reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka do szpitala

Tehawanka

Zaangażowana w BB
Miasto
Murzasihle/Zakopane
chyba każda kobieta w ciąży zastanawia sie co jej będzie potrzebne w szpitalu, czego wymagają, a co można odpuścić. Proponuję więc zrobić listę rzeczy do różnych szpitali- jeśli dostałaś listę- dopisz ją, a przyszłe mamy będą mogły skorzystać bez przeszukiwania połowy internetu... Ja dodaję dla szpitala rydygiera w krakowie.

Wyprawka szpitalna dla szpitala Rydygiera w Krakowie:

Dokumenty:
- dowód osobisty/ paszport
- akt małżeństwa- jeśli dowód jest na nazwisko panieńskie matki
- Dowód uznania ojcostwa z USC (jeśli para nie jest w związku małżeńskim)
- książeczka ubezpieczeniowa/ inny dokument potwierdzający ubezpieczenie (dokument z nr-em PESEL dla polaków)

Badania:
- karta przebiegu ciąży
- oryginalna grupa krwi z nr-em PESEL lub xero oryginału
- wyniki badań: HBS, OWA, HCV, HIV
- wyniki wymazu z pochwy i odbytu na obecność paciorkowca(GBS) wykonane ok. 36 tyg ciąży
- do znieczulenia zewnątrzoponowego- ukł. Krzepnięcia, morfologia, potas (badania ważne 1 tydzień!)

Rzeczy dla matki:
- szlafrok
- koszula rozpinana z przodu 2-3 szt
- ręcznik kąpielowy 2 szt
- ręcznik papierowy gruby- 1 op
- pantofle
- klapki pod prysznic
- przybory toaletowe (każda chyba najlepiej wie co używa)
- płyn do higieny intymnej
- bielizna jednorazowa- siatkowa 3 szt
- podpaski poporodowe 3 op
- podkłady na łóżko „SENI” 5 szt
- woda mineralna niegazowana z „dzióbkiem”
- szminka ochronna do ust
- maść ochronna na bolące brodawki

Rzeczy dla dziecka:
- rożek
- kaftanik rozpinany 3 szt
- śpiochy 3 szt
- body z długim rękawem 3 szt
- czapeczka 3 szt
- skarpetki 3 szt
- rękawiczki 3 szt
- pieluchy tetrowe 5 szt
- pampersy mała paczka
- chusteczki nawilżone 1 op
- maść ochronna na pośladki (np. linomag)

reklama
lista jak najbardziej w porządku mi się wydaje:) może dorzuciłabym więcej wody, bo się przydadzą większe ilości, sztućce i papier toaletowy, bo taka polska rzeczywistość szpitalna;) dla maluszka może przydałaby się jakaś mała buteleczka w razie gdybyś początkowo nie miała pokarmu albo maleństwo nie chciało ssać, np avent ma takie ze smoczkiem o kształcie piersi, więc w razie co można będzie podać a potem nie będzie problemu z powrotem do naturalnego karmienia:) dla mamy bym jeszcze dodała stanik do karmienia i wkładki laktacyjne, w razie nawałów pokarmu.

mnie nurtują przede wszystkim 3 rzeczy - uznanie ojcostwa z USC??? jakim cudem taki dokument dla nienarodzonego dziecka ??? i jeszcze te akty małżeństwa też jakiś kosmos ja z moim partnerem nie mamy ślubu i co wtedy??? a co do ubezpieczenie to od stycznia poprzedniego roku w Polsce funkcjonuje Evuś szpital nie ma więc prawa wymagać jakiegokolwiek dowodu ubezpieczenia.

co do ubranek to ja brałam tylko pajacyki bo te najwygodniej się ubiera maluszka, poza tym skarpetki, czapeczka i rękawiczki niedrapki, rożka nie brałam i nie było takiej potrzeby zresztą wtedy nawet nie miałam takiego

co do majtek to osobiście zabierałam zwykłe ciążowe bawełniane, co prawda ja miałam CC i ogólnie nie byłam przygotowana na szpital ;-)

nie miała też ze sobą żadnych badań poza kartą ciąży i kartą krwiodastwa

papier toaletowy to podstawa bo w wielu szpitalach nawet jeśli jest to w takich ilościach że wciąż brakuje, popieram stanik do karmienia (przynajmniej o rozmiar większy) a także dodam od siebie - kapturki na pierś gdyby z początku były problemy z karmieniem, osobiście polecam te avent bo są duże i ich kształt pomaga dziecku uchwycić pierś, wybieramy zawsze największy rozmiar aby smyk szeroko otwierał buzię

Do góry