reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

ja karmie na zwyklej poduszce. jak na razie nic nie boli. a mala zaczyna przesypiac noc:szok: po karmieniu ok 22-23 budzi sie mdz 2-3 w nocy na jedzonko i przewijanie i potem o 7 znow. a pozniej to juz spimy razem do 10:tak:

a ze spacerkiem sie wstrzymam do przyszlego tygodnia. jak przyjdzie polozna z rejonu to sie z nia skonsultuje, ale ona chyba jest zwolenniczka tzw "cieplego" chowu:baffled:

macie problem z kokami u dzieciaczkow?? bo u mnie sa pewne problemu juz od pierwszych dni zycia. bo to nie sa zaparcia:no: kupki sa o wlasciwej konzystencji, ale ciezko wychodza. i niestety musimy sie czasem plantexem wspomoc. :eek: takze czuje ze jak juz sie zaczelo to niezle nabierze mocy we wlasciwym czasie:baffled:

reklama
LIL KATE no to pogratulowac Martynki ze tak fajnie w nocy spi!!!! Moje Serduszko jeszcze jest bardziej aktywne w nocy ale mam nadzieje ze sie to zmieni.

Co do spaceru,tez chyba w przyszlym tygodniu bo przeziebienie nadal mnie trzyma...

A kolki? Mala ma w nocy bole brzuszka chyba bo sie bardzo wykrzywia i widac ze cierpi i brzuszek twardy i ja tulamy i spiewamy i masujemy i dajemy na brzuszek i do cyca i tak po godzinie czy dwoch pomaga...

Dostaja Wasze Dzieciatka wit D3? Bo my od wczoraj bierzemy takie tabletki wit D3 i fluor w jednym i nie wiem czy po tym ale LAilusia wczoraj tak mocno zwrocila (tzw chlustajace wymioty) ze sie przestraszylam.
Zdarzylo sie Waszym Dzidziom cos takiego?

moja mala dzisiaj mi tak chlusnela ale nic nowego nie wprowadzilam do diety:: :no: a witaminke D3 ma zaczac brac jak skonczy 3 tygodnie:tak:

Susumali, moja Oliwka już przyjmuje D3 a konkretnie Vigantol po jednej kropelce dziennie od 15tej doby życia. Nie chlusta po niej. Czasem po posiłkach zdarzy jej sie ulac, ale nie jest to związane z vigantolem - połozna mówiła, ze ma prawo, bo zwieracz żołądka jeszcze za słaby.

A co do spania to moja mała do niedawna spała tak jak córka Lil kate, a ostatnio budzi się w nocy co 2 godziny, wyczytałam, że jest to związane z okresowym zwiększeniem zapotrzebowania na pokarm, pierwsze takie jest w 3 tygodniu, drugie w 6. Wtedy częściej dziecko chce jesc i trzeba częściej je przystawiac do piersi, zeby się pokarm zaczął produkowac w większej ilości. Ale nie ukrywam, że już mnie przyzwyczaiła do przespanych nocy i teraz jestem zmęczona, bo nie dośc ze karmię w nocy co 2 godziny, to jeszcze wciagu dnia chce jest tak często lub nawet częściej. Czasem mam wrażenie, że mam puste cycki a ona chce nadal ciągnąc.

susumali czy podajesz twojej malej Zymafluor D 500 ?
Moje dzieci nigdy po nich nie wymiotowaly a rozpuszczam ta tabletke na malej lyzecce z woda i do do buzi pomalutku.W polsce sa lepsze bo sa w kroplach:-(

moja mala dzis 6 godzin w nocy przespala:szok: az sie obudzilam w wielkim strachu czy jeszcze zyje:nerd:

u mnie jeszcze bez d3. czekamy na wizyte lekarza.

a co z pampersami? kiedy przejscie na rozmiar 2? i jak sie zorientowac ze te 1 sa za male:confused: mamusie, radzcie...:nerd:

W lodówce do 24 godzin, ale raz pogrzane trzeba zuzyc, a resztę wylac. W zamrażarce dużo dłużej ale nie pamiętam ile.

irtasia27 ja mam D-Fluoretten 500 I.E ale chyba to nie po nim mala zwymiotowala bo wczoraj juz bylo ok!!

lil kate ja juz uzywam pampersy nr2, bo kupilam najpierw 1 paczke nr1 i jedna nr 2 i te tez pasuja bo w koncu sa od 3 kg tylko troche zawijam u gory i jest ok!

reklama
Co do werandowania, to nam połozna kazała od poniedziałku, czyli Tosia bedzie miała wtedy niecałe 2 tyg. A jak nie będzie wiatru silnego, deszczu, sniegu itp., to od kolejnego poniedziałku możemy juz spacerować. Juz się nie moge doczekać...
Co do karmienia to nie mam raczej z tym problemów, ale martwi mnie duża ilośc mleka jaką posiadam- mam wrażenie, że mała nie nadąża go połykać. Jak wypluwa cycka to często mleko sika jej na twarz jeszcze:baffled: Bidulka. I często ma tez czkawkę-połozna mówi, żeby się tym nie martwić bo to normalne, ale ona się tak męczy przy tej czkawce...
No i przez to ,że mam tyle pokarmu, to mała ulewa często. A najada się w ciągu 10 minut.Aż ciekawa jestem czy odpowiednio przybiera na wadze- a wizyta u lekarza dopiero pod koniec lutego...
a glukozę ja też mam podawać, żeby wypłukiwać żółtaczkę:tak: bo to moczopędne jest.

Do góry