reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Moja córeczka urodziła się z wagą 3060 g, ze szpitala wyszłyśmy z waga 2840 g, czyli identycznie jak u Ciebie. Teraz mamy dokładnie 8tyg. +3 dni i mała wazy 4480, wiec tez jak u Ciebie. Przyrost na tydzień u nas wychodzi 200g, i to jest Ok. Pediatra u położna, i gastrolog (moja corka strasznie ulewa), mówili, ze ma przybierać między 150-200g na tydzień. To jest norma i idealny przyrost.
Dziękuje za odpowiedz :) trochę będę się martwic mniej

Hej dziewczyny.jak sen waszych pociech? U nas ostatnio jakiś kryzys.nie wiem czy mała nie dojadą ,bo karmie piersią czy to te kolki ,ale od dwóch dni nie śpi w nocy.Nie marudzi jakoś strasznie ,ale macha rączkami ,nóżkami i główką przez sen.Tak jakby coś nie dawało jej spać.Dzisiaj w nocy spała dosłownie może z 4 godziny,a tak cały czas była taka niespokojna.Tak macha rączkami ,że jak weźmiemy ją w nocy na łóżko to aż mi się obrywa po buzi😰

hej . Meczy mnie jena kwestia . Moja mała urodziła się z waga 2842 G i tydzień po wyjściu ze szpitala ważyła 2800g teraz w 9 tygodniu życia wazy tylko 4350g . Czy to nie zbyt mała waga ? Mam wrażenie ze od 2 tygodni wgl nie przybiera na wadze . Karmie ja mlekiem modyfikowanym . 2 dni temu byłam u lekarza i pani doktor powiedziała tylko ze mogłaby ważyć więcej ale mieści się w siatce centylowej . Mieszkam w Anglii i nie ma tu takiego typowego pediatry żeby ktoś mogl ja zbadać . Ile po 2 miesiącach ważyły wasze dzieciątka ?
Powinno się sprawdzać dobowe przyrosty wagi a nie mieszczenie się dziecka na siatce centylowej :) Może zamów sobie swoją wagę do domu? Będziesz spokojniejsza. Mój Staś przy porodzie 3250 g, przy wyjściu ze szpitala 2965 g, a po 7 tygodniach 4790 g :) A i tak na siatce jest nisko bo w 25 centylu, choć przyrosty dobowe ma w normie.

Hej dziewczyny.jak sen waszych pociech? U nas ostatnio jakiś kryzys.nie wiem czy mała nie dojadą ,bo karmie piersią czy to te kolki ,ale od dwóch dni nie śpi w nocy.Nie marudzi jakoś strasznie ,ale macha rączkami ,nóżkami i główką przez sen.Tak jakby coś nie dawało jej spać.Dzisiaj w nocy spała dosłownie może z 4 godziny,a tak cały czas była taka niespokojna.Tak macha rączkami ,że jak weźmiemy ją w nocy na łóżko to aż mi się obrywa po buzi😰
Myślę że jest to skok rozwojowy. Czy talar że po pierwszym skoku dziecko więcej rusza nogami i rękami. Poczytaj sobie o tym.

Powinno się sprawdzać dobowe przyrosty wagi a nie mieszczenie się dziecka na siatce centylowej :) Może zamów sobie swoją wagę do domu? Będziesz spokojniejsza. Mój Staś przy porodzie 3250 g, przy wyjściu ze szpitala 2965 g, a po 7 tygodniach 4790 g :) A i tak na siatce jest nisko bo w 25 centylu, choć przyrosty dobowe ma w normie.
Mam wagę ale u siebie w domu a teraz jestem u mamy na urlopie . Umówiłam się do pediatry najlepszego w moim mieście i pani doktor powiedziała ze dobrze ze się miesi na siatce (również 25 centyl) i ze mam nie świrować i patrzeć czy przybiera ok 600 gr na miesiąc .

Moja tez tak miała jak miała gdzieś 4-6 tygodni . Teraz jest wszystko super chociaż czasami się kręci przez sen

reklama
To się ciesz ! Moja mała robi sobie tylko krótkie drzemki i nic nie mogę zrobić w ciągu dnia :p Śpi ile potrzebuje . Nie ma czym się martwic jeśli przybiera na wadze :)

Do góry