reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Ja położnej nie mam zamiaru przyjmować :)
Czemu?
Jak bedziesz rodzić sn to położną musi przyjechać i zobaczyć jak twoje podwozie, a po cc jak blizna, czy wszystko ok i się nie rozchodzi.
I sprawdzić czy dziecko dobrze przybiera (20-30g na dzien) czy nie będzie musiała zlecić czestrzego przystawiania do piersi albo mmczesciej podać jeśli będzie na mm.

Duzo tej nospy bralas ? Ja unikam , ale co wspomne lekarzom , ze boli mnie czasem brzuch albo cos nie tak czuje to kaza brac nospe... wzielam moze z 3 razy jak musialam gdzies isc , ale jak moge zostax w domu i polezec to unikam... biore juz tabletki na nadcisnienie , luteine i euthyrox.... sadze, ze mimo mowienia , ze to bezpieczne i tak boje sie o wplyw na dziecko...
Nie wiem dlaczego tak polecaja ta nospe...
.
Ja miałam 3*1nospa forte

Kobietki napisałam o nospie z mojego doświadczenia, chciałbym abyście mogli poczytać lub popytać lekarzy którzy Wam odpowiedzą na ten temat.Bo mi nikt nie powiedział i brałam to bardzo długo.A każdy ma prawo wyboru.Przez ponad rok jeździłam od lekarza do lekarza ,a dopiero teraz dowiedziałam się od lekarza że mam ponospowe dziecko.
Mi lekarz mówił na samym początku, że do 8 tyg ciąży nie bierze się nospy.... natomiast sa to dość świeże zalecenia i wielu lekarzy o nich nie wie.( Wiec zgadzam się z tobą że coś w tej nospie jest nie tak). Jak byłam w szpitalu w 5 tc to od razu mi chcieli dać nospe ale odmówiłam.

@justyna612
@Emol

W teorii powinnyśmy być objęte opieka poloznej od 20tc.Mi 20tc wypadnie jeszcze w star miejscu zamieszkania i tu naprawdę położnej nie przyjmę.
Położna u nas to baba rodem z PRL przyszła w styczniu z mrozu i ruszyła mi bez mycia rąk z zimnymi łapami do dziecka.
Przyrosty określiła ''na oko", zleciła podawanie mm, bo ''mam za chude mleko".
Rany nie oglądała, 'na drugi raz'.

Jestem zdecydowana na kp i w ogole nie biorę mm pod uwagę.Nie będę dokarmiała dziecka mm, żeby zaburzyć laktacje.Nie podaje z tego samego powodu smoczków i butelek że smoczkiem.
Jeśli faktycznie będą problemy z przyrostami to poszukam kogoś , kto wspiera kp - najlepiej CDL z certyfikatem.
Szwy ściągałem u ginekologa w przychodni, oprócz jednego zewnętrznego,.który zdjęłam sama.bo mi przeszkadzał.

W nowym miescie dam szansę położnej, ale poszukam takiej z papierami CDL, bo dla mnie KP jest b. ważnne.

Ja go uzywam od poczatku... nie umiem jakos palcem ;p a czemu niewskazany?:(
Oczekująca - aplikator niewskazany, bo można doprowadzić łatwo do krwawienia tym aplikatorem. W ciąży jest się w środku zbyt delikatnym. A każde krwawienie to w ciąży duży stres, bo człowiek się zastanawia, czy to na pewno od aplikatora, czy może coś się dzieje...

Ja z chemii na początek Oilatum do kąpieli na zmianę z krochmalem, Bepanthen na pupę, octanisept do pepuszka, woda morska do noska i sól fizjologiczna do oczu i tyle :)
Według mnie wszystko z Oilatum jest zbyt drogie i niewarte swojej ceny! Jeszcze nie robiłam aktualnego rozeznania dla dzidziusia, ale moja starsza używała Mediderm. Jest bardzo tani, mają też emolient do kąpieli i jak dla mnie ma dużo lepszy skład od tych znanych marek. Jest zalecany dla ludzi z egzemą, łuszczycą i AZS. Teraz mój mąż zabrał córce żel do mycia (też taki jakby emolientowy - nic się nie pieni), bo potrzebował czegoś bez zapachów i drażniących składników do mycia świeżego tatuażu :D

@justyna612
@Emol

W teorii powinnyśmy być objęte opieka poloznej od 20tc.Mi 20tc wypadnie jeszcze w star miejscu zamieszkania i tu naprawdę położnej nie przyjmę.
Położna u nas to baba rodem z PRL przyszła w styczniu z mrozu i ruszyła mi bez mycia rąk z zimnymi łapami do dziecka.
Przyrosty określiła ''na oko", zleciła podawanie mm, bo ''mam za chude mleko".
Rany nie oglądała, 'na drugi raz'.

Jestem zdecydowana na kp i w ogole nie biorę mm pod uwagę.Nie będę dokarmiała dziecka mm, żeby zaburzyć laktacje.Nie podaje z tego samego powodu smoczków i butelek że smoczkiem.
Jeśli faktycznie będą problemy z przyrostami to poszukam kogoś , kto wspiera kp - najlepiej CDL z certyfikatem.
Szwy ściągałem u ginekologa w przychodni, oprócz jednego zewnętrznego,.który zdjęłam sama.bo mi przeszkadzał.

W nowym miescie dam szansę położnej, ale poszukam takiej z papierami CDL, bo dla mnie KP jest b. ważnne.
Oczywscie że jeśli nacinane. Różne są położne i można teraz sobie wybrać i zadzwonić przed porodem czy przyjedzie u Ciebie po porodzie więc możesz wyszukać takiej z odpowiednimi papierami. Tak jak mówię są różne położne Ale jeśli nawet nie wpuscimy do domu, a nie wiemy kto to jest to trochę bez sensu. Jeśli miało się dziecko i się wzięło pierwszą lepszą z przychodni z okolicy, bez poczytania opinii to niestety może tak być :/

reklama
Hej!
Ja w ogóle nie wiem dziewczyny jak i w czym się teraz dzieci kąpie. Boje się,że nakupuje jakichś drogich kosmetyków,a mały nie będzie tego tolerował :/

Co do połoznej,o której dyskusje widzę,ja mogę wpuścić do dziecka,żeby zobaczyła i to tylko taką naprawdę znającą się na rzeczy i polecaną. Ja dla siebie mam moją gin i tylko jej mam zamiar się na dole pokazywać. Zresztą się zobaczy jak to będzie,życie zweryfikuje

Do góry