reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Niech mi ktoś wytłumaczy o kaszkach i kleikach, bo jestem zielona :baffled:
Jak się je robi? Z mlekiem modyfikowanym? Czy tylko na wodę? Bo my mamy mleko pepti no i jak coś to wszystko na tym musimy robić :baffled:
Ja zaczęłabym od marchewki, ale o kleikach itp. wogóle nie wiedziałam :baffled:

reklama
Kamile - to proste :tak:- chcesz mieć kaszkę mleczno-ryżową to robisz na takim mleku jakie dziecku podajesz (np. bebilon), a chcesz mieć tylko kleik - robisz na wodzie. Jeśli to ma być bardziej energetyczny pokarm (np. wieczorem) spokojnie rób na bebilonie. Tylko uważaj, aby za gęsty nie był . No, a na pierwszy raz ja zupełnie śladowe ilości bym dawała - i to z mlekiem :-)

Mniej więcej przejrzałam;-)
My na cycu do pełnego pół roku:tak:
Kamile,są różne kaszki/kleiki.Musisz poczytać na opakowaniu,są takie z już dodanym mlekiem robi się na wodzie i same kaszki,przygotowujesz wtedy na dowolnym mleku,takim dla alergików albo cyckowym:tak:
Jak alergik itp.polecam sinlac.

Femme,kaszki są z różnych zbóż,jak np. manna czyli pszenna to z glutenem.Produkty bezglutenowe mają znak przekreślonego kłosa,trzeba czytac opakowania;-)
Ja na razie nie wiem,bo jeszcze nic nie wprowadzamy.
Najlepsze jest to,że zmieniły się zalecenia przez 4 lata.:szok:Jak starszak był mały to gluten wprowadzało się po 10 miesiącu,on dostał później na roczek,jako profilaktyka alergii.Teoria była tak,żeby nie prowokować niedojrzałego organizmu
Hmm,mamy za sobą diagnostykę w kierunku celiakii,także temat dokładnie znam.Naukowcy doszli do wniosku,że lepiej wcześniej sprawdzić mała dawką glutenu jak organizm zareaguje i ewentualnie wcześniej wprowadzić dietę bezglutenową jako profilaktyka alergii,lub na zawsze w wypadku zdiagnozowania celiakii).Hmm,nie wiem co zrobię.:dry:
Będę pewnie ze starszakiem u gastroenterologa to sie zapytam.

Kamile85 ja Marcelkowi podaje kaszkę ryżowa ( nie mleczno-ryżowa, bo tam jest już mleko tylko czysta kaszkę) na moim mleku z cycowym.Podgrzewam mleko i tak na ok 100ml mleko pełna łyżeczkę ( by nie była za gęsta, by Marcel dał rade przez smoka wyssać) Popatrz w sklepie na te kaszki i kleiki opakowania są dobrze opisane.

reklama
No właśnie tylko my nie możemy innego modyfikowanego, tylko bebilon pepti :baffled: i tu mam kłopota :-p
Ja tez jestem na bebilonie pepti w tej chwili podaję 180 mleka+2 miarki kaszki kukurydzianej po 4 miesiącu są kaszki ryżowe(w żółtych opakowaniach)bobovity takie do dosypania do mleka z bananami,malinami,jabłkami i z tych będę wybierać.Bez bananowej bo tych owoców nie można....

Do góry