reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

@Martinika też bierzesz leki przy skracającego się szyjce? Ja już mam dość tych wszystkich prochów z rana, witaminy witaminami ale ja nigdy do brania nie byłam wzorowa jak już kupowałam to leżały,ciąża jest wyjątkiem a tu nie dość że od góry to od dołu ...
Ja w szpitalu leżałam a szyjka mi poleciała i tak czy siak nie ma do niej reguły..staram się oszczędzać ile mogę..

Dla mnie największą trauma w tej ciazy jest "aplikacja" luteiny ilekroć mam to zrobić czuje do siebie obrzydzenie, na prawdę marzę o dniu kiedy to zakończę.

reklama
@Martinika też bierzesz leki przy skracającego się szyjce? Ja już mam dość tych wszystkich prochów z rana, witaminy witaminami ale ja nigdy do brania nie byłam wzorowa jak już kupowałam to leżały,ciąża jest wyjątkiem a tu nie dość że od góry to od dołu ...
Ja w szpitalu leżałam a szyjka mi poleciała i tak czy siak nie ma do niej reguły..staram się oszczędzać ile mogę..
Na szyjkę biorę Utrogestan 200 dopochwowo. Dodatkowo na skurcze i relaksację szyjki Aspargin 3x2. Przy dużych napięciach mam brać No-spę 40 mg do 3x1, ale jeszcze nie brałam 🙈 Do tego klasycznie witaminy i probiotyk. Sporo tego. Staram się rozdzielić dawki w ciągu dnia, ale ciężko to ogarnąć. Poza tym jeszcze biorę lek na niedoczynność tarczycy. I mam jeszcze leki na serce, ale do brania w awaryjnych sytuacjach. 🙈

No właśnie każdy inaczej liczy, ale chyba rzeczywiście to jest 37+0. Tak i od wtedy to już koniecznie torba spakowana 😉
To jest skomplikowane. Skończone 36 to 36.0, 37.0 to skończone 37.

Tak tłumaczył mi mój gin. Ja mam wizyty w czwartki i właśnie wtedy mam 0 na końcu i mój gin zawsze mówi wtedy, np. ostatnio "dziś mamy 35 skończone", a to było w dniu 35.0. On mówi że zawsze w ciąży mówimy tylko o tygodniach skończonych. Czyli jak miałam mieć podaną immonoglobuline w 28 tyg to powiedział, że mam się umówić od dnia 28.0.

Żeby sobie to łatwiej wytłumaczyć można spojrzeć od tyłu. Termin porodu to 40.0. Czyli 40 tydzień ciąży zaczyna się w dniu 39.1 a kończy w 40.0. Tak samo idąc od poczatku. 1 tydzień ciąży to teoretycznie dni od 0.0 do 1.0. Drugi tydzień skończony jest więc w dniu 2.0. Przynajmniej ja żyję w takim przeświadczeniu bo tak mówi mój gin.

Ja mam teraz 36+1 wg USG i 38 wg OM, więc przez najbliższe 2 tygodnie do wizyty u lekarza moim planem jest szpital I stopnia

To jest skomplikowane. Skończone 36 to 36.0, 37.0 to skończone 37.

Tak tłumaczył mi mój gin. Ja mam wizyty w czwartki i właśnie wtedy mam 0 na końcu i mój gin zawsze mówi wtedy, np. ostatnio "dziś mamy 35 skończone", a to było w dniu 35.0. On mówi że zawsze w ciąży mówimy tylko o tygodniach skończonych. Czyli jak miałam mieć podaną immonoglobuline w 28 tyg to powiedział, że mam się umówić od dnia 28.0.

Żeby sobie to łatwiej wytłumaczyć można spojrzeć od tyłu. Termin porodu to 40.0. Czyli 40 tydzień ciąży zaczyna się w dniu 39.1 a kończy w 40.0. Tak samo idąc od poczatku. 1 tydzień ciąży to teoretycznie dni od 0.0 do 1.0. Drugi tydzień skończony jest więc w dniu 2.0. Przynajmniej ja żyję w takim przeświadczeniu bo tak mówi mój gin.
Dziękuję 🙂 super to wytłumaczyłaś 😉

reklama
Pochwalcie się tymi imionami!😍 moze bedzie jakąś inspiracja bo ja się nie mogę zdecydować🤣 (oczywiście mój partner tak samo).
Ja już się nie mogę doczekać bo ciężko mi... mam nadzieję że nie przenoszę 🙈 x 1szego usg termin na 13.10

Do góry