reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

reklama
Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

lilac, my jeszcze na cycusiu, więc nie bardzo Ci pomogę. Ale mam pytanie-dlaczego odstawiłaś Kubusia od piersi???? Przecież przy antybiotykach nie trzeba, no chyba że masz jakiś specjalny. Ja brałam antybiotyk, jak Mały miał trzy miesiące i karmiłam bez przeszkód.

lilac, my jeszcze na cycusiu, więc nie bardzo Ci pomogę. Ale mam pytanie-dlaczego odstawiłaś Kubusia od piersi???? Przecież przy antybiotykach nie trzeba, no chyba że masz jakiś specjalny. Ja brałam antybiotyk, jak Mały miał trzy miesiące i karmiłam bez przeszkód.
jak był malutki teżdostałam taki delikatny, zemogłam go karmić ale teraz infekcjajuż taka, ze musiałam dostaćmocniejszy i lekażzalecał odstawić i tam jest napisane, ze on przedostaje się do mleka matki więc nie chcę go faszerować.

Lilac
z tego co wiem to mleczka nie powinno się zmieniać. Różne mleczka różnią się między sobą. JAk maluch jest głodny to wiadomo, że można mu dać więcej. Podana dawka jest tylko zalecaną.
A dwudaniowych obiadków nie daję, ale też miałam pytać;-)

Lilac
z tego co wiem to mleczka nie powinno się zmieniać. Różne mleczka różnią się między sobą. JAk maluch jest głodny to wiadomo, że można mu dać więcej. Podana dawka jest tylko zalecaną.
A dwudaniowych obiadków nie daję, ale też miałam pytać;-)
moja peditra mowila ze po 6 miesiacu mozna zmieniac mleczko:eek::eek::eek:,

To nasz zupełnie inaczej mówi...
Ja nie zmieniam w każdym razie. Jestem zadowolona z Bebilonu. A po nanie mieliśmy problemy z kupką, więc nie mam ochoty na kolejne rewelacje.

Dziewczyny jak często dajecie dzieciaczkom mięsko?
ja daje Nusi codziennie chyba ze akurat jemy rybkę:tak:

A mam jeszcze pytanie. Gotujecie same, czy dajecie słoiczkowe. Ja daję na zmianę własne i słoiczkowe, ale sama nie wiem, czy to dobrze. Tym bardziej, że kucharka raczej ze mnie żadna:-(
gotuje sama, słoiczkowych obiadków moja córcie nieza bardzo lubi ale deserki owocowe jak najbardziej:tak:

My jemy tylko gotowane.
Dziewczyny to jak robicie z zoltkiem? Ma byc podawane co drugi dzien po pol. Dajecie razem z mieskiem do zupki? Ja daje samo. Wydawalo mi sie, ze miesko i zoltko to za duzo.
ja daje zółtkko co drugi dzien i to z mieskiem, a od 10 trzeba dziecku podawac żółtko codziennie:tak:

no i byłam dzis z tymi nieszczesnymi wynikami Nusi u lekarza, mała ma anemie:-( niestety:-( dostałysmy zelazo w syropku i za miesiąc znów wyniki i na kontrolę

Jakie zelazo dostala?
Reszta dzieci z anemia co bierzecie i ile? My bralismy 2x 10 kropel hemoferu ale ze on odbarwia zabki wiec od 2 dni (pierwszy zabek) bierzemy ferrum 3ml raz dziennie.

reklama
Jakie zelazo dostala?
Reszta dzieci z anemia co bierzecie i ile? My bralismy 2x 10 kropel hemoferu ale ze on odbarwia zabki wiec od 2 dni (pierwszy zabek) bierzemy ferrum 3ml raz dziennie.
Kubul też brał hemofer 4 do 6 kropel 3 X dziennie ale nie bardzo chciał to łykać. A teraz to aż się boję robić nowe badania.

Do góry