reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Moja ginekolog powiedziała mi, że mam nie brać Magne B6 3 razy dziennie po 2, bo to za dużo witaminy B6 będzie. Poczytałam oczywiście ile jest za dużo i można się martwić jak się przekroczy 50 (są stwierdzone niby przypadki, że ktoś już na to źle zareagował), a zazwyczaj 100 mg, a tutaj jest 30 mg w tych 6 tabletkach. Więc już sama nie wiem co myśleć. Narazie biorę Asmag forte, też jest zarejestrowany jako lek i nie ma tej Wit B6. Gin mówiła, że mogę co najwyżej brać Asmag z Magne po jednej tabletce każdego 3 razy dziennie.

Tak w ogóle i tak w nocy skurcz łydki mnie złapał :-)

reklama
Moja ginekolog powiedziała mi, że mam nie brać Magne B6 3 razy dziennie po 2, bo to za dużo witaminy B6 będzie. Poczytałam oczywiście ile jest za dużo i można się martwić jak się przekroczy 50 (są stwierdzone niby przypadki, że ktoś już na to źle zareagował), a zazwyczaj 100 mg, a tutaj jest 30 mg w tych 6 tabletkach. Więc już sama nie wiem co myśleć. Narazie biorę Asmag forte, też jest zarejestrowany jako lek i nie ma tej Wit B6. Gin mówiła, że mogę co najwyżej brać Asmag z Magne po jednej tabletce każdego 3 razy dziennie.

Tak w ogóle i tak w nocy skurcz łydki mnie złapał :-)
Co lekarz to inne zdanie najwyżej. Mnie kazała znów z b6 bo wszelkie problemy opryszczkowe czy wypadanie włosów(czyli wlosowo-skorne) biorą się w dużej mierze ze spadku tej witaminki,bo ciąża,bo dzidzia,bo tak...
Szczerze powiem,że już to kiedyś słyszałam i zawsze chlopakom moim dawalam i sobie brałam(moj wtedy 12latek mial siwe wlosy-okazalo się,ze to z braku wit b).
Ale ja w ogóle tak myślę czasem sobie,ze tyle tych leków bierzemy i one przecież też wpływają na malucha. I wtedy zaczynam się obawiać

Wiecie ze zhpke chinska jadlam ostatnio z 22 lata temu? Starsznie mi one nie smakuja :)

Ale w ciazy mam zachciewajke zawsze na coca cole.

Biorę tylko Wit. D, magnez i Wit dla ciężarnych. Przeraża mnie bardzo że ginekolodzy przepisują np Dhupaston (mogący powodować spodziectwo ) i no spe (obniża napięcie mięśniowe także u płodu) jak cukierki, bez wyraźnych wskazań medycznych.

reklama
Wiecie ze zhpke chinska jadlam ostatnio z 22 lata temu? Starsznie mi one nie smakuja :)

Ale w ciazy mam zachciewajke zawsze na coca cole.

Biorę tylko Wit. D, magnez i Wit dla ciężarnych. Przeraża mnie bardzo że ginekolodzy przepisują np Dhupaston (mogący powodować spodziectwo ) i no spe (obniża napięcie mięśniowe także u płodu) jak cukierki, bez wyraźnych wskazań medycznych.

Co to jest spodziectwo? Bo ja biorę duphaston

Do góry