reklama
JuLa?
Fanka BB :)
Właśnie ja byłam w zeszłym tygodniu u lekarza 9,5 tydzień i nie słuchaliśmy serduszka. Aż sama byłam zdziwiona. Pokazał tylko migający punkt i powiedział że lepiej nie podsłuchiwać za bardzo ) Czytam że niektóre z Was słuchały już a ja jeszcze nie. Ale ufam doktorowi.Myślę, że na tym etapie nie powinno używać się detektorów. Nie bez powodu w pierwszych tygodniach lekarze nie słuchają serduszka, i to specjalistycznym sprzętem.
paula1492
moja lekarka mówi to samo - najwcześniej 14 tydzień.Myślę, że na tym etapie nie powinno używać się detektorów. Nie bez powodu w pierwszych tygodniach lekarze nie słuchają serduszka, i to specjalistycznym sprzętem.
_Katharsis_
Coś w tym jest że wcześniej nie słuchają bicia serduszka. Ja w poprzedniej ciąży ani u swojego gina ani w szpitalu nie miałam możliwości usłyszenia serduszka. Miałam naprawdę mnóstwo USG bo ciąża zagrożona ale nigdy serca nie dali posłuchać, mówili tylko że serduszko bije i jest wszystko ok. Pamiętam że jak w końcu doczekałam momentu usłyszenia serduszka to aż się popłakałam. Niestety tydzień później poroniłam. Dlatego teraz będę prosić lekarza aby na pierwszym USG usłyszeć chociaż przez sekundę tego serduszka. A że to będzie już 8+5 to serduszko już będzie
Agnieszka_1988
U mnie lekarz włączył dosłownie na 3 sekundy żeby sprzęt dokładnie wyliczył FHR czyli tętno płodu. Wiadomo że nie zaleca się nasłuchiwania długiego ale myślę że kilka sekund nic złego nie powoduje.
Hashi
U mnie to samo.U mnie lekarz włączył dosłownie na 3 sekundy żeby sprzęt dokładnie wyliczył FHR czyli tętno płodu. Wiadomo że nie zaleca się nasłuchiwania długiego ale myślę że kilka sekund nic złego nie powoduje.
Jak pytałam sie koleżanek to jak chodziły do lekarza w 6-7tyg to zawsze na 3sek dał posłuchać. Wiecie co.. w Polsce to dziwne, w Stanach mojej siostrze to od 6 tygodnia jak serce było słuchali i tak co wizyte, srednio co 2/4 tygodnie. Z tego co mi mówiła to tam to norma.
fikusek1988
Mama Alanka:)
Ja już dwa razy słyszałam, a zaczynam 8 tydzień . Niestety 2 tyg już byłam w szpitalu i tam słuchali .
Agnieszka_1988
Mamaginekolog o tym pisała chyba we wpisie o usg wczesnej ciąży. Były jakieś badania prowadzone na zwierzętach które wykazały potencjalnie negatywny wpływ wczesnego słuchania. Nie było badań na ludziach ale lekarze wiedząc o tym często pozostają na motionmode czyli wizualnie patrzą na migające serduszko żeby przeliczyć czy FHR jest ok.
U mnie to samo. [emoji3]
Jak pytałam sie koleżanek to jak chodziły do lekarza w 6-7tyg to zawsze na 3sek dał posłuchać. Wiecie co.. w Polsce to dziwne, w Stanach mojej siostrze to od 6 tygodnia jak serce było słuchali i tak co wizyte, srednio co 2/4 tygodnie. Z tego co mi mówiła to tam to norma. [emoji2370]
Agnieszka_1988
Czemu byłaś w szpitalu ?
Ja już dwa razy słyszałam, a zaczynam 8 tydzień . Niestety 2 tyg już byłam w szpitalu i tam słuchali .
reklama
meraja
U mnie to samo. [emoji3]
Jak pytałam sie koleżanek to jak chodziły do lekarza w 6-7tyg to zawsze na 3sek dał posłuchać. Wiecie co.. w Polsce to dziwne, w Stanach mojej siostrze to od 6 tygodnia jak serce było słuchali i tak co wizyte, srednio co 2/4 tygodnie. Z tego co mi mówiła to tam to norma. [emoji2370]
W pierwszej ciąży jedna z lekarek u której byłam prywatnie, słuchała bicia serca już w 6 tygodniu. Nawet nie wiedziałam, ze nie można [emoji85] dopiero w tej ciąży mnie uświadomili [emoji28]