reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

Cześć dziewczyny to znowu ja stwierdziłam ze pojadę do kliniki w której rodziłam i więc pojechałam i zostałam, podobno do poniedziałku. Na szczęście ze względu że karmie piersią Bibi moja może ze mną zostać. Pani doktor stwierdziła że ciąży w macicy nie ani nigdzie indziej nie widzi, a testy z krwi wyszedl pozytywny, więc stwierdziła że są 3 opcje albo poroniłam albo to ciąża pozamaciczna ale jej nie widać jeszcze albo bedzie w macicy. Więc zostałam na obserwacji, bo może być to niebezpieczne jeżeli osiadla się w jamie brzusznej albo na jajniku. Czekamy będą robić badania z krwi i usg póki co nawet nie wiem ile beta wynosi.. Powiem wam że po takiej akcji szybko nie będę starć się o kolejne dziecko za dużo wrażeń.. zobaczymy co jutro powiedzą.
Który tc Ci wychodzi? U mnie w poniedziałek też nie było jeszcze nic widać. Gin kazała się zgłosić na kontrolę za 2 tygodnie, ale idę już wtedy do mojego lekarza. Sprawdziła mi jajniki, bo szukała czy się nie osiadł pęcherzyk gdzieś indziej, ale też niczego nie znalazła. Zapytała też o bóle brzucha, ale takich nie doświadczam, a ponoć przy ciąży pozamacicznej to główny objaw. Będzie dobrze! Liczę na to, że jak pójdę na usg na początku marca, to zobaczę serduszko. U Ciebie też będzie dobrze, zobaczysz :) Trzymam kciuki!

reklama
@Elph , nie chciałam ostatnio po Twoim usg zadawać takich pytań, ale czy gin coś mówił konkretnie o tym drugim zarodku? Nie bardzo zrozumiałam to co napisałaś. Nie rozwija się w ogóle, jeśli dobrze pojmuję? :(
Właśnie sama do końca nie wiem o co chodzi, mówił że widać drugi pęcherzyk ciążowy ale że się już zaczyna wchłaniać czy coś takiego. Pęcherzyk ma takie pogrubienie na dole i chyba mówił że to pozostałość po zarodku, ale szczerze mówiąc mogę coś mylić. Chyba się rozproszyłam i nawet nie pamiętam co mówił.
Trochę z mężem wczoraj się posmuciliśmy ale dzisiaj już koniec rozpaczania, skupiamy się na tym zarodku w którym wszystko jest ok, to i tak duże szczęście że go mamy :)
Cześć dziewczyny to znowu ja stwierdziłam ze pojadę do kliniki w której rodziłam i więc pojechałam i zostałam, podobno do poniedziałku. Na szczęście ze względu że karmie piersią Bibi moja może ze mną zostać. Pani doktor stwierdziła że ciąży w macicy nie ani nigdzie indziej nie widzi, a testy z krwi wyszedl pozytywny, więc stwierdziła że są 3 opcje albo poroniłam albo to ciąża pozamaciczna ale jej nie widać jeszcze albo bedzie w macicy. Więc zostałam na obserwacji, bo może być to niebezpieczne jeżeli osiadla się w jamie brzusznej albo na jajniku. Czekamy będą robić badania z krwi i usg póki co nawet nie wiem ile beta wynosi.. Powiem wam że po takiej akcji szybko nie będę starć się o kolejne dziecko za dużo wrażeń.. zobaczymy co jutro powiedzą.
Może jakiś słaby sprzęt mają? Słyszałam historie, że dopiero na dobrym sprzęcie lekarz się doszukał zarodka, a już zaczynali wmawiać że to pozamaciczna... Albo może faktycznie za wcześnie, trzymam kciuki! To czeka Cię niezbyt przyjemny weekend, pewnie nikt Cię nie może nawet odwiedzić?

Cześć dziewczyny! Pytanie z serii 'nie ma głupich pytań' :D 5 tydzień ciąży + 1 dzień, to ogólnie 5 tydzień ciąży czy 6? Flo pokazuje jedno, inna aplikacja drugie :D Już zgłupiałam :D

Cześć dziewczyny! Pytanie z serii 'nie ma głupich pytań' :D 5 tydzień ciąży + 1 dzień, to ogólnie 5 tydzień ciąży czy 6? Flo pokazuje jedno, inna aplikacja drugie :D Już zgłupiałam :D

Każdy liczy to inaczej ;) lekarze skupiają się raczej na skończonych tygodniach, aniżeli na tych "rozpoczętych" :)
Mój lekarz też patrzył na te skończone, więc 5+1, by liczył jako 5. Ogólnie zaczął się już 6 tydzień, więc ja zawsze mówię, że leci dany tydzień lub mam skończony. Wiem, że kobiety wolą liczyć zaczęte tygodnie, bo mają wrażenie, że dziecko jest starsze = szybciej bezpieczne / donoszone. 😉
Co do aplikacji to zależy jak masz ustawione. Możesz zmienić, żeby pokazywało zaczęte lub skończone 😉

Dziewczyny wiecie może co oznacza na USG obok GA (podobno to wiek ciąży) wartość procentowa? Oglądam inne zdjęcia i u innych jest GA >99%, u mnie jest <1%. Nie mam pomysłu co to może oznaczać.

reklama
Dziewczyny wiecie może co oznacza na USG obok GA (podobno to wiek ciąży) wartość procentowa? Oglądam inne zdjęcia i u innych jest GA >99%, u mnie jest <1%. Nie mam pomysłu co to może oznaczać.
Uuu, ależ zagadka na wieczór. Pojęcia nie mam, przyznam szczerze. Zawsze miałam przy GA tygodnie i dni ciąży, nie kojarzę żadnych procentów.

Może to procent, z jaką dokładnością obliczyli wiek ciąży? Próbowałam wygooglać temat, ale cisza w internetach.

Do góry