reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

My byłysmy wczoraj pierwszy raz na basenie, Zosia uwielbia sie kapać- ale w wannie, jak zobaczyła taki ogrom wody dostała takich rumieńców ze chciało mi sie z początku śmiać miała taką dziwną minę, ja zaczełysmy wchodzic do wody Zosia zaczęla się tak trząść ze az jej dygotały rączki i nóżki była w takim strachu, a wchodzilam bardzo powoli, był juz wieczór więc nie było tyle ludzi i światła były przygaszone, był fajny nastrój . Ale musiałam z nią wyjśc na chwilkę bo taka biedna przerażona, no ii tak po próbach w koncu udało mi się Zosię zamoczyc calusieńką :) i nawet zaczeła wymachiwać raczkami i nózkami.

Kasiad a jak te krostki u Oliwki?zeszły?

reklama
okłady szymek ledwo spokojnie leży przy szybkiej zmianie pieluchy a co dopiero z okładem to odpada jutro wsypię 0,5kg mąki i będzie ok bo teraz to ja dawałam tylko po 3 łyżki kopiaste i woda była mętna
no ale dostałam instrukcję dzięki
To się robi tak.Wsypujesz kilka łyżek mączki do kubeczka,mieszasz z kilkoma łyżkami zimnej wody w celu rozrobienia,a potem do pełna dolewasz gorącej ,ugotowanej wody,mieszasz i powstaje kisiel.Taki kisielek wlewasz do wanny i wtedy woda jest lekko śliska w dłoniach.Zrób tyle wody by tyłeczek był zamoczony.Jak wsypiesz surową mąkę do wody,to będzie tylko mętna.:tak:

Może komuś się przyda
metody111.gif
działa na skórę łagodząco i wygładzająco. Na każdy litr wody użytej do kąpieli należy wziąć 5 płaskich łyżeczek krochmalu ryżowego lub mąki ziemniaczanej. Odmierzony krochmal rozpuszcza się w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie mieszając dolewa się do wrzątku, aż do uzyskania przezroczystej gęstej cieczy, którą wlewa się do wody przeznaczonej do kąpieli. Przygotowany roztwór powinien dawać przy sprawdzaniu ręką uczucie przyjemnej śliskości, a jego temperatura powinna wynosić 38° C.
metody112.gif
ma działanie łagodzące i odkażające, a także odczulające. 50-100 g rumianku wsypuje się do woreczka z gazy i zanurza w jednym do dwóch litrów wrzącej wody na 5-10 minut. Otrzymany roztwór wlewa się do wody przeznaczonej do kąpieli w takiej ilości, aby woda przybrała kolor jasnego piwa. Temperatura wody do kąpieli - ok. 37° C.
metody113.gif
wygładza skórę i łagodzi podrażnienia. Do płóciennego woreczka wsypujemy od 50 dag do 1 kg otrąb pszennych i gotujemy od 30 do 60 minut w 3-5 litrach wody. Odwar wlewamy do wody przygotowanej na kąpiel i wyciskamy w niej woreczek z otrębami.
metody114.gif
</B> działa odkażająco, wysuszająco, i garbująco. Pomaga przy ropniach skóry i wyprzeniach. Dobrze jest ją stosować na przemian z kąpielą rumiankową. Kilka kryształków nadmanganianu potasu rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody - tak, aby zabarwiła się na ciemny fiolet. Do kąpieli dolewamy (powoli, żeby móc kontrolować otrzymywany kolor) przygotowany roztwór aż do uzyskania jasnego fioletu. Nie powinno się wrzucać bezpośrednio do "kąpielowej" wody kryształków nadmanganianu, ponieważ nie rozpuszczone w zetknięciu ze skórą mogą spowodować jej uszkodzenie.
metody115.gif
hartuje i uodparnia "powierzchnię ciała". Zalecana dla dzieci ze skórą delikatną, łatwo ulegającą wyprzeniom i podrażnieniom. 50 dag drobno pokrojonej kory dębowej zalewamy pięcioma litrami wody i gotujemy przez dwie godziny. Uzyskany odwar dolewamy do kąpieli.
Do kąpieli "nadmanganianowych" i "dębowych" należy przeznaczyć ręcznik lub ręczniki, które - oczywiście za każdym razem czyste - będą służyły tylko do tego celu. Nadmanganian potasu i kora dębu pozostawiają bowiem brązowe zabarwienie, które z wanny i z rąk zmywamy wodą utlenioną, wodą z octem lub z kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i - tylko z wanny - proszkiem do prania.

rozalka-dzięki za sciągawkę-zamierzam korzystac w razie potrzeby :-)

A tak sie własnie zastanawiam -moze bysmy umieszczały takie fajne rzeczy w jakims osobnym watku?Niedawno Kasiad zamiesciła przydatny schemat kupowania bucików, teraz te kąpiele, a było przeciez jeszcze pare innych naprawde przydatnych info.Co o tym myslicie?Nie chciałabym bezsensownie zakładac kolejnego watku-i tak ich mamy duzo za duzo;-)

Rozalka, dzieki dzieki dzieki.
Od wczoraj zasypuje Milenie pupe maka ziemniaczana i rzeczywiscie nie jest juz taka czerwona ( a nie wierzylam w cudowna moc maki :sorry2:)

rozalka-dzięki za sciągawkę-zamierzam korzystac w razie potrzeby :-)

A tak sie własnie zastanawiam -moze bysmy umieszczały takie fajne rzeczy w jakims osobnym watku?Niedawno Kasiad zamiesciła przydatny schemat kupowania bucików, teraz te kąpiele, a było przeciez jeszcze pare innych naprawde przydatnych info.Co o tym myslicie?Nie chciałabym bezsensownie zakładac kolejnego watku-i tak ich mamy duzo za duzo;-)

może tu :confused: https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-lutym-2007-f112/dobre-rady-12436/

JULCI CHYBA jednak ida kolejne zabki bo marudna i placzliwa dzisiaj okropnie<teraz spi>.....caly czas reka w buzi i tak dziwnie nia tarla jak by ja dziasla swedzialy:dry::baffled:

reklama
Do góry