reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

A co do chrzcin to lepiej nie mówię jakie są stawki u mnie w okolicy :-D tzn wysokie .
Wiadomo każdy daje ile chce ile go stać ;)

Wesele chrzesni 2000 -3000 , komunia chrzesni ( do rodzeństwa 2000 , 1000-1500 dalsza rodzina ) chrzciny chrzestna do rodzeństwa 1000 zł ( dalsza rodzina mniej 400- 500 ok. )

Wiem że to dużo , ale im mniejsze miasto i każdy się zna to stawki u mnie są znane . .
I to nie że jak biedni to dają mało , to oszczedzaja x czasu bo wiedzą że jest dana impreza i trzeba dać do koperty :)

Z reguły jest koperta u mnie w okolicy na chrzciny i potem zakładają np. konto oszczędnościowe w banku dla bobaska .

Dla dziewczynek u mnie w okolicy słynne jest kupowanie złota ( łańcuszek , przywieszka , pierścionek ) , a złoto mega drogie za gram przeciez ;)
Jak to mówią "zastaw się A postaw się" [emoji2] dla mnie to jest głupota takie dawanie nie wiadomo ile bo nie daj Boże na wsi albo w rodzinie obgadają. Jak nie mają większych problemów to niech se gadają A mi to tito i zawsze daje tyle na ile mnie stać. A jak ktoś jest taktowany i ogarnięty to nie będzie trąbić na prawo i lewo ile goście dali np. Dziecku na chrzest.

reklama
Niby tak ale medalika nie przetopie bo babcia palpitacji serca dostanie. A ja nie czuje się na tyle wierzaca żeby co nosić. Więc leży. A pierścionki kupiła malutkie (a ja za mama mam duże palce). Szkoda trochę przetapiac bo ładne są i jeszcze z jakimś kamyczkiem w środku. Obrączkę mam a jakoś nie wpadłam na to przed ślubem :) chociaż nam z mężem zależało na jednakowych obraczkach, a jeśli tego złota by starczylo to tylko na jedną.
Pierścionek możesz dać córeczce np. Na jej komunię i będzie przechodził z pokolenia na pokolenie [emoji2]

A niby czemu mój mąż tak się cieszy ze ma 2 synów? [emoji14] zabawa jest niezależnie od wieku z lego, nie wspomnę o hot wheelsach a teraz nerfy jeszcze na tapecie. Nie powiem bo mnie reż takie rzeczy wciągają (choć nie tak jak meza). Ale ja to raczej męskie zajęcia wolę aniżeli damskie :) sto razy bardziej wolę grę komputerową aniżeli film romantyczny, i tak że wszystkim
Tak jak u nas dzisiaj na zakupach w Dziecięcym sklepie. Ja w dziale łóżeczek i materacy A M w dziale Lego [emoji6]

Widziałam dziś identycznych w sklepie ze wszystkim dla bobasów. Też nad takim myślę. Ma z tyłu dziury do pasów. Fajne rozwiązanie i dziecku chyba wygodniej jak w kombinezonie jak się jedzie w dłuższą trasę. Tylko tamten nowy kosztował 49zł. Może ten jest większy, nie wiem.
O popatrz...to ja też może popatrze w sklepach najpierw. Ten szyty w kombinacji jakiej się chce,może stąd cena

Aż mnie zatkało .... Na forum wrześniowym już 3 mamusie urodzily :eek: ( koncem czerwca , 12 i14 lipca :o

wiem że to zadkie przypadki , ale mimo wszystko mnie to ruszylo :o

2 z nich to ciążę książkowe bez żadnych dolegliwości zadnych !!! a 1 z problem z przeplywami...

Oby nikogo to nie spotkało i każdej ( w tym mnie samej ) zycze donoszenia ciąży do końca do terminu porodu :rolleyes2:
Jedną taką sytuacje mam za sobą, byłam wtedy na majówkach, a K wyskoczył pod koniec lutego.
Mimo tej 'przeżywalności' w jakichs tam procentach wolałabym drugi raz tego samego nie przechodzić...
To są miesiące w inkubatorze, lata rehabilitacji i jeżdzenia po specjalistach, często jakieś wylewy mózgowe porażenie, naprawdę się tego znów boję.
Lepiej wysiedzieć do tego 36 tygodnia i uniknąć niepotrzebnego
Wtedy też kilka z nas rozpakowało się dużo wczesniej :/
Jakoś podświadomie zagęszczam ruchy z wyprawką.

Ostatnia edycja:
U mnie w najbliższej rodzinie jest odgórnie przyjęte, że kwoty na chrzciny są symboliczne. 100-200 zł. + jakas pamiątka. Chrzestni dodatkowo kupują szatkę i swiece. Zadanie chrzestnych to pomoc w wychowaniu dziecka w wierze a nie dawanie pieniędzy. Ja mam 4 chrzesniakow,mąż też 4. Modlimy się za nich, pamiętamy o urodzinach i służymy pomocą gdy tego potrzebują, staramy się być tez dla nich wzorem. Gdybyśmy mieli dawać na chrzciny i komunie po 1000-2000 to byśmy musieli wszystkie oszczędności wydac na cudze dzieci. :)
Ja mam dwóch chrześniaków. Dla mnie najważniejsze jest żeby po prostu być z nimi. Odwiedzać, pomóc rodzicom np jak trzeba przypilnować. To jest rola chrzestnego A nie kasa na chrzest, komunie i ślub i tyle.

Ja leżę, pojechałam po wózek ale był kiepski i nie wzielam. Zjadłam pyszny rosół z domowej kaczki a teraz naszło mnie na jakieś ciastko tortowe.Przyszly tydzień czeka mnie intensywny więc odpoczywam w weekend. Mały dzisiaj bardzo ruchliwy, jakby się inaczej ulozyl, cały czas się rozciąga i kopie nóżkami po pęcherzu. W środę genetyczne już nie mogę się doczekac :-)

O popatrz...to ja też może popatrze w sklepach najpierw. Ten szyty w kombinacji jakiej się chce,może stąd cena
Pewnie tak. Tamte miały kolory narzucone odgórnie [emoji2] nawet się zdziwiłam,że taki tani bo w tym sklepie takie ceny,że nawet bodziaki zwykłe potrafią więcej kosztować.

reklama
Do góry