reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja w domu miałam takiego ssaka, że był kp do 2.7 roku. Ciężko mi było go odstawić, jak udało się w dzień to noce zostały. I wtedy wylądowałam w szpitalu i tak zakończyło się nasze kp. Nie żałuję, że tak długo, ale na końcu już byłam tym zmęczona, tym bardziej że byłam w ciąży i strasznie mnie bolało jak jadł.
Jak on mówił, kocham cycusie. Przed 2 urodzinami zapytałam z czym chce tort w jakim kształcie, to powiedział, że w kształcie cycusiów 😂😂😂
A teraz mam wrażenie że czuje pismo nosem, bo zaczął mówić o mleku, że gdyby było to by jadł, o nie, już nie w tym wieku 😉.
Ja odstawiłam pomału córkę od 5 miesiąca bo przez karmienie piersią miałam zawrty głowy i wymioty.

reklama
@Iwkar @Limonkaaa88 jak udało Wam sie odstawić? Zaczęłyście podawać MM?
Ja chce karmić do roczku o ile nie nastąpi samoodstawienie przez ciąże.
Tandemu sobie nie wyobrażam. Musze zacząć zagłębiać temat odstawienia 🤔
Moim zaczęłam dawać dosyć duża kolację. Najczęściej różne kaszki z różnymi owocami. Potem w nocy najpierw proponowałam wodę. No i trochę na początku płakali ale nie było wielkich dramatów. Ogólnie obaj mi się odstawili bez żadnego problemu. Karmiłam starszego 15 mcy a młodszego niewiele dłużej.

Hop hop czy jest tu nadal jakaś dziewczyna z łódzkiego? Chciałam zapytać w którym szpitalu rodzi bo u nas w rejonowym gdzie rodziłam chłopaków robi się dno...

Ja odstawiałam rocznego synka, bo zależało nam na małej różnicy wieku, a niestety karmienie dwukrotnie skutecznie blokowało płodność 😅 więc do roku chciałam go karmić, żeby nie robic tego jego kosztem, a po odstawiłam bez mm, kompletnie nie chciał ruszyć, nawet mojego mleka z butelki. Więc stopniowo ograniczałam wszystkie najmniej ważne, potem zmienilismy usypianie na bez piersi, aż zostało tylko nocne. Budził się tylko raz i jak się okazuje nie z głodu, wystarczy dać mu wody z bidonu i poprzytulac i spi dalej. Ale to też dużo od dziecka zależy, powodzenia ☺️!

Moim zaczęłam dawać dosyć duża kolację. Najczęściej różne kaszki z różnymi owocami. Potem w nocy najpierw proponowałam wodę. No i trochę na początku płakali ale nie było wielkich dramatów. Ogólnie obaj mi się odstawili bez żadnego problemu. Karmiłam starszego 15 mcy a młodszego niewiele dłużej.
Dokładnie, spora kolacja ułatwia :)

Ja odstawiałam w dzień zastępując pełnym posiłkiem najpierw jedno karmienie i tak kilka dni potem kolejne żeby nie tak odrazu a wieczorne odstawienie było na końcu, dawałam bidon z wodą jak się budził, ale poszło na prawdę sprawnie, było trochę płaczu ale to był pikuś, szybko się przyzwyczaił, u mnie też było łatwiej bo od 8 miesiąca przesypiał całe noce więc ja musiałam odstawić tylko wieczór. Kładłam się z nim na naszym łóżku, On się przytulał wtulony taki zasypiał i przenosiliśmy go potem do łóżeczka, jak był mąż to zasypiał z nami razem pomiędzy i odstawiany był do łóżeczka. Ja nie podawałam mm żadnego, pił ładnie i pije dalej normalne mleko, nie pił nigdy z butelki więc uznałam że bez sensu jest ładowanie się teraz w kaszki, mleczka itp.

U nas w ciągu dnia było dokładnie tak samo, każdy straszył że będzie masakra z odstawieniem, a poszło całkiem gładko, teraz po nocach spać nie mogę więc myślę, że to dobory moment i mam nadzieję, że będzie jak u Was 🥰
ja się zbieram zbieram i ciągle to odwlekam, bo boję tego że będzie mi w kółko wył... Chociaż w dzień to zazwyczaj tylko do drzemki.. Ale jednak.. Czekam na jakiś lepszy moment, ale nie nadchodzi 😅

Dokładnie, najwięcej strachu i obaw jest tak naprawde w Nas- rodzicach😁 a dziecko zazwyczaj radzi sobie świetnie, tak samo jest potem ze żłobkiem. Rodzic sie boi a dziecko po adaptacji świetnie sobie radzi🥰

Jak sie na początku przeboleje to wszystko to potem jest luz bo im starsze dziecko tym ciezej odzwyczaić bo za dużo rozumie juz 😃

Ja zadecydowalam ze przenosimy do pokoju jak wszedł na 2 karmienia w nocy 😄 wiec tez latalam itd ale tera zmam spokój 😉 ale kontrola jest zeby nie było niania caly czas właczona i do tego monitor oddechu😅 ale z tego już bedziemy rezygnowac pomalu🙃
U nas tez monitor oddechu grał gdzieś do nie wiem myślę 8/9 miesiąca, bo ja taka panikara.
Jak do żłobka poszedł to ja tak płakałam że mój dzidziuś musi iść do żłobka a ja do pracy 🙈🙈🙈 a teraz w podskokach biega do tego żłobka, a ja nie raz mówię jeju on taki szczęśliwy tam idzie a moja mama zawsze mi powtarza - przestan ! Ciesz się ze idzie z uśmiechem niż jak codziennie miałby płakać heheh

reklama
Ja odstawiałam w dzień zastępując pełnym posiłkiem najpierw jedno karmienie i tak kilka dni potem kolejne żeby nie tak odrazu a wieczorne odstawienie było na końcu, dawałam bidon z wodą jak się budził, ale poszło na prawdę sprawnie, było trochę płaczu ale to był pikuś, szybko się przyzwyczaił, u mnie też było łatwiej bo od 8 miesiąca przesypiał całe noce więc ja musiałam odstawić tylko wieczór. Kładłam się z nim na naszym łóżku, On się przytulał wtulony taki zasypiał i przenosiliśmy go potem do łóżeczka, jak był mąż to zasypiał z nami razem pomiędzy i odstawiany był do łóżeczka. Ja nie podawałam mm żadnego, pił ładnie i pije dalej normalne mleko, nie pił nigdy z butelki więc uznałam że bez sensu jest ładowanie się teraz w kaszki, mleczka itp.
przespane noce od 8 miesiąca? Ty szczęściaro :D

Do góry