reklama
mamusia2008
mamusia Karolinki
one sa beznadziejne, bo sa z foliiCzy ktoras z Was probowala te pieluszki z biedronki, tylko nie Dada a jakies Titti czy Fitti, nie pamietam dokladnie?
moja robi to samodziewczyny czy wasze dzieciaczki wpychaja sobie paluszki tak ze zbiera im sie na wymioty bo moj to robi nagminnie jak go prosze zeby tego nie robil to sie śmieje i itak swoje
Czy ktoras z Was probowala te pieluszki z biedronki, tylko nie Dada a jakies Titti czy Fitti, nie pamietam dokladnie?
oj one są foliowane. kiedyś mi się "przypadkiem" w sklepie rozerwało i sprawdziłam,bleee.
a i dziękuję za odpowiedzi jedzeniowe, jakoś muszę sobie to do kupy poskładać.
Cyprysiowa
MamciaCypiska i Ksawerka
Kubul też brał hemofer 4 do 6 kropel 3 X dziennie ale nie bardzo chciał to łykać. A teraz to aż się boję robić nowe badania.
my bierzemy heofer 3x4 krople (narazie mamy przerwe bo musze zrobi morfologie aledopiero w poniedzialek) predzej bralismy ferrum ale niepomoglo zobaczymy jak hemofer
Dziewczyny dali Wam hemofer? a jak zabki?zczarnialy juz?dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
dagulla a nie wyslali was gdzies do hematologa itd jesli nie ma poprawy mimo leczenia?
DZieki za odpowiedzi
u nas troche sie przebarwiły ząbki :-( narazie nic nie mowili mialam brac przez dwa miesiace hemofer i wtedu zrobic wyniki ale maly sie teraz rozchorowal i mialam jeszcze tydzien odczekac i ide dopiero w poniedzialek badz w srode jak mi w poniedzialek skierowania nie przyjma bo jest wazne do 25 ale pediatra stwierdzila ze mi przyjma ale to nie byla moja bo akurat nie przyjmowala tego dnia i mam nadzieje ze ten hemofer wkoncu pomoze
no wtedy jeszcze ząbków nie miał bo mu dopiero niedawno wyrosłyDziewczyny dali Wam hemofer? a jak zabki?zczarnialy juz?
dagulla a nie wyslali was gdzies do hematologa itd jesli nie ma poprawy mimo leczenia?
DZieki za odpowiedzi
tygrysek82
Fanka BB :)
Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?
Oj Lilaczku pamiętałaś że Tygrych głodzi Filipka w nocy hihih
a My jemy tak:
ok 7 - 180-210ml mleczka
ok 10 - 180 kaszki pyszne śniadanko
ok 13 - obiadek z mieskiem
ok 16 - 180 kaszki smaczny sen
ok 17-18 deserek owocowy z biszkopcikiem
ok 19 30- 20:00 - 180-210 ml mleczka
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Dziewczyny jak często dajecie dzieciaczkom mięsko?
Prawie codziennie - oprócz tych dni kiedy daję zółtko bo ryby jeszcze nie dawałam - tylko raz ze słoiczka. Mój pediatra mówił ze nie miesza się mieska z zółtkiem.
laseczki pomózcie mi rozszyfrowac te wyniki morfologi, błagam...
mam cos takiego:
WBC 7,7
RBC 4,35
HGB 10,8 G/dL
HCT 32,3%
MCV -74,3 fL
MCH -24,8 Pg
PLT 343*10-3
LYM% +66,55
MXD% 12,2%
NEUT% -21,35
LYM# 5,1
MXD# 0,9
NEUT# 1,7
RDW_SD 37,1 fL
RDW_CV 12,7%
PDW 10,5fL
MPV -8,7
P_LCR 15,9
CZARNA MAGIA...
A ZELAZO WYSZŁO NAM 40 ALE CZEGO TO NIE WIEM
Jak dla mnie to ogólnie dobra oprócz zelaza. My miałysmy 59 ostatnio i i tak było za mało...a robiłaś to badanie : TIBC i Glukozę???
A mam jeszcze pytanie. Gotujecie same, czy dajecie słoiczkowe. Ja daję na zmianę własne i słoiczkowe, ale sama nie wiem, czy to dobrze. Tym bardziej, że kucharka raczej ze mnie żadna:-(
Ze mnie kucharka też żadna ale małej moje obiadki smakują....takze raczej daję gotowane przeze mnie...no chyba że mi się nie chce albo nie mam czasu - to wtedy słoiczkowe
Ale deserki praktycznie cały czas słoiczkowe: szczególnie te z serii BIO Gerbera np. jabłuszko z twarożkiem, albo kleik ryżowy z jabłuszkiem i wionogronami albo marchewka z jabłkiem i ziarnami zbóż Są pyszne!!!
To chyba muszę się na coś zdecydować
A wasze maluch zjadają 1 słoiczek na raz? Bo Iggy raczej tak, chyba, że takie duże kupuję.
Moja zjada na raz cały duży słoiczek
My jemy tylko gotowane.
Dziewczyny to jak robicie z zoltkiem? Ma byc podawane co drugi dzien po pol. Dajecie razem z mieskiem do zupki? Ja daje samo. Wydawalo mi sie, ze miesko i zoltko to za duzo.
Wg mnie też miesko i zółtko w jednej zupce to za dużo
Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?
Ja mała jeszcze karmię ale tylko w nocy, wiec w dzień jest butelkowa:
1. Bebilon
2. Nie powinno się zmieniac mleka
3. Niech je ile chce Moja tez je wiecej
4. Moja je po 19 butlę 250ml i spi do 5 kiedy to dostaje cyca do pomemłania wiec też troszkę zje ale czasem w ogóle się nie budzi i je mleczko przed 9 dopiero.
A jak robisz jajeczniczkę?????
5.Ja bym dała 150 ml zupki na pierwsze (takiej rzadszej) a potem jakąs papke męsno-warzywną, lub osobno wszystkie skłądniki - tyle ile będzie chciał jeść
6. Nie wiem co Ci poradzić....ja bym już chyba nie wracała do piersi...tylko cos tam odciągała...ale to Twoja decyzja
my miałysmy tak samo. Na te kropelki przebarwiające zęby się nie zgodziłam, bo ja tak mialam jak bylam mała i mam powiedziała zebym sie nie godziła bo to osłabia zeby i do dzisiaj mam problem z zebami.dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
Czy juz wszystkie dzieciaczki raczkują oprócz mojej|?????? Moja tylko cały czas do tyłu na brzuchu
reklama
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Lilac my jemy tak:
ok 8.30 - 210 mleczka
ok.11.30 - duży słoiczek deserku
ok. 14.00 - 210 mleczka
ok.16.30 - 17.00 - około 200ml obiadku
ok. 19.30 - 20.00 - 250ml mleczka
potem w nocy woda do picia i czasem około 5.30 cycuś na chwilkę
W ogóle to dziwię sie że mam jeszcze mleko bo wcale nie odciagam
ok 8.30 - 210 mleczka