka poradnie i jest przystosowany do trudnych przypadków. Miłego dnia dziewczyny;)🌺

Ja w poprzedniej ciąży robiłam i to była kasa wywalona w błoto. Nic mądrego z tego badania nie wyszło, a dziecko urodziło się zdrowe (co jak twierdziłam na tamten moment było widać przecież na USG) teraz mam już 33 lata, jestem szczepiona i nie wiem jaki to ma wpływ na moją psyche, ale zrobię PAPPe ;)
Pytałam mojego ginekolog co o tym sądzi, on mówi że to typowe badanie przesiewowe, swojej pierwszej córce zasponsorował to badanie i teraz drugi raz zamierzą tez, ale to bardziej z ciekawości jakie są wyniki, bo mówi że 99% to wskazać może tylko i wyłącznie chorobę dauna wszystkie pozostałe choroby raczej mała szansa, mowi ze jeśli ktoś ma pieniądze i chce je wydać to jak najbardziej ale żeby to bylo badanie które potwierdzi w 100 % wyniki to nie, do tego trzeba by było zrobić amniopunkcje żeby poznać prawdziwe wyniki. I tak mnie w sumie zniechęcił ze ja chyba nie będę robić jak mam robić z ciekawości a mam się nie dowiedzieć na 100 % wszystkiego, powiedział że może to badanie wskazać jeszcze czy ciężarna będzie miała nadciśnienie to jeszcze to.

Ja caly czas się zastanawiam nad testem pappa. Czy jest sens? Bo jesli wyszłoby bardzo źle to co możemy po zmianie przepisów?
moja koleżanka, która zrobiła te wszystkie dodatkowe badania usłyszała od lekarza "po co Pani je robiła, jak prenatalne wszyszyły dobrze?“ te badania nic nie zmieniają, a moim zdaniem jest to zbędny dodatkowy stres dla matki.

reklama
Do góry