reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja wlasnie mialam dzis troche ponarzekac na to ulozenie bo zglupialam i znowu zaczynam sie martwic :(
Cala ciaze mala byla obrocona glowkowo,
2,5tyg temu na usg okazalo sie, ze obrocila sie miednicowo, oczywiscie mialam milion mysli i troche sie stresowalam czy jeszcze wroci do pozycji glowkowej. Tydzien pozniej na usg 3trym znow ulozyla sie glowkowo wiec poczulam ulge, lekarz uspokoil mnie, ze juz raczej powinna tak zostac i zebym sie nie stresowala wiec odpuscilam. Od kilku dni mloda zapodaje takie akrobacje, ze szok, brzuch to mi tak lata, czasem jak leze na boku to tak mna szarpnie, ze az sie cala porusze😅
No i od wczoraj mam zagadke, bo z jednej strony kiedy ma czkawke(tak mi sie wydaje, ze to czkawka) to czuje ja na dole brzucha, ale z drugiej strony co chwile odczuwam tez parcie na pecherz, i to tak mocne, ze czasem mam wrazenie, ze sie zaraz zsikam. Tlumaczylam sobie, ze moze napiera tak glowka ale czasem tez odczuwam takie typowe kopniaki w dole brzucha i to naprawde dosc nisko.. najbardziej pasuje mi to na nozki(ale moze raczkami tez moze tak uderzac?) bo z kolei w okolicach pepka czesto wystaje taka twarda gula, niby jakby pupa ale taka twarda jak kosc, i przekreca sie raz z lewej raz z prawej. U mnie aktualnie 31+5 wiec licze na to, ze nawet jesli znow zrobila fikolka to jeszcze zdazy sie obrocic.. ale oczywiscie juz mam stresa 😔
Mam to samo… raz brzuch wypina mi się prawej, raz z lewej strony. Czasami na gorze poczuje mała stopę a czasami gdzieś z boku po prawej stronie. Najgorzej jak na samym dole macha rączkami (chyba) to mam wrażenie, ze zaraz je wystawi na zewnątrz. Ogólnie mam wrażenie, ze jest bardzo nisko. Dodatkowo mam tez takie schizy, ze mała się obraca w brzuchu i zamiast być główka w dół to jest dupka, akrobacje straszne. U nas juz 37tc

reklama
mam dokładnie tak samo jeśli chodzi o odczuwanie małej i ten pęcherz i gula nad pępkiem po obu stronach na zmianę. czasem mi się wydaje że tak baaaardzo nisko nad kością łonowa czuje kopniaki, ale wczoraj byłam na USG i mała jest główka do dołu, a te 'kopniaki' to rączki, tak mi powiedziała ginekolog 🙃
Moja jak macha to tak jakby chciała je na zewnątrz wystawić 😂

Nabial jest mocnym alergenem. Jak już go wykluczasz to najlepiej wszystko gdzie może być białko mleka, czyli nie tylko sery, ale też masło, jogurty itd.
Ja dla wygody przeszłam teraz już całkiem na lovelle do prania, w sensie, że nawet nasze ciuchy w tym piore, ale na razie nikogo nic nie swedzi.
ja nie mogę prać w Loveli, bo mnie wszystko od niej swędzi 🤷
@04ma mnie wszystko swędziało, ale tak bardziej w pierwszym trymestrze, teraz na szczęście tylko brzuch, że jak podrapie mimowolnie to pokrwawiony ślad aż potrafi wyjść 😬 ja mam AZS, może kup sobie np. Cremobaze czy coś innego do skóry atopowej i próbuj smarować

Nie kupiłam Waterwipes, bo stwierdziłam, że są za ciężkie 🤣 wzięłam jakieś chusteczki z Hippa a w domu to już będą waciki z wodą po prostu

Załączniki

• Screenshot_20220907-061132_Instagram.jpg
    Screenshot_20220907-061132_Instagram.jpg
    200,8 KB · Wyświetleń: 31
Nawet się dziś wyspałam :) znalazłam sposób na sen, mam nadzieję, że w kolejnych nocach się sprawdzi.
Jak obudziłam się na siku o 2.40 i nie mogłam przez godzinę zasnąć ( w każdej możliwej pozycji bolały mnie biodra) to w końcu wstałam z łóżka, żeby chociaż moim kręceniem męża nie obudzić i poszłam sobie na kanapę. Myślałam, że coś poczytam a zasnęłam na niej w ciągu kilku minut :)
Wychodzi na to, że moje biodra chcą w nocy zmiany podłoża 😂
Tylko mąż rano przerażony, że co on zrobił, że ja sobie poszłam na kanapę 😂 już był gotowy przepraszać z góry

reklama
Dziewczyny macie jakies zdanie o tensie do porodu? Uzywala ktoras z Was wczesniej?
Zastanawiam sie nad kupnem ale sama nie wiem
polożna na szkole rodzenia nam o tym mówiła, pokazywała nawet jak działa, z racji tego że u mnie w szpitalu drugiego wyboru z form znieczulenia jest tylko gaz i kroplówka myślę nad tym... w poniedziałek jade do szpitala oddalonego 60km na kwalifikacje, zapytam lekarza co o tym myśli 🙃

Do góry