reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Jestem troche zła na siebie, że nie poszłam prywatnie w miedzyczasie na usg. Tyle nerwów to wszystko kosztuje. Czekam na tą wizyte jak na jakiś wyrok zamiast się cieszyć. Przypominają mi się słowa lekarza który w zeszlym roku po usg mnie skierował na łyżeczkowanie i mi sie robi słabo. Staram się myśleć pozytywnie, ale to jest silniejsze...dobra, koniec marudzenia, teraz już nic nie możemy zrobić! :) Zaraz włączam sobie jakąś głupote w tv, żeby troche odciągnąć uwagę i robie kakałko :) A jak u Ciebie z nastawieniem?
Ja z jednej strony stres a z drugiej doczekać się nie moge [emoji3][emoji3]

p19u9jcg9y71ca8m.png

2 wizyta 22 marca [emoji173]

reklama
To brzmi jak poród w prywatnej klinice. Serio dziecku narodzonemu o czasie nie robią tylu badań ;) Nawet z ekstremalnym wcześniakiem wiele razy chodziłam prywatnie, bo owszem przysługiwało mnóstwo specjalistów, ale kolejki na kilka miesięcy. Absurd. Pamietam, ze z wynikiem cytomegalii z ciąży chodziłam do okulisty z dzieckiem, bo wątpliwości były czy to z powodu cytomegalii czy z innego i trzeba powziąć leczenie.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

To fakt rodziłam w prywatnym szpitalu

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

To fakt rodziłam w prywatnym szpitalu

No ale czekaj fakt ze szpital jest prywatny ale ma umowe z nfz i za porod a wcześniej pobyt na oddziale nie płaciliśmy, tym bardziej za badania dziecka. Płaciłam cala ciąże za wizyty i badania bo wszystko odbywało się w szpitalu.

Fajnie podchodzila di pytan... ja nie znam odpowiedzi na to pytanie...ale costam wiedziala, analizowala fakty.. wiedze miala taka spora. Spoza pytan..dziemi analizowaniu dobrze obstawiala... fajna babka... i 6 dzieci ma !!! Extra
No logicznie myślała, próbowała rozwiązać. [emoji6] Super Babeczka.

@alina89 wlasnie dlatego jest tak rozsztal 11-14 tydzien, bo powinno sie unikac skrajnych terminow. Ja bym sie na 13.6 dzien nie zapisala.

@NaturalnaMama a badaliscie tego kleszcza? w te wakacje nasz syn tez mial kleszcza pod wlosami, takie bydle male a siedzialo kilka dni - opity byl na maxa, a mysmy tego niezauwazyli :( na zdjeciach bylo widac sprzed kilku dni, ze jest. Nie zrobilam tez badan, bo kleszcz splynal w kibelku, na szczescie badanie na berelioze u syna wyszle ujemne

@ranny.ptaszek co do cytomegalii sa dwa podejscia, jedno tak jak twojego lekarza a drugie, ze sie robi. Wg mnie warto. dlatego, ze po pierwsze dowiadujesz, sie czy przechodzilas to juz w zyciu, wtedy nie ma zagrozenia dla dziecka, dwa jesli nie przechodzilas, racja mozna zarazic sie w kazdym momencie ciazy, ale przyanjmniej wiesz kiedy, czy na poczatku czy na koncu ciazy. Do tego dochodzi potem inne postepowanie z dzieckiem i tu liczy sie czas. Nie robi sie ot tak badan czy dziecko ma cytomegalie. Warto zrobic by wiedziec wlasnie czy przechodzilo sie ja czy nie. leczyc w ciazy tego sie nie leczy.

@Mamisia83 palmers chyba ma dosc slaby sklad, przynajmneij sroka go dosc slabo oceniala, a ja lubie jej bloga czasem poczytac, zwlaszcza gdy chemii coraz wiecej w nas laduja

@ranny.ptaszek wow, naprawde super podejscie. Ja mam akurat pakiet medyczno rodzinny i tez takie badania robimy, ale na nfz sie nie spotkalam

a co do lekarzy na NFZ, przechodzilam to w poprzedniej ciazy, bo nikt nie chcial mi jej prowadzic wlasnie ze wzgledu na kosztowne badania. z tego co wiem to wyglada tak, ciaza wg nfz kosztuje x - przychodznia inkasuje z tego y, lekarz dostaje z, i teraz ma pakiet badan , wiecej badan mniej kasy dla niego, wiec to wszystko zalezy od podzialu i wynegocjowanych umow i pazernosci lekarza. Jak dzownilam do NFZ to mowili, zeby zlozyc skarge na lekarza, za odmowe wypisania skierowan, no ale co po takim lekarzu, ktory bedzie na nas wsciekly, jakie bedzie mial do nas podejscie

@ranny.ptaszek a co mowi na temat tych lekow branych na krwiaki z ciekawosci pytam

ktoras wrzucala te zdjecie z badaniami w ciazy, i dziwi mnie fakt, ze napisane jest, ze jak sie ma rh- to robi sie badania na przeciwciala, tak jak sie ma rh+ to tez trzeba ( tylko 2 razy w ciazy a nie 3 jak przy rh- )

a ja sie dzis zirytowalam, kupilismy nowa pralke, bo padla nam stara. przywiezli nowa, ale nie zabrali starej, bo nie odchaczyli czegos w sklepie. Teraz wypełniliśmy wniosek online, w ciagu 48h maja sie skontaktowac by ustalc termin odbioru, tylko pytanie czy odbiór bedzie z lazienki na pietrze, bo teraz to robi inna firma i moga sobie powiedziec, odbior, ale nie zniesienie. A my sie teraz potykamy o dwie pralki. wrrrrrr

Ostatnia edycja:
Ranny ptaszek może coś podejrzewali i nie chcieli mówić. Ja rodzilam w lipcu 2017 więc po Twobie i niestety nie robia bez powodu.

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

3 wizyta (prenatalne) 29.03.18

reklama
No ale czekaj fakt ze szpital jest prywatny ale ma umowe z nfz i za porod a wcześniej pobyt na oddziale nie płaciliśmy, tym bardziej za badania dziecka. Płaciłam cala ciąże za wizyty i badania bo wszystko odbywało się w szpitalu.

No to mogłaś od razu pisać. Prywatny szpital z podpisaną umowa NFZ to zupełnie co innego niż szpital państwowy. W normalnym państwowym nie robią więc proszę nie wprowadzaj w błąd.
Naturalna mama jest dobrym przykładem kliniki prywatnej z podpisaną umowa z NFZ i ma zupełnie inaczej niż dziewczyny chodzace na NFZ do przychodni państwowej.

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

3 wizyta (prenatalne) 29.03.18

Do góry