reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
W przedszkolu jest bardzo ryzykowna praca. Przede wszystkim choroby groźne dla płodu - rumień zakaźny czy różyczka. Mówiłaś lekarzowi gdzie pracujesz?

Takie znalazłam

Zgodnie z delegacją ustawową, Rada Ministrów określiła w rozporządzeniu (z 10 września 1996 roku) wykaz prac wzbronionych kobietom . Wymienia w nim również te prace, których nie mogą wykonywać ciężarne. Do tej grupy należą m.in.
• prace z pozycjach wymuszonych,
• w wymuszonym rytmie (przy taśmie),
• takie, które wymagają stania przez ponad 3 godziny podczas zmiany (łącznie),
• prace związane z narażeniem na zakażenie niektórymi chorobami (wirusy WZW typu B, ospy i półpaśćca, HIV i inne),
• w środowisku ekspozycji na wymienione w rozporządzeniu substancje chemiczne
• związane z narażaniem się na uraz - udział w akcjach ratowniczych, gaszeniu pożarów, ale też praca w ubojni czy z materiałami wybuchowymi,
• oraz prace w zasięgu: pól magnetycznych o niebezpiecznym natężeniu, promieniowania jonizującego i nadfioletowego o określonym poziomie; dotyczy to m.in. pracy przy komputerze, której czas w przypadku ciężarnej nie powinien przekraczać 4 godzin dziennie.
Co zatem dzieje się, gdy kobieta wykonująca jedną z tych prac informuje pracodawcę, że jest w ciąży? Ma on wówczas obowiązek:
• przenieść ją do innej pracy (jeśli wyżej wspomniane rozporządzenie wskazuje daną pracę jako zabronioną ciężarnej w każdej sytuacji),
• dostosować środowisko pracy do wymagań określonych w tym rozporządzeniu lub tak skrócić czas pracy ciężarnej, by te wymagania spełnić (jeśli rozporządzenie mówi o tym, że dana praca jest zabroniona po przekroczeniu pewnych niebezpiecznych dla zdrowia pracownicy wartości)
• lub zwolnić ciężarną z obowiązku świadczenia pracy.
To już nieaktualne, to z 96 roku
Z tego co wiem w 2018 była nowelizacja zwłaszcza jeśli chodzi o czas pracy przed komputerem, teraz można pracować 8 godz przy czym musi być przerwa co godzinę 10 lub 15 min

Dzień dobry mamuski 😃 wstałam! 💪
W sumie czuję się nawet tak względnie wyspana. Przynajmniej narazie. Zapewne za jakieś 2h już będę gdzieś tam kombinować by ulokować swe dupsko pod kocem 😂. Na szczęście pogoda ciut lepsza. Dalej wieje ale jakoś tak jaśniej za oknem 😉
Jak tam u was mija poranek?

Dzień dobry mamuski [emoji2] wstałam! [emoji123]
W sumie czuję się nawet tak względnie wyspana. Przynajmniej narazie. Zapewne za jakieś 2h już będę gdzieś tam kombinować by ulokować swe dupsko pod kocem [emoji23]. Na szczęście pogoda ciut lepsza. Dalej wieje ale jakoś tak jaśniej za oknem [emoji6]
Ja jadę już do pracy.

U mnie sypie jakies g××no, niby to snieg. Glowa boli dzien kolejny( kac zazwyczaj meczy gora 1-2 dni [emoji23]) wrocilam do domu,zasadzilam dupsko i czytam plotki z pracy [emoji14] a im więcej czytam tym bardziej mdli jak pomysle o powrocie :D
Dzień dobry mamuski [emoji2] wstałam! [emoji123]
W sumie czuję się nawet tak względnie wyspana. Przynajmniej narazie. Zapewne za jakieś 2h już będę gdzieś tam kombinować by ulokować swe dupsko pod kocem [emoji23]. Na szczęście pogoda ciut lepsza. Dalej wieje ale jakoś tak jaśniej za oknem [emoji6]

No to Ty stoisz więcej niż 3 godziny więc mogłabyś na l4 iść.
Ja z kolei praca przed komputerem pow 4 h dziennie. Pewnie większość osob w biurach tak pracuje. Czy jesteśmy narażone na oddziaływanie pola magnetycznego? [emoji20]
Ja 7h przed kompem. Nie ma już potrzeby zmieniać stanowiska bo kompy mamy już bezpieczne ale jeszcze 5lat temu zanim wymieniali to dziewczyny w ciąży segregowaly papiery na recepcji i siedziały i nudziły się
Jaka?
U mnie będzie syn w czerwcu kończył 8 lat.
My to w ogóle będziemy mieć fajnie hi
Syn jest mulat [emoji177][emoji177]

Będziemy mieć gorzką czekoladę i białą w domu[emoji177][emoji177][emoji177]
Taki prawdziwy mulat? W sensie że ojciec jest czarnoskóry?, takie dzieci są tak śliczne że zawsze oczy mi wychodzą na wierzch jak widzę :)
U mnie 22mies, niby nie jakas tragedia, ale jednak ;) oby mi sie latwy egzemplarz trafil :) a miedzy reszta bedzie 10, 13 i 15 lat :)
U mnie będzie 2 lata lub już 3 tak rzutem na taśmę bo zależy jak się urodzi:)

reklama
Do góry