reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

dziewczyny czy wasze dzieciaczki wpychaja sobie paluszki tak ze zbiera im sie na wymioty:sorry: bo moj to robi nagminnie:wściekła/y::wściekła/y: jak go prosze zeby tego nie robil to sie śmieje i itak swoje:wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Czy ktoras z Was probowala te pieluszki z biedronki, tylko nie Dada a jakies Titti czy Fitti, nie pamietam dokladnie?
one sa beznadziejne, bo sa z folii
dziewczyny czy wasze dzieciaczki wpychaja sobie paluszki tak ze zbiera im sie na wymioty:sorry: bo moj to robi nagminnie:wściekła/y::wściekła/y: jak go prosze zeby tego nie robil to sie śmieje i itak swoje:wściekła/y::wściekła/y:
moja robi to samo

Kubul też brał hemofer 4 do 6 kropel 3 X dziennie ale nie bardzo chciał to łykać. A teraz to aż się boję robić nowe badania.

my bierzemy heofer 3x4 krople (narazie mamy przerwe bo musze zrobi morfologie aledopiero w poniedzialek) predzej bralismy ferrum ale niepomoglo zobaczymy jak hemofer:confused2:

dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
Dziewczyny dali Wam hemofer? a jak zabki?zczarnialy juz?
dagulla a nie wyslali was gdzies do hematologa itd jesli nie ma poprawy mimo leczenia?

DZieki za odpowiedzi

u nas troche sie przebarwiły ząbki :-( narazie nic nie mowili mialam brac przez dwa miesiace hemofer i wtedu zrobic wyniki ale maly sie teraz rozchorowal i mialam jeszcze tydzien odczekac i ide dopiero w poniedzialek badz w srode jak mi w poniedzialek skierowania nie przyjma bo jest wazne do 25 ale pediatra stwierdzila ze mi przyjma ale to nie byla moja bo akurat nie przyjmowala tego dnia:wściekła/y: i mam nadzieje ze ten hemofer wkoncu pomoze :zawstydzona/y:

oprucz tego jemy dwa razy dziennie zupke i co drugi dzien jak niezapomne zoltko i codziennie banana i jak potym niebedzie rezultatu to ja juz niewiem:zawstydzona/y:

Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

Oj Lilaczku pamiętałaś że Tygrych głodzi Filipka w nocy hihih:-D:-D:-D
a My jemy tak:
ok 7 - 180-210ml mleczka
ok 10 - 180 kaszki pyszne śniadanko
ok 13 - obiadek z mieskiem:tak:
ok 16 - 180 kaszki smaczny sen
ok 17-18 deserek owocowy z biszkopcikiem
ok 19 30- 20:00 - 180-210 ml mleczka

Dziewczyny jak często dajecie dzieciaczkom mięsko?

Prawie codziennie - oprócz tych dni kiedy daję zółtko bo ryby jeszcze nie dawałam - tylko raz ze słoiczka. Mój pediatra mówił ze nie miesza się mieska z zółtkiem.

laseczki pomózcie mi rozszyfrowac te wyniki morfologi, błagam...
mam cos takiego:
WBC 7,7
RBC 4,35
HGB 10,8 G/dL
HCT 32,3%
MCV -74,3 fL
MCH -24,8 Pg
PLT 343*10-3
LYM% +66,55
MXD% 12,2%
NEUT% -21,35
LYM# 5,1
MXD# 0,9
NEUT# 1,7
RDW_SD 37,1 fL
RDW_CV 12,7%
PDW 10,5fL
MPV -8,7
P_LCR 15,9
CZARNA MAGIA...

A ZELAZO WYSZŁO NAM 40 ALE CZEGO TO NIE WIEM

Jak dla mnie to ogólnie dobra oprócz zelaza. My miałysmy 59 ostatnio i i tak było za mało...a robiłaś to badanie : TIBC i Glukozę???

A mam jeszcze pytanie. Gotujecie same, czy dajecie słoiczkowe. Ja daję na zmianę własne i słoiczkowe, ale sama nie wiem, czy to dobrze. Tym bardziej, że kucharka raczej ze mnie żadna:-(

Ze mnie kucharka też żadna ale małej moje obiadki smakują....takze raczej daję gotowane przeze mnie...no chyba że mi się nie chce albo nie mam czasu - to wtedy słoiczkowe:)
Ale deserki praktycznie cały czas słoiczkowe: szczególnie te z serii BIO Gerbera np. jabłuszko z twarożkiem, albo kleik ryżowy z jabłuszkiem i wionogronami albo marchewka z jabłkiem i ziarnami zbóż:) Są pyszne!!!

To chyba muszę się na coś zdecydować:tak:
A wasze maluch zjadają 1 słoiczek na raz? Bo Iggy raczej tak, chyba, że takie duże kupuję.

Moja zjada na raz cały duży słoiczek:)

My jemy tylko gotowane.
Dziewczyny to jak robicie z zoltkiem? Ma byc podawane co drugi dzien po pol. Dajecie razem z mieskiem do zupki? Ja daje samo. Wydawalo mi sie, ze miesko i zoltko to za duzo.

Wg mnie też miesko i zółtko w jednej zupce to za dużo:)

Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

Ja mała jeszcze karmię ale tylko w nocy, wiec w dzień jest butelkowa;):

1. Bebilon:)
2. Nie powinno się zmieniac mleka:)
3. Niech je ile chce:) Moja tez je wiecej
4. Moja je po 19 butlę 250ml i spi do 5 kiedy to dostaje cyca do pomemłania wiec też troszkę zje:) ale czasem w ogóle się nie budzi i je mleczko przed 9 dopiero.
A jak robisz jajeczniczkę?????
5.Ja bym dała 150 ml zupki na pierwsze (takiej rzadszej) a potem jakąs papke męsno-warzywną, lub osobno wszystkie skłądniki - tyle ile będzie chciał jeść:)
6. Nie wiem co Ci poradzić....ja bym już chyba nie wracała do piersi...tylko cos tam odciągała...ale to Twoja decyzja:)

dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
my miałysmy tak samo. Na te kropelki przebarwiające zęby się nie zgodziłam, bo ja tak mialam jak bylam mała i mam powiedziała zebym sie nie godziła bo to osłabia zeby i do dzisiaj mam problem z zebami.

Czy juz wszystkie dzieciaczki raczkują oprócz mojej|?????? Moja tylko cały czas do tyłu na brzuchu:(

reklama
Lilac my jemy tak:
ok 8.30 - 210 mleczka
ok.11.30 - duży słoiczek deserku
ok. 14.00 - 210 mleczka
ok.16.30 - 17.00 - około 200ml obiadku
ok. 19.30 - 20.00 - 250ml mleczka
potem w nocy woda do picia i czasem około 5.30 cycuś na chwilkę:)

W ogóle to dziwię sie że mam jeszcze mleko bo wcale nie odciagam:)

Do góry