reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pakujemy torbę do szpitala

Kasiaczek to ja nie rozumiem co to za problem dla firmy ten jeden raz wyslać na adres domowy. Ja dostaję do domu... tylko znowu działanie poczty polskiej to wiadomo a tak bede 4 września w Katowicach to jak kadrowa sie zgodzi podejde do niej i podbije ksiązeczkę..

reklama
Risia tak jak bedziesz mieec date 04.09 to wazna bedzie do 04.10. Chociaz ja nie mialam nigdy z tym problemu no ale nie rodzilam jeszcze:-D a tu moze sa inne zasady. Bo ja mam wyplate 10tego i tak druk jest wystawiany a swistki przychodza do zakladu najwczesniej 15stego wiec zawsze musialam powiedziec jak to u mnie jest a jezdzilam przed ciaza na odczulanie i tam zawsze chcieli ubezp to im mowilam,że mam z zeszlego miesiaca bo nowy dadza za tydzien i bylo okej. A jak lezalam w szpitalu to tez nie zrobili z tym problemu. Wydaje mi sie,że jak cos to zawsze mozna podejsc po porodzie z aktualnym ubezp

bo RMUA wystawia się do dnia 15-go w danym m-cu za m-c poprzedni, czyli tak jak się robi ZUSy. jak wystawia wczesniej to fajnie, ale obowiązek jest do 15-go.

U mnie wystawiaja idealnie 10tego ale najszybciej do reki dostajemy 15stego.A zdarza sie oczywiscie pozniej i to bardzo czesto.Bo ksiegowosc mamy oddalona o 400km wiec wszystkie dokumenty ida poczta dlatego u mnie dluzej to trwa.

Doti a nie wiesz jak to jest u nas?? bo ja jak rodzilam 2 lata temu musiałam miec tylko kartę ubezpieczenia... nic więcej...

najlepsze jest to, że ja jak za każdym razem lądowałam u nich, a trochę tego było, przed ciążą też
to nikt się nie domagał żadnej książeczki ani niczego innego

za 2 tygodnie jadę tam do anestezjologa i po odbiór wyników, więc przy okazji się dowiem

ja stwierdziłam, że najwyżej mojego M wyślę jak już będę w szpitalu

hehe a u mnie to dopiero kosmos. Wyobraźcie sobie ze ja druku RMUA nie dostanę, bo mój pracodawca uważa, że pasek z wypłatą i oczywiście składkami ubezpieczenia wystarczy tylko pieczątkę da i tyle. ale oryginalnego druku nie bedę miała. Jednak dowiem sie czy w tym szpitalu akceptują taką wersję, bo koleżanka z pracy rodziła 2 dni temu:D (aż jej zazdroszczę, ze już ma po...)

reklama
u mnie wystarczy podbita książeczka ubezpieczeniowa.

No torbę mam już spakowaną, zostało tylko zaopatrzyć kosmetyczkę, wyparzyć smoczek (bo też mam zamiar go wziąć) i zakupić wodę i soki. U nas w szpitalu jest wymóg - soczki małe ze słomkami jabłkowe oraz sok winogronowy i woda min. Podobno te soki wzmagają laktację

Do góry