reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Rozumiem. Ja jedynie odniosłam się do tego że metformine jest zakazana w ciąży, no więc nie jest, wielu lekarzy ją przepisuje i pozwala brać dalej w ciąży, więc zakazu jej brania nie ma ;) a czy gorszy wpływ na dziecko ma meta czy skaczące i wyższe cukry to już inna sprawa, ja i mój diablo wybraliśmy metę
Ja nie napisałam nigdzie, że jest zakazana tylko nie zalecana. W ciąży lekiem z wyboru jest insulina jeślinie da się ustawić dietą. Więc nie ma żadnego wyboru skaczące cukry czy metformina :) A z ciekawości, dlaczego w takim razie metforminę masz stosować tylko do 12 tygodnia, a co potem ?

reklama
Rozumiem. Ja jedynie odniosłam się do tego że metformine jest zakazana w ciąży, no więc nie jest, wielu lekarzy ją przepisuje i pozwala brać dalej w ciąży, więc zakazu jej brania nie ma ;) a czy gorszy wpływ na dziecko ma meta czy skaczące i wyższe cukry to już inna sprawa, ja i mój diablo wybraliśmy metę
Sprawdzilam teraz co producent o tym mówi i to fragment z ulotki :
Jeżeli jesteś w ciąży lub planujesz ciążę poinformuj o tym lekarza przepisującego receptę na ten lek.
Stosowanie preparatu w okresie ciąży jest przeciwwskazane. Jeżeli w okresie stosowania preparatu kobieta zajdzie w ciążę lub planuje ciążę powinna jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, ponieważ zalecana jest jak najszybsza zmiana sposobu leczenia na leczenie insuliną.

Wstawiam Wam urywek badania porównującego insulinę do metforminy. Badano kobiety od 20 tygodnia (pierwsze lepsze badanie, nie szukałam innych etapów ciąży). Najważniejsze są wnioski, oczywiście podpisuje się pod tym kompetentna osoba. Ufajmy swoim lekarzom :) Jeśli lekarz zapisuje dany lek pacjentce to znaczy, że zna jej przypadek i widzi w tym sens. Każda z nas jest inna i każdej należy dobrać sposób leczenia indywidualnie. Dla jednej dobra będzie dieta, dla innej metformina, dla jeszcze innej insulina lub leczenie łączone ;)
Screenshot_20200307_214306.jpeg
Screenshot_20200307_213943.jpeg
Screenshot_20200307_213922.jpeg

Załączniki

• Screenshot_20200307_213943.jpeg
    Screenshot_20200307_213943.jpeg
    80,4 KB · Wyświetleń: 58
  • Screenshot_20200307_213922.jpeg
    Screenshot_20200307_213922.jpeg
    84 KB · Wyświetleń: 52
Wstawiam Wam urywek badania porównującego insulinę do metforminy. Badano kobiety od 20 tygodnia (pierwsze lepsze badanie, nie szukałam innych etapów ciąży). Najważniejsze są wnioski, oczywiście podpisuje się pod tym kompetentna osoba. Ufajmy swoim lekarzom :) Jeśli lekarz zapisuje dany lek pacjentce to znaczy, że zna jej przypadek i widzi w tym sens. Każda z nas jest inna i każdej należy dobrać sposób leczenia indywidualnie. Dla jednej dobra będzie dieta, dla innej metformina, dla jeszcze innej insulina lub leczenie łączone ;) Zobacz załącznik 1088850Zobacz załącznik 1088852Zobacz załącznik 1088853
Ja też uważam, ze warto ufać swojemu lekarzowi, ale też warto samemu szukać informacji, wytycznych i badań, bo sa dostępne w internecie. Niestety tyle ile lekarzy, tyle opinii. Jakieś wątpliwości jednak sa skoro sam producent leku w taki sposób pisze, a stanowisko PTD jest jednogłośnie i opiera się na znacznie większej liczbie badan. Może się okazać za jakiś czas, że metformina jest nieszkodliwa, ale moje zdanie jest takie, że jak jest potwierdzona bezpieczna alternatywa w postaci insuliny, to ja bym się nie zastanawiała, Oczywiście decyzja należy do każdej z nas.

A zmieniając już temat cukrzycy. Na jakie konkretnie badania NIPT zdecydowałyście się? Tzn jakiej firmy? Ja cały czas mam dylemat.

Ja robie wszystkie podstawowe. Zadnych dodatkowych testow itp. No chyba ze zajdzie taka koniecznosc tfu tfu to wtedy bede sie martwic. Poki co moim najwiekszym zmartwieniem sa poniedzialkowe wyniki krwi. Nie wiem czy uda mi sie wstac bez wyżłopania minimum pol litra wody....
A zmieniając już temat cukrzycy. Na jakie konkretnie badania NIPT zdecydowałyście się? Tzn jakiej firmy? Ja cały czas mam dylemat.

Czy wszelkie bóle brzucha są normalne ? Niby tak , ale już sama nie wiem. Dziś kłucie przy pępku, a ogólnie dość często mam ból w okolicach jajników. Czasem bardziej narastają, czasem jest ich mniej

reklama
Ja robie wszystkie podstawowe. Zadnych dodatkowych testow itp. No chyba ze zajdzie taka koniecznosc tfu tfu to wtedy bede sie martwic. Poki co moim najwiekszym zmartwieniem sa poniedzialkowe wyniki krwi. Nie wiem czy uda mi sie wstac bez wyżłopania minimum pol litra wody....
Wodę czystą można raczej pić przed badaniami, mi nawet zalecali.

Do góry