reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Jak sie uspokoiło to raczej nic groźnego, też kilka razy w ten weekend miałam spięty brzuch, a wcześniej mi się to nie zdarzało raczej... tak już chyba może być 🤷🏻‍♀️kiedy masz kolejna wizytę?

Dostawka jest z nami już jakiś czas, bo trzeba było przeorganizować sypialnie i sprawdzić czy się zmieści wgle i już tak zostało 🙂 łóżeczko w pokoju małej nawet jeszcze nie kupione, przewijak i komoda też, więc wszystko w kartonach 🙊

Wy też macie ciężkie noce? Już wcześniej niektóre z Was pisały, że wstajecie na siku, że się budzicie, ale u mnie, jak dotąd nie narzekałam to teraz jest jakiś dramat....
Każdy przewrót z boku na bok, wiąże się z pobudka, cała jedna stronę zesztywniała, obolała, mięśnie spięte, zanim się przewroce na drugą stronę, poukładam tak żeby było wygodnie i powtykam poduszki gdzie trzeba to już jestem rozbudzona 🙁 mam kryzys! dla mnie spanie to najprostsza rzecz w życiu, wszędzie, o każdej godzinie w i każdej pozycji. a teraz... ☹️ a lepiej nie będzie
U mnie też problem ze spaniem dziś naliczyłam 4 wizyty w toalecie, niby szybko zasypiam ale u mnie tylko lewa strona wchodzi w grę bo jak tylko położę się na prawej to Malutką tak mnie kopie że się nie da 😔 wiec jak rano wstaje to lewa strona lekko obolała po całej nocce ale zrobię parę kroków i już jest dobrze 😃

reklama
Za mna jakis dziwny weekend dziewczyny, mimo, ze sie ochlodzilo to brzuch stawial mi sie jak szalony przez kilka dni(wczesniej to mi sie zdarzalo w te ogromne upaly jak juz). Staralam sie pic jak najwiecej muszynianki, bralam magne b6 forte a mialam wrazenie, ze co chwile mi twardnieje, takie dziwne uczucie.. jeszcze jak mloda zaczynala kopac to juz w ogole, jakby mi brakowalo skory.. najgorzej bylo jak sie kladlam do spania wiec w nocy ciagle sie budzilam. Dzis pierwszy dzien jak odpusilo, czasem jeszcze stwardnieje ale nie ma porownania do tego sie dzialo przez ostatnie dni. Mam nadzieje, ze to normalne na tym etapie bo troche sobie glowe tym nabilam. Dzis w koncu troche odsapnelam jak sie uspokoilo
Ja nawet nie wiem jak ta macica się "stawia" u mnie czasami robi się kwadratowy brzuch napięty w pewnych miejscach ale myślę że to córcia się rozpycha.... Puszcza po jakiejś chwili. Teraz ma coraz mniej miejsca w brzuszku. A jak opiszecie to twardnienie macicy i stawianie? Żebym wiedziała... 🙈

U mnie też problem ze spaniem dziś naliczyłam 4 wizyty w toalecie, niby szybko zasypiam ale u mnie tylko lewa strona wchodzi w grę bo jak tylko położę się na prawej to Malutką tak mnie kopie że się nie da 😔 wiec jak rano wstaje to lewa strona lekko obolała po całej nocce ale zrobię parę kroków i już jest dobrze 😃
Ja też się od paru dni wierce ,rogal znajduje na mężu bo się rozkopuje, nawet kołdry się pozbyłam 🧘i oczywiście na plecach się budzę

Ja nawet nie wiem jak ta macica się "stawia" u mnie czasami robi się kwadratowy brzuch napięty w pewnych miejscach ale myślę że to córcia się rozpycha.... Puszcza po jakiejś chwili. Teraz ma coraz mniej miejsca w brzuszku. A jak opiszecie to twardnienie macicy i stawianie? Żebym wiedziała... 🙈
ja urodziłam w maju i do dziś nie wiem jak mi się stawiała i czy w ogóle to robiła 🤣

Ja też nie wiem jakie to uczucie z tym stawianiem brzucha. Mój brzuch juz od jakiś 2miesiecy jest raczej twardy w dotyku, ale w sumie jaki miałby być. Gdzie nie dotknę to jest jakiś fragment dziecka :) jak wygląda to stawianie się brzucha?
U nas łóżeczko kupione używane więc już złożone, drugie musimy odebrać od koleżanki, ale jeszcze czas. Jak będą oba łóżeczka to zamówię materace. Komoda, szafa, polki już złożone i przykrecone. Na wózek termin odbioru mamy koniec września. Foteliki kupimy za 2 tyg, bo już w końcu mamy nowe auto i można będzie je dobrze dobrać. I tu niespodzianka, bo mąż w końcu podjarany jakimś zakupem- okazuje się, że tych fotelików nie mógł się doczekać 😂 dla mnie większa radocha to jednak mikrociuszki 🥰
Wczoraj synek sąsiadki (okolo 4-5lat) podbiegł do mnie i zaczął mi brzuch głaskać i się przytulać do niego i mówić, że bejbi tam mieszka 😃 jak powiedzialam, że właściwie to dwa dziecieczki to sąsiadka zbladla jakoś i z pełna powaga powiedziała, że mogę do niej przyjść o każdej porze dnia i nocy i nawet numer telefonu mi chciała wcisnąć :D a dodam, że rozmawiałyśmy pierwszy raz w życiu. Chyba powinnam się już bać jak ja ogarne dwójkę 😆

Bieżące mamy jakiego sudocremu używacie ,bo za mojej młodej czasów nie było wyboru teraz widzę dwa expert
U mnie położna mowila żeby w ogóle sudocremu nie używać na pupę, bo za bardzo wysusza
Ja też się od paru dni wierce ,rogal znajduje na mężu bo się rozkopuje, nawet kołdry się pozbyłam 🧘i oczywiście na plecach się budzę
Też to samo, w ogóle bez kołdry śpię ostatnio, a zawsze byłam po uszy opatulona.

Właśnie wyruszam do punktu pobrań i na szczepienie na krztusiec.

U mnie położna mowila żeby w ogóle sudocremu nie używać na pupę, bo za bardzo wysusza

Też to samo, w ogóle bez kołdry śpię ostatnio, a zawsze byłam po uszy opatulona.

Właśnie wyruszam do punktu pobrań i na szczepienie na krztusiec.
Mi też jak by bardziej gorąco.. Niby noce chłodne teraz, okno balkonowe otwarte całkowicie a mi gorąco że kołdrę zrzucam.. Myślę że ta poduszka rogal grzeje bardzo... Bo otula plecy brzuch 🤭 aa patrzę na męża jak śpi to kołdra zaciągnięta po same uszy.. 🤣

Mi się brzuch stawia czasem, czyli robi się cały twardy na jakiś czas (nie wiem ile, może kilkanaście sekund), może być takie uczucie, że aż ciężko wziąć oddech i potem odpuszcza, ale po 30 tygodniu uważam to za zupełnie normalne i nic na to nie biorę. To są skurcze przepowiadające, macica przygotowuje się do porodu 🙂 A taki ogólnie twardy to też jest często, ale to raczej np. przez jelita. Jak mam trochę więcej tych skurczy, to wiem, że muszę więcej odpoczywać 😉 niepokojące to jest dopiero jak się leży i te skurcze się powtarzają np. co 10 minut. Ja jakoś daję radę w nocy, ale muszę pilnować regularnych ćwiczeń, wtedy jest ok i nic nie boli, czasem tylko mi duszno jak mnie dzieci otoczą. Gorzej w dzień, bo przy chodzeniu i staniu dokucza coraz bardziej ból w kroczu

Ja też nie wiem jakie to uczucie z tym stawianiem brzucha. Mój brzuch juz od jakiś 2miesiecy jest raczej twardy w dotyku, ale w sumie jaki miałby być. Gdzie nie dotknę to jest jakiś fragment dziecka :) jak wygląda to stawianie się brzucha?
U nas łóżeczko kupione używane więc już złożone, drugie musimy odebrać od koleżanki, ale jeszcze czas. Jak będą oba łóżeczka to zamówię materace. Komoda, szafa, polki już złożone i przykrecone. Na wózek termin odbioru mamy koniec września. Foteliki kupimy za 2 tyg, bo już w końcu mamy nowe auto i można będzie je dobrze dobrać. I tu niespodzianka, bo mąż w końcu podjarany jakimś zakupem- okazuje się, że tych fotelików nie mógł się doczekać 😂 dla mnie większa radocha to jednak mikrociuszki 🥰
Wczoraj synek sąsiadki (okolo 4-5lat) podbiegł do mnie i zaczął mi brzuch głaskać i się przytulać do niego i mówić, że bejbi tam mieszka 😃 jak powiedzialam, że właściwie to dwa dziecieczki to sąsiadka zbladla jakoś i z pełna powaga powiedziała, że mogę do niej przyjść o każdej porze dnia i nocy i nawet numer telefonu mi chciała wcisnąć :D a dodam, że rozmawiałyśmy pierwszy raz w życiu. Chyba powinnam się już bać jak ja ogarne dwójkę 😆
noo, bliźniaki to wyzwanie, będziecie mieli kogoś z dziadków do pomocy, chociaż na początek?

reklama
Mi się brzuch stawia czasem, czyli robi się cały twardy na jakiś czas (nie wiem ile, może kilkanaście sekund), może być takie uczucie, że aż ciężko wziąć oddech i potem odpuszcza, ale po 30 tygodniu uważam to za zupełnie normalne i nic na to nie biorę. To są skurcze przepowiadające, macica przygotowuje się do porodu 🙂 A taki ogólnie twardy to też jest często, ale to raczej np. przez jelita. Jak mam trochę więcej tych skurczy, to wiem, że muszę więcej odpoczywać 😉 niepokojące to jest dopiero jak się leży i te skurcze się powtarzają np. co 10 minut. Ja jakoś daję radę w nocy, ale muszę pilnować regularnych ćwiczeń, wtedy jest ok i nic nie boli, czasem tylko mi duszno jak mnie dzieci otoczą. Gorzej w dzień, bo przy chodzeniu i staniu dokucza coraz bardziej ból w kroczu
No mi jak się młody wypnie na prawy bok ,ale to czy są skurcze to nie wiem🤔 to też mi napływa takie dziwne uczucie aż jakby słabiej.

Do góry