Ja nie wiedziałam o tym, że trzeba zgłosic i zadzwoniłam do przychodni dopiero tydzień po porodzie. Położna przyleciała cała w strachu, tego samego dnia, uspokoiła się dopiero jak zobaczyła, że wszystko w porządku. Powiedziała, ze całe szczęście, że mam już doświadczenie w opiecie nad noworodkiem i że jestem zupełnie samodzielna, ale jakby tak trafiło na pierworódkę, która przecież nie wie wszystkiego, bo skąd ma wiedziec, to już po takim czasie mogłby dojsc do jakichś zaniedbań. Odpowiedziałam jej, że napewno bym zadzwoniła, gdybym miała jakieś problemy z małą lub sobą.
reklama
Zastanawiałam się dziś, kiedy wyjśc z małą na pierwszy spacer. Mówi się, że zimą zaczyna się od werandowania od 3 tygodnia życia początkowo przez 10 minut, stopniowo się przedłuża do pół godziny i potem od 4 tygodnia na spacer 10-15 minut (potem oczywiście coraz dłuższe aż do 1-1,5 godziny). Ale trafiłam dziś na jakieś forum na ten temat i okazuje się, ze mamy wychodzą ze swoimi maluchami znacznie wcześniej, nawet ok. 2 tygodnia, i często też pomijają werandowanie. Piszą, że zima taka łagodna, więc nie ma co przesadzac.
Sama nie wiem, jak mam postapic, ja nawet jeszcze nie zaczęłam werandowac Oliwki. Ze starszakami wychodziłam już po tygodniu, ale jak się oni rodzili było ciepło na dworzu.
Sama nie wiem, jak mam postapic, ja nawet jeszcze nie zaczęłam werandowac Oliwki. Ze starszakami wychodziłam już po tygodniu, ale jak się oni rodzili było ciepło na dworzu.
agusia9915
Matka wariatka
do nas w srode przychodzi połozna
madzix
Fanka BB :)
Dziewczyny! Kiedy oglądam zdjątka Waszych słodkich maleństwto prawie wszystkie maja na rączkach założone niedrapki.Zastanawiam sie czy tak trzeba.Polozna mowila mi, ze nalezy ich uzywac tylko w szpitalu natomiast w domu dzieci poprzez dotyk poznają otoczenie wiec nie powinno sie im tego odbieraC. i kolejna rzecz to spacery-moja pediatra jest zdania ze jesli tylko temperatutra jest dodatnia to nie werandowac tylko wychodzic na 15-20 min,nawet 2 dni po powrocie ze szpitala(ba przeciez sam powrot jest tak naprawde pierwszym spacerkiem).mam straszny metlik w glowie. Jak tu byc dobra matka jesli "fachowcy"od maluszków wydaja tak rozne opinie????ja sama jestem zielona jesli chodzi o opieke, naczytalam sie tylko mnostwo na temat i zasiegam opini specjalistow-ale co z tego jesli ich zeznania wzajemnie sie wykluczaja? A jak Wy doswiadczone mamusie robicie?Macie juz za soba pierwszy spacer-po ilu dniach?Zakładacie niedrapki?
Co do niedrapek to ja jako doświadczona co prawda nie mamusia, ale ciotka;-) wiem, że siostrze kazali czekać z pierwszym obcinaniem paznokci aż minie tydzień od wyjścia za szpitala, a że w szpitalu była też równy tydzień, to niedrapki były niezbędne do tego czasu.
No to masz kolejną opinię:-)
No to masz kolejną opinię:-)
irtasia27
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
Niedrapki uzywalam tylko wtedy jak dzieci mialy dlugie paznokcie i nie mialy jeszcze tygodnia
Jennifer ma juz pierwszy spacer za soba , poszlam z nia wczoraj na 30 minut no i jak narazie nic jej nie ma Spala we wozku ale tylko jednym okiem drugie miala otwarte
Jennifer ma juz pierwszy spacer za soba , poszlam z nia wczoraj na 30 minut no i jak narazie nic jej nie ma Spala we wozku ale tylko jednym okiem drugie miala otwarte
reklama
agusia9915
Matka wariatka
moja mała miala długie paznokcie i nie kazali obcinac bo jakies bakterie czy cos i dlatego łapki niedrapki ai jeszcze jest '' nietypowym (4300g)dzieckiem troszke wczesniaczym '' strasznie marznie .
musi byc przykryta przynajmniej dwoma kocami , łąpki na raczki i skarpetki na nogi i dopiero jej ciepło. Jak ja przewijam to za kazdym razem ma czkawke;-)
musi byc przykryta przynajmniej dwoma kocami , łąpki na raczki i skarpetki na nogi i dopiero jej ciepło. Jak ja przewijam to za kazdym razem ma czkawke;-)