reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Ooo dzięki za odpowiedzi, wiem wiem, trzeba czytać opakowania, ale ja bym musiała spędzić pół dnia w markecie, zeby je wszystkie ogarnąć, tyle tego jest :baffled:

A mam jeszcze jedno pytanie: Czy wasze dzieciaki na pierwszym szczepieniu miały podaną szczepionkę doustną? (chodzi mi o szczepienia tradycyjne) Bo Kajciowi chyba zapomniala ta strzykawa podać :baffled:

reklama
Ooo dzięki za odpowiedzi, wiem wiem, trzeba czytać opakowania, ale ja bym musiała spędzić pół dnia w markecie, zeby je wszystkie ogarnąć, tyle tego jest :baffled:

A mam jeszcze jedno pytanie: Czy wasze dzieciaki na pierwszym szczepieniu miały podaną szczepionkę doustną? (chodzi mi o szczepienia tradycyjne) Bo Kajciowi chyba zapomniala ta strzykawa podać :baffled:
doustna to polio

Ja tez jestem na bebilonie pepti w tej chwili podaję 180 mleka+2 miarki kaszki kukurydzianej po 4 miesiącu są kaszki ryżowe(w żółtych opakowaniach)bobovity takie do dosypania do mleka z bananami,malinami,jabłkami i z tych będę wybierać.Bez bananowej bo tych owoców nie można....
jezu no nie moge...
a dlaczego bananow nie mozna?? mojej ulubione kaszki to bananowa i waniliowa... wogole banany pod kazda postacia....nic jej nie jest...

p.s. no tak wedlug dziadow z who to niedlugo nic nie beda dzieci jadly tylko mleko przez 12 miesiecy...
debilnie chore....moja je wszystko wlacznie z dynia z marchewka i zyje i jest szczesliwa...

mama tez od 4 miesiaca dawala mi banany z kasza mann bo wtedy tylko taka byla...teraz sie potworzyly jakies zakazy i nakazy...niedlugo zaczna do łóżek nam wchodzic i mowic kiedy mamy seksowac sie z mezami a kiedy nie....

Ostatnia edycja:
Ja tez jestem na bebilonie pepti w tej chwili podaję 180 mleka+2 miarki kaszki kukurydzianej po 4 miesiącu są kaszki ryżowe(w żółtych opakowaniach)bobovity takie do dosypania do mleka z bananami,malinami,jabłkami i z tych będę wybierać.Bez bananowej bo tych owoców nie można....

no w tych kaszkach to ja bym się jakiejś zastraszającej ilości owoców nie spodziewała;-) one są raczej tylko aromatyzowane;-) i uważać trzeba bo słodkie - ja takie kaszki podawałam starszakowi z prawdziwymi rozgniecionymi owocami - malinami, truskawkami, bananami albo z utartym jabłkiem

ja muszę Julka nauczyć picia z butli bo od września do pracy, a stałe pokarmy zacznę we wrześniu po skończeniu 5 mies.

ja też na razie samo mleko, od piątego miesiąca dietetyczka ze szpitala doradziła mi wprowadzenie zupki jarzynowej, no i pewnie potem też jakieś kaszki i inne takie, a muszę od piątego, bo jak Karol będzie miał 5 i pół miesiąca to wracam do pracy

Polio
Jest to niebezpieczna choroba zakazna wywolywana przez wirus polio zwana tez Choroba Heinego i Medina, Nagminnym Porazeniem Dziecym. Choroba doprowadza do niesymetrycznego porazenia wiotkich konczyn dolnych, a takze (jesli porazenie postepuje w gore ciala) do porazenia miesni konczyn gornych. Dramatycznie przebiega porazenie osrodka oddychania i krazenia. Zakazenie:
Wirus wywolujacy chorobe przenoszony jest droga pokarmowa, atakuje komorki rdzenia kregowego, a w szczegolnosci neurony ruchowe. Choroba moze doprowadzic nawet do trwalego paralizu.
Objawy:
W 90-95% zakazenie przebiega bezobjawowo.
W zaleznosci od postaci choroby obserwujemy zroznicowane objawy.
Zakazenie poronne - ce****e sie goraczka, bolem gardla, czasami biegunka.
Postac oponowa - zajecie opon mozgowo-rdzeniowych z typowymi objawami oponowymi takimi jak: wysoka goraczka, niepokoj, podwyzszone napiecie miesniowe.
Postac porazenna - wystepuje najrzadziej (0,1-1% wszystkich przypadkow). Porazenia najczesciej dotycza miesni konczyn.
W postaci opuszkowej lub mostkowej z porazeniem nerwow czaszkowych oraz w postaci porazenia wstepujacego dochodzi do porazenia oddechowo - krazeniowego.
W postaci mozgowej (polioencephalitis) dominuje zaburzenie swiadomosci, zaburzenie rownowagi, zaburzenie mowy i inne objawy porazenia prowadzace w efekcie do smierci dziecka.
Zapobieganie:
Skuteczna ochrona przed nagminny porazeniem dzieciecym sa szczepienia ochronne. Szczepienie przeciw polio jest szczepieniem obowiazkowym w polskim kalendarzu szczepien, jednak mozna wybrac szczepionke skojarzona, ktora chroni naraz przed ponad piecioma chorobami, dzieki czemu dziecko otrzymuje mniej wkluc i bolu.
Wystepowanie:
Jeszcze 50 lat temu wirus polio byl glownym zabojca dzieci, ale w roku 2002 Europa zostala uznana za wolna od tej choroby. Nadal jednak odnotowA?o???uje sie przypadki zachorowan na swiecie.

reklama
Do góry