reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja to w końcu już nie wiem. Cztery tygodnie temu lekarz wykonujący usg stwierdził, że odkleja mi się kosmówka (był tam krwiak wielkości 1 cm). Po dwóch tygodniach inny lekarz (do tamtego niestety się nie dostałam) stwierdził, że już w tamtym miejscu krwiaka nie ma, ale jest w zupełnie innym - w prawym rogu macicy - i ma 3 cm. I teraz nie wiem, czy to ten sam krwiak,tylko tamten lekarz pomylił się co do umiejscowienia, czy to nowy krwiak. Tak czy siak szybko i bardzo urósł przez dwa tygodnie, a bardzo się oszczędzałam.
Biorę duphaston 3 razy jedną tabletkę.

Mnie na pierwszej wizycie ginekolog powiedzial ze mam rozwarstwienie kosmowki i krwiaka pod nie wiem jakiej wielkosci nie dal mo zadnych lekow mowil zeby sie oszczedzac i nie uprawiac sexu. Mialam tez plamienia brazowe przez jakies 2 tyg przed wizyta potem przerwa i wlasnie ostatnie 3 dni cos sie pojawialo brazowo wodnistego wieczorem wizyte u mijego gina mam 16 marca umowilam sie do innego na czwartek ale nie wiem czy pojde jesli plamienia ustaly

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mi kartę lekarz założył w 6 tygodniu, badania mam porobione , wyszła mi glukoza przekroczona nieznacznie, ma któraś dziewczyny stan przedcukrzycowy? ? Dzisiaj wizyta, zobaczę co lekarz powie :(
@ranny.ptaszek ja się zapisałam na NFZ do swojego lekarza do szpitala do poradni i dał mi skierowanie. A normalnie chodzę prywatnie ,na NFZ do niego ciężko się dostać a potem 3 godziny czekania.

Ja mam już cukrzycę ciążową.
Podejrzewam że ginekolog może zlecić Ci badanie obciążenie glukozą 75 i na podstawie tych badań może skierować do diabetologa.
Tak było u mnie.
W poprzedniej ciąży też to przechodziła ale w pierwszym trymestrze jeszcze mi się udał że miałam dobre wyniki.
Dopiero później mnie dopadła.
A teraz już się z tym zmagam.

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie na pierwszej wizycie ginekolog powiedzial ze mam rozwarstwienie kosmowki i krwiaka pod nie wiem jakiej wielkosci nie dal mo zadnych lekow mowil zeby sie oszczedzac i nie uprawiac sexu. Mialam tez plamienia brazowe przez jakies 2 tyg przed wizyta potem przerwa i wlasnie ostatnie 3 dni cos sie pojawialo brazowo wodnistego wieczorem wizyte u mijego gina mam 16 marca umowilam sie do innego na czwartek ale nie wiem czy pojde jesli plamienia ustaly

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Podziwiam Cię za twój spokój.
Myślę, że zawsze warto aby sytuację ocenił inny lekarz, inny sprzęt...
Wiem, że masz zaufanie do tego swojego gina ale może nie zaszkodzi konsultacja z innym specjalistą ?

PRENATALNE usg 19.03.18->czekamy

A ja właściwie nie wiem gdzie dokładnie jest ten moj krwiak. Zapytam w czwartek. Podał tylko wielkość, a nie umiejscowienie.

Ja jestem z Wrocławia, chodzę teraz do medicover, zeby badania porobić za darmo, ale docelowego lekarza wybrałam takiego co pracuje w szpitalu i będę chodzić prywatnie do niego. W razie wu w szpitalu inne traktowanie. Daj znać po wizycie co z krwiakiem. Trzymam kciuki, zeby w końcu sobie zniknął
Obawiam się, że niewiele się dowiem, wątpię czy mo zrobi usg, bo na ostatniej wizycie jak zapytałam, czy mam za dwa tygodnie powtórzyć usg, stwierdziła, że wystarczy za miesiąc, bo krwiak jest duży i tak szybko się nie wchłonie. W każdym razie będę ją prosić o usg, sprzęt ma, widziałam. I dlatego nie rozumiem do końca tej praktyki: wizyta u prowadzącego oddzielnie, usg oddzielnie. Jak się wkurzę to też znajdę kogoś prywatnie, chociaż wizytki kosztuja tak 180 zł :/

Suplementy te w formie kompleksow witamin, niby wszystko w jednym. Nikt nie bada takich suplementow wiec tak naprawde nie wiadomo co tam tak jest faktycznie. I nie mowie tego zeby tak sobie tylko gadac, sa artykuły o tym, poza tym jeszcze moj ginekolog i endokrynolog nie popieraja ich. Polecam witaminy z firmy swanson [emoji4]
Ja również naczytalam się o suplementach różnych rzeczy, a także lekarze do których chodziłam nie polecali mi żadnych suplementów. Ani w tej ani w poprzedniej ciąży. Wyniki w normie więc nie musiałam się niczym faszerowac. Jedyne co biorę to folik a w poprzedniej ciąży dodatkowo magnez ponieważ miałam lekkie skurcze. Lekarze kazali dobrze się odżywiać np. Tłuste ryby, warzywa, kasze, naturalny jogurt, woda, gotowanie na parze. Nie za dużo owoców.
p19u9jcg36lbmzsm.png

-> Druga wizyta 22.03 [emoji173]

Nie wiem dlaczego tak dziwnie wkleilo poprzedni post, więc jeszcze raz.
Ja również naczytalam się o suplementach różnych rzeczy, a także lekarze do których chodziłam nie polecali mi żadnych suplementów. Ani w tej ani w poprzedniej ciąży. Wyniki w normie więc nie musiałam się niczym faszerowac. Jedyne co biorę to folik a w poprzedniej ciąży dodatkowo magnez ponieważ miałam lekkie skurcze. Lekarze kazali dobrze się odżywiać np. Tłuste ryby, warzywa, kasze, naturalny jogurt, woda, gotowanie na parze. Nie za dużo owoców.

Obawiam się, że niewiele się dowiem, wątpię czy mo zrobi usg, bo na ostatniej wizycie jak zapytałam, czy mam za dwa tygodnie powtórzyć usg, stwierdziła, że wystarczy za miesiąc, bo krwiak jest duży i tak szybko się nie wchłonie. W każdym razie będę ją prosić o usg, sprzęt ma, widziałam. I dlatego nie rozumiem do końca tej praktyki: wizyta u prowadzącego oddzielnie, usg oddzielnie. Jak się wkurzę to też znajdę kogoś prywatnie, chociaż wizytki kosztuja tak 180 zł :/
O matko, jak mogła Ci powiedzieć przy krwiaku, ze usg za miesiąc... to trzeba monitorować cały czas. Ja ma każdej wizycie w medicover mam usg dopochwowe. W ciagu ostatnich 2tyg miałam 3razy. Proś o usg, musisz wiedzieć co sie dzieje w środku. Może sie wchłania, a może sie powiększa. Lepiej szybciej zareagować. Usg koniecznie...

reklama

Nie można też dać się zwariować z tymi suplementami. Jeżeli tylko są to preparaty znanych marek to w porządku. Gorzej z firmami "krzak" , które wypuszczają na rynek bardzo tanie suple dobre na wszystko. Na to jak najbardziej trzeba uważać.

A powiedz mi czemu lekarz zalecił Ci małą ilość owoców?

Napisane na C6903 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry