reklama
crainte
Fanka BB :)
Ja w tym celu idę do neurologa we wrześniu. Też mam wrażenie, że idę tam dla siebie, a nie dowiem się niczego konkretnego...Byłam na kwalifikacji okulistycznej do porodu i mam doła - już mam dość tych lekarzy, którzy nie wydają żadnych opinii, nie biorą odpowiedzialności, nie mam siły się tym zajmować :/
A chciałaś skierowanie na cesarkę z powodów okulistycznych?Byłam na kwalifikacji okulistycznej do porodu i mam doła - już mam dość tych lekarzy, którzy nie wydają żadnych opinii, nie biorą odpowiedzialności, nie mam siły się tym zajmować :/
crainte
Myślę, że chciała po prostu rzetelnej opinii..A chciałaś skierowanie na cesarkę z powodów okulistycznych?
aspekt
Nie, chciałam zaświadczenie o braku przeciwwskazań do porodu sn. To moja hmmm szósta (?) wizyta okulistyczna w tej ciąży i znowu wysyłaja mnie na laser, kwitka nie dostałam żadnego. Termin zabiegu w 34tc (za niecałe 2 tyg). Czas leci, mam wątpliwości, czy ten laser ma szansę cokolwiek dać, bo lekarz mi wcześniej mówił, że musi być czas pomiędzy laserem a porodem, żeby na siatkówce zrobiły się blizny zabezpieczające. Nie wiem co robić, liczę że gin mi coś podpowie sensownego w piątek. A... Prawda jest taka, że nie liczę, bo przecież jego opieka sprowadza się do uśmiechu, powiedzenia "będzie dobrze" i wystawienia paragonu. Oczywiście w innych klinikach okulistycznych nie ma za bardzo terminów. Ale przede wszystkim ja naprawdę nie mam już siły na to.A chciałaś skierowanie na cesarkę z powodów okulistycznych?
Masakra mogli Ci dać wcześniej to skierowanie na laser a nie na ostatnią chwilę... Jeszcze jakby była pewność, że urodzisz w 40t to byłoby trochę czasu, ale z tego co mowilas zdarzył Ci się już poród przedwczesny. Brak słów.Nie, chciałam zaświadczenie o braku przeciwwskazań do porodu sn. To moja hmmm szósta (?) wizyta okulistyczna w tej ciąży i znowu wysyłaja mnie na laser, kwitka nie dostałam żadnego. Termin zabiegu w 34tc (za niecałe 2 tyg). Czas leci, mam wątpliwości, czy ten laser ma szansę cokolwiek dać, bo lekarz mi wcześniej mówił, że musi być czas pomiędzy laserem a porodem, żeby na siatkówce zrobiły się blizny zabezpieczające. Nie wiem co robić, liczę że gin mi coś podpowie sensownego w piątek. A... Prawda jest taka, że nie liczę, bo przecież jego opieka sprowadza się do uśmiechu, powiedzenia "będzie dobrze" i wystawienia paragonu. Oczywiście w innych klinikach okulistycznych nie ma za bardzo terminów. Ale przede wszystkim ja naprawdę nie mam już siły na to.
Jak na laser za późno to chyba zostaje tylko cesarskie cięcie żeby ratować oczy? Brałaś pod uwagę czy zależy Ci na porodzie SN?
kaha216
Moderator
jaką masz korekcję? jeśli to nie tajemnica. pracuje w salonie optycznym wiec trochę moja branża kolejny raz lekarze dają ciała... eh..Nie, chciałam zaświadczenie o braku przeciwwskazań do porodu sn. To moja hmmm szósta (?) wizyta okulistyczna w tej ciąży i znowu wysyłaja mnie na laser, kwitka nie dostałam żadnego. Termin zabiegu w 34tc (za niecałe 2 tyg). Czas leci, mam wątpliwości, czy ten laser ma szansę cokolwiek dać, bo lekarz mi wcześniej mówił, że musi być czas pomiędzy laserem a porodem, żeby na siatkówce zrobiły się blizny zabezpieczające. Nie wiem co robić, liczę że gin mi coś podpowie sensownego w piątek. A... Prawda jest taka, że nie liczę, bo przecież jego opieka sprowadza się do uśmiechu, powiedzenia "będzie dobrze" i wystawienia paragonu. Oczywiście w innych klinikach okulistycznych nie ma za bardzo terminów. Ale przede wszystkim ja naprawdę nie mam już siły na to.
aspekt
Ale ja już miałam 2 lasery w tej ciąży. I byłam na wizycie przed wakacjami, podobno laser zadziałał a teraz miałam podejść na kontrolę i orzeczenie. Ja zdaje sobie sprawę, że mogło się pogorszyć, ale w tej chwili to wygląda trochę na umywanie rąk: orzeczenia nie dostałam, jak nie pójdę na laser a odklei mi się siatkówka to będzie moja wina, jak urodzę 2 tyg po laserze i odklei mi się siatkówka, to pech, że za wcześnie urodziłam. Żeby jeszcze mi napisali jakoś wariantywnie wskazanie do CC, jeśli dziecko będzie większe niż x gramow, jeśli faza parcia będzie trwała dłużej niż y minut, jeśli poród rozpocznie się wcześniej niż n dni po laserze. Ale przecież to zbyt wyrafinowane na medycynę. Jasne, mogę szykować gruba kopertę i dowiedziec się, który okulista mi wystawi skierowanie na CC lub spróbować zgłosić się do prywatnej porosówki, w której są tylko porodu CC kwalifikacja w 35 TC. Rozwala mnie jeszcze fakt, że te lasery były straszne, bardzo bolało mnie przez kilka dni i boję się, że takie duże dojrzałe dziecko zareaguje na to i zacznie się poród w sierpniu. No i ja wolę SN dopóki jest to bezpieczne dla mnie i dziecka.Masakra mogli Ci dać wcześniej to skierowanie na laser a nie na ostatnią chwilę... Jeszcze jakby była pewność, że urodzisz w 40t to byłoby trochę czasu, ale z tego co mowilas zdarzył Ci się już poród przedwczesny. Brak słów.
Jak na laser za późno to chyba zostaje tylko cesarskie cięcie żeby ratować oczy? Brałaś pod uwagę czy zależy Ci na porodzie SN?
@kaha216 Minus 5 i astygmatyzm, wada -4 była stabilna przez 20 lat i w tym czasie 3 porody SN, ale coś zaczęło się dziać rok temu i poszło jedna dioptrie w dół, pojawily się zmiany zwyrodnieniowe siatkówki, muszki i błyski. Do okulisty chodzę regularnie, w żadnej ciąży tych zmian nie było, wyraźnie jestem w trakcie jakiegoś procesu degeneracji siatkówki. Widziałam po minie lekarki, że jakby to był pierwszy poród, to by mnie namawiała na CC. Byłam w tym roku u 4 lekarzy (w klinice mnie zapisują do innego na laser, do innego na kontrolę, ale każdy widzi to samo w lampie; raz byłam jeszcze w innej klinice żeby potwierdzić diagnozę i metodę leczenia).
Ostatnia edycja:
Anulka4247
Ja mam 75F przed ciążą i kupiłam sobie 80G na allegro, z takiego miękkiego, nieusztywnianego wzoru, teraz jest na mnie jeszcze luźny. Ale fajny i chyba kupie drugi taki sam tylko czarnyMi na pierwsze miesiące lidlowe się fajnie sprawdzały do chodzenia po domu. Do ludzi, to jednak coś stabilniejszego ubierałam. Teraz mam XL z Rossmana. Przed ciążą mialam 75D. W ciąży już mi niewygodnie i lepiej 80. Zazdroszczę każdej, która ma C lub D... Fajnie było
reklama
Anulka4247
No właśnie przy jakiej korekcji są wskazania do cesarki? Mój lekarz w ogóle nic o tym nie mówiłjaką masz korekcję? jeśli to nie tajemnica. pracuje w salonie optycznym wiec trochę moja branża kolejny raz lekarze dają ciała... eh..