reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Witam się z łóżka, leżę i zdycham gardło daje mi popalic, wczoraj zupełnie straciłam głos wieczorem, ale dzisiaj troche lepiej, to co tam na gardłlo polecałyscie? bo moje metody juz wyprobowalam, a oczywiscie chciałabym cudownego ozdrowienia w 2 minuty

Kornelcia gratuluje córeczki :) chciałam napisac, że zazdroszę, ale własnie sobie zdałam sprawę, ze juz sie przyzwyczaiłam, ze jednak bedzie synek i nie jestem juz tak rozczarowana jak na poczatku :) a co do obracania to moze sie obrócić, ale nie musi, w poprzedniej ciazy synek leżał cały czas główką w dół, a ten jak narazie nóżkami w dół i zobaczymy czy sie przekreci

so_happy noo uważaj na siebie, dobrze, ze wzystko w porządku, a maluch Twoj ogromny, a moze wczesniej urodzisz :)

kamila moze poprostu byłaś zalatana i dlatego tak nie wyczuwałas ruchów, albo dzieciaczek miał kołyske i wolał sobie poleżec spokojnie :)

Chybra ja miałam usg w 29t0d i moj maluch wazyl 1200, wiec mniej niz Twoj i lekarz powiedzial, ze jest ok, wiec nie martw sie, moze pozniej bedzie sporo rósł, albo porpostu drobny będzie :)

Oczywiście z ta waga to jest różnie, u mnie np sporo przed porodem lekarz mowil, ze maly bedzie wazyl napewno ponad 3,5 kg, ale dokladnie nie mogl pomierzyc, bo leżał nisko w kanale i parktycznie główki nie bylo widac, a to z tego jakos sie wylicza, no i co do czego przyszło to urodzil sie 3200g, a tak w ogole to roznica wlasnie moze byc te pol kilo w to lub w drugą

reklama
Cześć dziewczyny ja to się bardzo boje porodu, w poprzedniej ciąży miałam przeżycia i wiem co może się wydać dlatego będę chciała cesarke. Moja dzidzia tez wydaje mi się dużą, brzuchol mi tak już wylazl jakbym miała zaraz rodzic. A i mam problem z puchnacymi nogami masakra. Macie na to jakiś sposób?

Aga1986 ja miałam 3 razy jak do tej pory takie jazdy ostre ze strony bobasa, po których przez ok tydzień miałam wszystkie wnętrzności obolałe. Oczywiście również się naczytałam i się sama nakręcałam, że może pępowina się okręciła czy że łożysko się odkleiło lub, że po prostu będzie już wychodził :-p Nie martw się. Z tego co ja się dowiedziałam to u mnie to było spowodowane albo ogromnym stresem albo zbyt dużą ilością zjedzenia słodyczy. Więc możesz sobie na spokojnie pomyśleć co takiego mogłaś zjeść, że bobasowi nie podpasowało i tego unikaj. Wiem, że to może nie być proste na początku, jak wyżej pisałam ja po trzecim razie zczaiłam o co chodzi :-) Ale wiadomo, co się nastresowałam i namartwiłam to moje.

hej

dolga zdrówka

krewetka dzięki, ale czuje sie coraz ciężej

kamilove &&&& za wizytę

Doris może jakas kawka z koleżanka poprawi troszke nastrój?

dziewczyny dziękuje za troskę,
u mnie tylko ręka jeszcze trochę czerwona i lekko przypuchnięta ale po za tym wszystko ok,
u mnie najmłodszy wg usg miał wazyć około 4,5 kg a wazył 3900 gram,
gin mi mówi, zeby nie przejmowac się bo usg to tylko maszyna i waga nie jest tak bardzo dokłada,
ale mój mały nalezy do większych dzieci

Xmam,

Ale to usg po wielkości macicy? Mi gin mówił, że mierzy się jak duże jest dziecko i maszyna szacuje wagę.

Po wielkości macicy to mi położna i lekarz na chybił trafił szacowaly wagę dziecka i w d.upe mogą to sobie wsadzić ;);)

Zbieram się na Usg. Oby Zuza i Hania przybieraly. Trzymajcie kciuki.

Tak mi położna tłumaczyła,ale ja podpaczyłam na usg to najpierw mierzy głowę,później kość udową i maszyna liczy szacowaną wage :)

Obwod glowki obwod brzuszka i kosc udowa to mierza i na tej podstawie wyliczaja szacunkowa wage :)
So happy najwazniejsze ze nic powaznego sie nie stalo...

reklama
Normatywna, ja się bardzo boję porodu, tym bardziej, że to moje pierwsze i że mam dużo czasu na czytanie opinii w internecie. Ale w miarę czytania i rozmawiania z mamami coraz bardziej sobie zdaję sprawę, że w sumie każda z nich to przeżyła, lepiej lub gorzej, ale jednak. Co więcej po jednym bobasie rodzice decydują się na kolejne więc coś w tym jest, to mnie pociesza :tak: Teraz staram siebie samą uświadomić na temat rzeczy najważniejszych czyli samego porodu i połogu. No i wiem już przynajmniej tyle, że nie są to zbyt "czyste" i piękne jak w filmach etapy życia ;-)
A co do puchnących nóg to na szczęście nie mam takiego problemu, tylko czasem mi drętwieją, ale na to dobre jest to co zawsze i wszędzie się powtarza, czyli moczenie nóg w chłodnej/zimnej wodzie, leżenie z nogami położonymi na podwyższeniu. Ja gdy leżę lubię kręcić stopami raz w jedną, raz w drugą stronę i przebierać palcami, to poprawia krążenie. Oprócz tego oczywiście polecam ruch i wyeliminowanie z diety cukru czy soli, bo przez nie się nabiera wody i właśnie się puchnie.

Do góry