reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
ojej, ja dopiero teraz przeczytałam wasze odpowiedzi, nawet się niespodziewałam, że aż tyle dostanę:zawstydzona/y:dziękuje kobietki moje kochane, ale widzę, że wszystkie dzieciaczki juz zasuwają, albo chociaż juz zaczęły, no mój Wiki od kilku dni zaczyna tak kombinować, więc mam nadzieję, że wkrótce i ja będe mogła sie pochwalić jego raczkowaniem:-)

Sawka WOW,gratulacje ogromne dla Lenki!spryciula mała:tak::-D
Bliźniaczku, gratulujemy zębalka:tak:

Musze sie pochwalic ze Lutus wczoraj spal cala noc w swoim lozeczku, o 7 go wzielam jak obudzil sie na cycka.
Probowalismy go oduczac spania z nami juz dawno ale zawsze jak gasilismy swiatla, tv -robilo sie cicho i ciemno w domu to sie budzil i ryk. Wczoraj 3 razy sie przebudzal wieczorem, bralam na rece, uspalam i kladlam do lozeczka, gdyby obudzil sie jak bym juz spala to pewnie bym go wziela do lozka:zawstydzona/y:

A w ogole to chyba lada moment przyjdzie 3 zab bo taka maruda z niego ze szok:eek:

Mamuski POMOCY!!!!

Moje dziecko popsuło się:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:od kiedy zaczeliśmy brać antybiotyk Jula w ogole nie chce spać...jakby na speedzie byla:-D:-D:-D:-Dmacie jakiś sposob na uspienie dziecka:sorry::sorry::sorry::sorry::sorry:
Ja juz opadam z sil, lulanie nie pomaga, smieje nam sie w twarz, wymeczenie tez nie bo ona moglaby lazic po mieszkaniu do rana:confused2::confused2::confused2::confused2:

Spotkalyscie sie z czyms takim...może to byc po antybiotyku???

Mamuski POMOCY!!!!

Moje dziecko popsuło się:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:od kiedy zaczeliśmy brać antybiotyk Jula w ogole nie chce spać...jakby na speedzie byla:-D:-D:-D:-Dmacie jakiś sposob na uspienie dziecka:sorry::sorry::sorry::sorry::sorry:
Ja juz opadam z sil, lulanie nie pomaga, smieje nam sie w twarz, wymeczenie tez nie bo ona moglaby lazic po mieszkaniu do rana:confused2::confused2::confused2::confused2:

jak sie nazywa ten antybiotyk???

Karta leku

Ramoclav - Amoxicillinum, Acidum clavulanicum

Podstawowe informacje

Składniki:kwas klawulanowy
amoksycylina
Postać:tabletki powlekane
Kategoria:Stosowane w zakażeniach (przeciwinfekcyjne)
Specjalności:Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby wewnętrzne
Dermatologia i wenerologia
Urologia
Choroby płuc
Medycyna rodzinna
Otolaryngologia
Działanie:antybiotyk
bakteriobójcze
Powiązane preparaty handlowe:

Ramoclav, tabletki powlekane, 375 mg, 21 szt
cena w doz.pl
oblicz cenę
Ramoclav, tabletki powlekane, 625 mg, 21 szt
cena w doz.pl
oblicz cenę

Preparaty podobne:

Dowiedz się więcej
Opis rozszerzony
Wskazania: Zakażenia górnych dróg oddechowych (zapalenie migdałków, zatok, ucha środkowego), zakażenia dolnych dróg oddechowych (przewlekłe zapalenie oskrzeli oraz zapalenie płuc), zakażenia układu moczowego (zapalenie cewki i pęcherza moczowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek), zakażenia skóry i tkanek miękkich, zakażenia uogólnione.

Dawkowanie: Doustnie. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz. Lek zaleca się przyjmować na początku posiłku. Aby leczenie było skuteczne i jak najbardziej bezpieczne należy przestrzegać zaleceń lekarza prowadzącego. Zapoznaj się z właściwościami leku opisanymi w ulotce przed jego zastosowaniem. Przed zastosowaniem leku należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy stosować leku po terminie ważności. Przechowuj lek w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta. Lek ten został przepisany przez lekarza prowadzącego celem leczenia konkretnego schorzenia. Nie należy go odstępować innym osobom ani używać w innych okolicznościach bez konsultacji z lekarzem.

Możliwe skutki uboczne: Biegunka, nudności, wymioty, zaparcia, nadkażenia drożdżakami (kandydoza jamy ustnej i pochwy), zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych we krwi, rzekomobłoniaste zapalenie jelit, wysypka odropodobna, reakcje nadwrażliwości (pokrzywka), żołtaczka, przemijająca nadpobudliwość, niepokój, bezsenność, zaburzenia równowagi i drgawki (u pacjentów z niewydolnością nerek lub otrzymujących duże dawki preparatu). Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na sprawność psychofizyczną i zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługę maszyn.

Poinformuj lekarza:Gdy masz nadwrażliwość na amoksycylinę, kwas klawulonowy, inne antybiotyki beta-laktamowe lub jakąkolwiek substancję pomocniczą preparatu, zaburzenia funkcji wątroby i/lub nerek, ciężkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunkę (wchłanianie leku z przewodu pokarmowego w tym przypadku może być niewystarczające), ciężkie choroby alergiczne, astmę (zwiększone ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po podaniu leku), fenyloketonurię. Gdy przyjmujesz chemioterapeutyki lub antybiotyki o działaniu bakteriostatycznym (tetracykliny, makrolidy, sulfonamidy), probenecyd, allopurinol, sulfasalazynę, metotreksat, digoksynę, disulfiram, leki przeciwzakrzepowe (jednoczesne podawanie z lekami przeciwzakrzepowymi z grupy pochodnych kumaryny może zwiększyć skłonność do krwawień), hormonalne środki antykoncepcyjne (podczas leczenia zaleca się stosowanie dodatkowych, niehormonalnych metod zapobiegania ciąży). Ponadto należy poinformować lekarza o wszystkich ostatnio przyjmowanych lekach, nawet tych dostępnych bez recepty. Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Stosowanie w ciąży ograniczone jest od przypadków, gdy potencjalne korzyści dla matki przewyższają ewentualne ryzyko dla płodu. Lek może być stosowany w okresie karmienia piersią.

mamy dzieciaczków z anemia powiedzcie mi jak wasze maluchy reaguja na to zelazo? niepodobaja mi sie kupki Lenki po tym zelazie, wiem ze moga być czarne i sa ale mała wypróznia sie po 4-5 razy i ta kupka jest taka rzadka, śmierdzaca i widze zechyba meczy ja brzuszek...

u nas byly czarne kupki ale 1-2 razy teraz jak juz nie bierzemy to sa 4-5:-Dmy nie mielismy klopotow z brzuszkiem ale wlasciwie od poczatku zadnych kolek i innych problemow brzuszkowym ale wiem wlasnie ze tak moze byc po zelazie:sorry: i brawo dla zdolnej Lenki
A mojej wyszła górna prawa jedyneczka

gratulujemy:tak:
Musze sie pochwalic ze Lutus wczoraj spal cala noc w swoim lozeczku, o 7 go wzielam jak obudzil sie na cycka.
Probowalismy go oduczac spania z nami juz dawno ale zawsze jak gasilismy swiatla, tv -robilo sie cicho i ciemno w domu to sie budzil i ryk. Wczoraj 3 razy sie przebudzal wieczorem, bralam na rece, uspalam i kladlam do lozeczka, gdyby obudzil sie jak bym juz spala to pewnie bym go wziela do lozka:zawstydzona/y:

A w ogole to chyba lada moment przyjdzie 3 zab bo taka maruda z niego ze szok:eek:

ogromne gratulacje ja chcialam probowac za pare dni bo ostatnie dwie noce byly super no ale dzisiejsza okropna bo pobudka znowu co godzine:wściekła/y: ja niewiem o co chodzi temu mojemu dziecku:sorry:

reklama
Bliźniaczku, gratulujemy zębalka:tak:
Blizniaczku gratulacje zebolka
Dzięki dziewczyny;-), Madzi wyszła jeszcze druga górna jedyneczka i przebija sie dwójka, więc po przestoju mamy wysyp ząbków

Ja się nigdy nie spotkałąm, ale moja Mała niestety śpi coraz mniej i nawet jak jest śpiąca, to i tak wstaje w łózeczku i cuduje.

Do góry