reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
@alina89 Ale Ty w ogóle masz odprowadzane chorobowe do ZUS z jakiejś umowy? W idei jest tak jak napisała @NaturalnaMama , w googlu na pewno znajdziesz sensowne opracowania tematu "tacierzyński a ojcowski".
Nie, bo ja jestem tylko na stypendium doktoranckim. Co w praktyce oczywiście jest odpowiednikiem pensji, ale też ma parę innych plusów i minusów. W NFZ ubezpiecza mnie uczelnia, ale np. zasiłek macierzyński mi nie przysługuje, tylko kosiniakowe.

Jakoś się nie zagłębiałam w temat urlopów jeszcze, wiem tylko, że doktoranckie są takie same jak te dla pracowników jeśli chodzi o długość, bo tak jest w regulaminie studiów. Po prostu zawsze myślałam, że tacierzyński to błędna potoczna nazwa ojcowskiego i to mnie zdziwiło [emoji14]

Ja nie mysle o tym,nie planuje. Owszem,rzecz ważna ale nie najważniejsza.

Dla mnie "po kolei" to niekoniecznie studia->ślub->dzieci->mieszkanie. Troche to krzywdzące dla tych,którzy tę kolejnosc zmienili a mają się o dobrze i są szczęśliwi ze swoimi wyborami. Ogólno przyjęte schematy po prostu,ot co...

Margonelka...wybacz ale swoimi słowami nie miałam zamiaru skrzywdzić kogokolwiek. Jeśli tak poczułaś, to nie rozumiem dlaczego...Naprawdę nie myślę o tym w taki sposób. Już o tym pisałam we wcześniejszych postach w sobotę.

U mnie cala rodzina to wesele na 110 osob plus okolo 15 dzieci, także w miare
emoji3.png
Kiedys bardzo sie cieszylam ze mam duza rodzinę. Teraz kiedy wszyscy dorosli i zalozyli swoje rodziny, nie ma szans zeby spedzac razem np swieta albo zapraszać na urodziny.
A to oprócz ojcowskiego istnieje też "tacierzyński"?? [emoji15] A czym się różni? Kurczę, zawsze myślałam, że to po prostu potoczna nazwa [emoji12]
Ojcowski to 2 tygodnie urlopu płatnego 100%, tacierzyski moze wziac tata zamiast maminego macierzyskiego. Moj brat byl pol roku z dzieckiem, bo bratowa byla bliska depresji, tak zle na nia wplywalo siedzenie w domu. Moim zdaniem bardzo dobrze zrobili, dzieki temu cala trojka byla szczesliwa i zdrowa psychicznie :)

Edit: ps. ona wrocila do pracy.

@alina89 Tak myślałam ;)
Po prostu zawsze myślałam, że tacierzyński to błędna potoczna nazwa ojcowskiego i to mnie zdziwiło
Nie dziwię się, bo "tacierzyński" to potworek językowy. W kodeksie pracy tego nie ma, wydaje mi się, że facet oficjalnie idzie na macierzyński, ale żeby ludzi to nie bawiło, wprowadzili potoczną nazwę dla taty.

Margonelka...wybacz ale swoimi słowami nie miałam zamiaru skrzywdzić kogokolwiek. Jeśli tak poczułaś, to nie rozumiem dlaczego...Naprawdę nie myślę o tym w taki sposób. Już o tym pisałam we wcześniejszych postach w sobotę.
Ależ ja nawet kochana o Tobie nie pomyślałam :D To nie było nic osobistego,ani tez nie poczułam się nijak urażona Twoimi słowami. Ja wyraziłam jedynie swoje zdanie,że "po kolei" to taki subiektywne bardzo jest :) A to ja Cię zacytowałam czy coś? Bo ja nieogarnięta mogłam,ale nie żeby Cię zbesztać :p
No stress :D
Wstyd mi teraz....:zawstydzona/y:

OGLOSZENIE PARAFIALNE!!
czy ktoras z Was nie chcialaby odkupic jeansy ciazowe z lidla? Kupilam za pol ceny z kosza "ostatnie sztuki", czyli sprzedam za 25 zl +wysylka... Rozmiar 34, chociaz wydaje mi sie, ze to bardziej 36 (mnie lada moment beda cisnely w biodrach, wiec nie warto nawet nosic)... Moge pomierzyc, jesli mnie poinstruujecie jak, bo nigdy ubran nie sprzedawalam...

Ależ ja nawet kochana o Tobie nie pomyślałam :D To nie było nic osobistego,ani tez nie poczułam się nijak urażona Twoimi słowami. Ja wyraziłam jedynie swoje zdanie,że "po kolei" to taki subiektywne bardzo jest :) A to ja Cię zacytowałam czy coś? Bo ja nieogarnięta mogłam,ale nie żeby Cię zbesztać [emoji14]
No stress :D
Wstyd mi teraz....:zawstydzona/y:
Ufffff [emoji8][emoji8][emoji8]

reklama
Ooo a ja myslalam, ze ojcowski i tacierzynski to to samo... Czyli jak ja nie pracuje, to maz moze skorzystac z ojcowskiego, a tacierzynskiego juz nie?
Tak, ale można wykorzystać macierzyński częściowo, a potem resztę wykorzystuje ojciec na tacierzynski. Tutaj poczytaj :
Link do: Urlop tacierzyński w 2018 r.
Choxiaz tutaj wychodzi na. To, że tata może wziąć tylko 6 tyg, a mama powinna wybrać 14 najpierw?

Do góry