reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

Co do jedzenia
Ja z kolei mówiąc to przykro żyje zdrowo ale... Normalnie nie odmawiam sobie niczego i sie nie ważę. Tylko u mnie historia jest inna. Jestem po anoreksji więc a staram się w kuchni być normalna. Nie liczę kalorii pewnie ze nie jem smażonego nie jem wieprzowiny soki tylko takie bez białego cukru jednodniowe dużo warzyw. Ale czasem jak mnie najdzie ochota na slodkie to kupię. Bo wychodzę z założenia ze trzeba żyć. I od czasu do czasu nic nie zaszkodzi. (nie używam w ogóle białego cukru, tłuszcze tylko oliwa) ❤️ ale wszystko z umiarem na spokojnie nie przejmując się niczym.

reklama
O dobrze slyszec.. Bo mnie ten furaginum orzerqza. Jedni mowia-absolutnie nie, inni brac. Moja gin jest z tych drugich i zapisala mi
na 5 dni. Dobrze chociaz ze zaczął działać
furagin spokojnie możesz brać nic się nie bój. Dużo kobiet w ciąży ma problem z pęcherzem ja miałam w tamtej ciąży tak że właśnie złapało mnie na początku bardzo mocno, miałam takie 2 lata w życiu że ciągnęło się zapalenie strasznie jedno za drugim. Zahaczyło o ciążę i normalnie furagin ratował mi zycie
Tez nie bylam, z corka sie przelamalam i jestem zachwycona :)
Widze ogromna roznice miedzy papkami a blw, ale faktycznie i mama i dziecko musi byc gotowe ::
U nas też blw od początku ale u nas nie było z tym problemu, ale jak widziałam jak je papki syn sąsiadki i jak co droga łyżeczkę się krztusił i to tak poważnie to na pewno wtedy bym się nie odważyła

Moja też ze słomki od razu piła i zawsze mi się wydawało że to takie normalne jest i że każde dziecko tak ma, w sensie że to nie wymaga nauki tylko to jest odruch. A gdzieś ktoś mi mówił że jego dziecko właśnie nie ogarniało długo słomki i tak się dziwiłam o co chodzi
Potem dopiero poczytałam jak to jest

Ja już do pracy się zbieram dzisiaj niestety jakiś ważny klient przyjeżdża i musimy mieć formal dress code. Nienawidzę ! Nakładam dresy i przebiorę się w pracy bo w sukience to tak ciężko :)

Takie znalazłam

Zgodnie z delegacją ustawową, Rada Ministrów określiła w rozporządzeniu (z 10 września 1996 roku) wykaz prac wzbronionych kobietom . Wymienia w nim również te prace, których nie mogą wykonywać ciężarne. Do tej grupy należą m.in.
• prace z pozycjach wymuszonych,
• w wymuszonym rytmie (przy taśmie),
• takie, które wymagają stania przez ponad 3 godziny podczas zmiany (łącznie),
• prace związane z narażeniem na zakażenie niektórymi chorobami (wirusy WZW typu B, ospy i półpaśćca, HIV i inne),
• w środowisku ekspozycji na wymienione w rozporządzeniu substancje chemiczne
• związane z narażaniem się na uraz - udział w akcjach ratowniczych, gaszeniu pożarów, ale też praca w ubojni czy z materiałami wybuchowymi,
• oraz prace w zasięgu: pól magnetycznych o niebezpiecznym natężeniu, promieniowania jonizującego i nadfioletowego o określonym poziomie; dotyczy to m.in. pracy przy komputerze, której czas w przypadku ciężarnej nie powinien przekraczać 4 godzin dziennie.
Co zatem dzieje się, gdy kobieta wykonująca jedną z tych prac informuje pracodawcę, że jest w ciąży? Ma on wówczas obowiązek:
• przenieść ją do innej pracy (jeśli wyżej wspomniane rozporządzenie wskazuje daną pracę jako zabronioną ciężarnej w każdej sytuacji),
• dostosować środowisko pracy do wymagań określonych w tym rozporządzeniu lub tak skrócić czas pracy ciężarnej, by te wymagania spełnić (jeśli rozporządzenie mówi o tym, że dana praca jest zabroniona po przekroczeniu pewnych niebezpiecznych dla zdrowia pracownicy wartości)
• lub zwolnić ciężarną z obowiązku świadczenia pracy.
No to Ty stoisz więcej niż 3 godziny więc mogłabyś na l4 iść.
Ja z kolei praca przed komputerem pow 4 h dziennie. Pewnie większość osob w biurach tak pracuje. Czy jesteśmy narażone na oddziaływanie pola magnetycznego? 😞

ja próbowałam z blw na poczatku i co jakiś czas wracałam, teraz często tez sam je ale u niego to jeden dzień wcina wszystko i duzo a drugiego dnia najlepsze tylko mleko... ma 16mc
ogólnie denerwuje mnie gotowanie jak mlody ciagnie mnie caly czas do zabawek i kończy sie przeważnie na czymś w miare szybkim do przygotowania...
moze polecasz jakieś strony z przepisami?
Hej, niestety ja wszystko zwiem glowy wiec nie wiemwszystko,ale alantkowe.blw jest super :)

Czesc dziewczyny, ja zwlekam tylek z łóżka..eh, to bedzie ciezki dzien ;)

Ja wlasnie wstalam... krew z nosa poszla znowu... masakra jakas. Glowa boli jak bolała... nie wiem czy do rodzinnej po jakies skierowanie na wyniki nie pojechac.

Toeretycznie pracodawca powinien dostosować twoje stanowisko pracy tak bys mogła wykonywać obowiązki w ciąży. Jeśli zmienisz etat na 1/2 to pensja też się zmniejszy i zmniejszy się zasiłek macierzyński. W teorii pracodawca, jeśli nie może dostosować stanowiska, powinien odesłać cię do domu i płacić ci pensję. W praktyce każą iść na L4 bo możesz nie mieć do czego wracać.

reklama
Ja pracuje i tak 6h to niech mi dostosuje że przez 3 będę siedzieć i robić na recepcji,pasuje [emoji23][emoji23]
Ja i tak mam wypłatę liczona z procentu. Nie przemyślałam trochę całości pod kątem ciąży. Trudno.
Dobrze,że pod względem pieniędzy nie muszę się martwić czy będę mieć z połowy czy całości etatu płacone.

Do góry