reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

Cześć dziewczyny :) 3 dni przed terminem miesiączki wyszły mi dwie kreski na teście w tym samym dniu zrobiłam betę która wyszła - 38,21, powtórzyłam po 48 h - 141 następnie po 72 h -680.
W dniu kiedy beta wynosiła 680 byłam u lekarza , widoczny był malutki pęcherzyk- kolejna wizyta za 2 tygodnie. Mam trombofilie i jestem już po ciąży biochemicznej. Myślicie żeby badać jeszcze betę w ciągu tych dwóch tygodni ? W załączniku zdjęcie z USG ( według obliczeń wykonane w 3 tyg+ 6dni)

P.S. wstępny termin na 31/10/2021

Pozdrawiam :)

Załączniki

• 152926829_465160164518069_5551377869908323719_n.jpg
    152926829_465160164518069_5551377869908323719_n.jpg
    32,7 KB · Wyświetleń: 51
Ostatnia edycja:
reklama
Nie ma już sensu bety kontrolować. Stosuj się do zaleceń lekarza. Masz clexane i acard wdrożone? Oszczędzaj się i dbaj o siebie [emoji173]
Cześć dziewczyny :) 3 dni przed terminem miesiączki wyszły mi dwie kreski na teście w tym samym dniu zrobiłam betę która wyszła - 38,21, powtórzyłam po 48 h - 141 następnie po 72 h -680.
W dniu kiedy beta wynosiła 680 byłam u lekarza , widoczny był malutki pęcherzyk- kolejna wizyta za 2 tygodnie. Mam trombofilie i jestem już po ciąży biochemicznej. Myślicie żeby badać jeszcze betę w ciągu tych dwóch tygodni ? W załączniku zdjęcie z USG ( według obliczeń wykonane w 3 tyg+ 6dni)

P.S. wstępny termin na 31/10/2021

Pozdrawiam :)

A będziesz robić Nifty... Ja jeszcze spróbuje u mojego doktora tez poprosić o usg genetyczne przed wizyta na Pappie. Żebym była spokojniejsza. Pappa mi wychodzi w 12 z kawałkiem a chyba od 11 można robić usg genetyczne
Czytałam kiedyś u mamyginekolog że najlepszym okresem na I USG prenatalne jest 12-13 tydzień bo wtedy dziecko jest większe i łatwiej wychwycić ewentualne wady.
Czyli jeżeli was zrozumiałam ten test pappa robią z krwi tak ? Ja też to.miałam w 1 ciazy myślałam że to standard i robią każdej ?
Tak pappa jest badaniem krwi ale wyniki musi opracować lekarz bo z samych wynikow z laboratorium nic nie wynika :)

To skoro jesteś dobrze obstawiona lekami to pozostaje wizualizować szczęśliwy rozwój sytuacji [emoji173] Też biorę te leki. Z własnego doświadczenia powiem Ci że ja już mam krwiaka co często się zdarza przy tych lekach więc jak mogę coś doradzić to oszczędzaj się i nie dźwigaj- zwiększysz szanse że krwiak się nie pojawi (choć poza tymi kwestiami na resztę czynników nie mamy wpływu).
Tak, wszystko biorę [emoji4] dziękuje Ci za odpowiedz [emoji4]

A będziesz robić Nifty... Ja jeszcze spróbuje u mojego doktora tez poprosić o usg genetyczne przed wizyta na Pappie. Żebym była spokojniejsza. Pappa mi wychodzi w 12 z kawałkiem a chyba od 11 można robić usg genetyczne
Tak na prawdę to od 11 tyg powinno się pobrać krew a 12-13 usg. Ze względu na to, ze na wynik z krwi czeka się ok tygodnia i trzeba go zestawić z usg, które znowu najlepiej wychodzi między 12-13 tygodniem bo dziecko jest idealnych rozmiarów do oceny wszystkich parametrów.
Czyli jeżeli was zrozumiałam ten test pappa robią z krwi tak ? Ja też to.miałam w 1 ciazy myślałam że to standard i robią każdej ?
Tak z krwi, ale wynik można podać dopiero w zestawieniu z pomiarami z usg. Są to dwa nierozłączne badania.
To niffty jest tylko z krwi, ponieważ bada się wolne DNA płodu z krwi matki.

Ja już wczoraj się zapisałam na Pappa do szpitala bo tak u nas robią. Tam mnie mój Priv doktor wysłał ale bije się z myślami czy za tydzień nie zrobić Nifty
Masz jakieś wskazania do ich zrobienia ? Czy dla własnej wiedzy?
Dla mnie to chyba za duży stres... ja zostanę przy prenatalnych

Witam się ze wszystkimi 😀 dzisiaj zaczęłam 7 tydzień 😀
Mąż mi wczoraj taka niespodziankę zrobił że jak wróciłam z pracy to do 20 sprzątałam, ale chciał dobrze 😀
Co do badań prenatalnych, ja we wcześniejszych ciążach nie miałam ich robionych ale teraz będę chciała żeby moja gin dała mi na nie skierowanie, zobaczymy co powie, a jak nie to prywatnie zrobię. A Nifty robić nie będę.

Cześć dziewczyny 🙂 a powiedzcie mI co ma wpływ na to, że nie wszystkie kobiety są przez ginekologa wysyłane na badania prenatalne? Obraz ze zwykłego USG jest tak dobry, że nie trzeba robić bardziej szczegółowych?

reklama
@Wania 16 na NFZ kierowane są mamy powyżej 35 r.ż., jeśli na USG wyjdą jakieś nieprawidłowości, i chyba jeśli wywiad obciążony jest ryzykiem, a i jeśli wcześniejsza ciąża była obarczona jakaś wada genetyczna. To tak pokrótce, z tego co się zorientowałam. Może inne dziewczyny coś więcej będę wiedziały na ten temat.

Do góry