reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja dziś słaba nocka, spałam może z 3 godziny a reszta nocy to wiercenie się, na 7 krew to musiałam się zwlec szybko.. Ja odpukać mam spokój ze skurczami łydek chyba z półtora tygodnia 😃 ale nie chce zapeszać.
U mnie dziś na szkole rodzenia ma być karmienie... 😁

Zaczęłam pisać plan porodu... Na razie jest zarys 🤣 ogólnie nic mi się nie chce jakaś bez sił jestem. Mówię do męża że raczej chyba przenoszę ciąże bo jakoś gniazdowanie jeszcze mi się nie włączyło. Raczej zwolniłam tempo teraz bo już trochę ogarnęłam spraw w lipcu i sierpniu.

reklama
Pomóżcie mi usystematyzować jedną sprawę. Mam na spacery kombinezon taki dresowy na bardzo ładną jesień z założeniem grubszego kocyka. Mam śpiworek do gondoli taki mega zimowy i mam kombinezon zimowy (dostałam oba). I śpiworek i kombinezon stosowałabym zamiennie już na mroźną zimę. Na ładną jesień kombinezon dresowy z kocykiem. A pomiędzy? No i co ubrać dziecku do zimowego śpiworka? Troche się w tym gubię 😁
Do zimowego śpiworka myślę ubierać, body, spodenki, skarpety, sweterek/bluzę. Śpiworek. Kocyk. Szalik, czapka, rękawiczki oczywiście 😁
Ja oczywiście nie pomyślałam że jesień może być ładna i mam same grube kombinezony, muszę coś cienkiego zakupić... Coś może z polara 🤔

Położna na szkole rodzenia tłumaczyła te ułożenia przy bliźniakach. Mówi, że najlepsza z pod pachy, ale kłopot jest jak będę już sama, bo kto mi poda drugie dziecko :) to będzie prawdziwa ekwilibrystyka
też mi się kojarzy, że spod pachy najlepiej, może w tym wypadku przydałaby się jakaś wielka poducha, żeby odłożyć dziecko jak się sięga po drugie albo jakby były w rożkach to może łatwiej 🤔 może na YouTube są jakieś filmy.
Ze skurczami może być też tak, że są jakieś uciski w miednicy, przez to słabsze krążenie w kończynach i mniej tlenu dla mięśni. A tak w ogóle to nie każą Wam lekarze już zmniejszać dawek magnezu przed porodem?
Któraś pytała o Tardyferon, ja brałam trzy miesiące razem z witaminą B12, średnio co 2 dni, do tego Floradix i pokrzywa i wyniki poszły do góry, Tardyferon odstawiam 🙂

Do zimowego śpiworka myślę ubierać, body, spodenki, skarpety, sweterek/bluzę. Śpiworek. Kocyk. Szalik, czapka, rękawiczki oczywiście 😁
Ja oczywiście nie pomyślałam że jesień może być ładna i mam same grube kombinezony, muszę coś cienkiego zakupić... Coś może z polara 🤔
Ja własnie tak kombinowalam, ze na wyjscie ze szpitala bedzie dobry taki ciut wiekszy pajacyk/kombinezon bawełniany, ale z podszewką. Do nosidełka, w ktorym będzie otulacz 🙂🙂 No i nie mam szalika i czapki na jesień😁😁

Ja dziś słaba nocka, spałam może z 3 godziny a reszta nocy to wiercenie się, na 7 krew to musiałam się zwlec szybko.. Ja odpukać mam spokój ze skurczami łydek chyba z półtora tygodnia 😃 ale nie chce zapeszać.
U mnie dziś na szkole rodzenia ma być karmienie... 😁

Zaczęłam pisać plan porodu... Na razie jest zarys 🤣 ogólnie nic mi się nie chce jakaś bez sił jestem. Mówię do męża że raczej chyba przenoszę ciąże bo jakoś gniazdowanie jeszcze mi się nie włączyło. Raczej zwolniłam tempo teraz bo już trochę ogarnęłam spraw w lipcu i sierpniu.
Mi się spać zachciało a do lekarza trzeba się zbierać 😐
też mi się kojarzy, że spod pachy najlepiej, może w tym wypadku przydałaby się jakaś wielka poducha, żeby odłożyć dziecko jak się sięga po drugie albo jakby były w rożkach to może łatwiej 🤔 może na YouTube są jakieś filmy.
Ze skurczami może być też tak, że są jakieś uciski w miednicy, przez to słabsze krążenie w kończynach i mniej tlenu dla mięśni. A tak w ogóle to nie każą Wam lekarze już zmniejszać dawek magnezu przed porodem?
Któraś pytała o Tardyferon, ja brałam trzy miesiące razem z witaminą B12, średnio co 2 dni, do tego Floradix i pokrzywa i wyniki poszły do góry, Tardyferon odstawiam 🙂
No mi hemo doszła na 11.8 ale erytrocyty nadal poniżej normy zobaczymy co powie lekarz .. A b12 nic nie działa wyniki nadal podwyższone na znak że jej brak.

Dziś na szkole rodzenia zajęcia z karmienia. Muszę powiedzieć że czynnik ekonomiczny jest mocno przekonujący do karmienia piersią 😅
Chciałabym, żeby udało mi się bliźnięta wykarmić piersią, ale obawiam się, ze to może być niezły hardcore
Jak na razie po szczepieniu na krztusiec zero objawów niepożądanych, nawet ręka nie boli
Ja miałam ostatnio dwa spotkania o laktacji i powiem, że się złapałam za głowę, ile rzeczy trzeba wiedzieć, żeby np. nie doprowadzić do stanów zapalnych, które mogą być niebezpieczne, a już i tak wszystko zapomniałam. I jeszcze kobieta postraszyła przypadkami właśnie tych stanów zapalnych w piersiach. O ile z obsługą noworodka myślę, że sobie poradzę, tak laktacja to jakaś czarna magia dla mnie.

Do spiworka jeszcze kocyk?
Ja mam taki spiworek z materialu jak kurtka i wewnatrz ma on jeszcze taka warstwe polarowo misiowa. To nie za duzo juz z tym kocykiem?

reklama
Do góry