reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Ollcia, ja mysle, ze on sie ne budzi, bo jest glodny, tylko dla samego pociumkania cycusia, moj tez tak robil, pozniej to juz co godzine sie budzil, a ja nie bylam pewna czy jest glodny bonie wiedzialam ile z cyca zjadl, a jak pozniej w nocy sie budzil, patrzylam na zegarek, ze zjadl cala butle wiec napewno nie glodny, dawalam smoka przytulilam i do luzeczka i tak caly czas dopiero o 3-4 dostawal najwczesniej cycka, po kilku nockach zkapnal sie, ze nie ma sensu sie co chwile budzic i teraz spi do 8-9 bez jedzenia cala noc. Jesli sprawdzisz tabele zywieniowe to sa osobne dla dzieci karmionych piersia i karmionym m modyfikowanym, te karmione butelka pisze, ze do 5 posilkow na dobe, czyli najlepie sobie rozplanowac co ile godzin ma dziecko jesc, a wogole taki staly rytm dnia bardzo ulatwia zycie, nie zastanawiasz sie czy dziecko glodne, mozesz z nim wyjsc gdzies no i te nocki bardzo ulatwiaja zycie.:tak:

Mysle ze mozesz miec racje:tak:

hahaah ale Ameryke odkryłam:-D

reklama
Dziewczyny moge juz dawac malemu arbuza:confused: A wogole jak to jest z tym glutenem, ja dodaje malemu do mleczka na wieczor dwie lyzki kleiku ryzowego, ktory juz chyba zawiera gliuten, to nie powinnam mu dawac juz biszkoptow?? Czym grozi podanie za duzo glutenu:confused::confused:

Dziewczyny, pytanko odnośnie wózka. Czy któraś z Was kupowała wózek spacerowy typu parasolka? Jeśli tak czy mogłybyście jakiś polecić?

I jeszcze jedna, ważniejsza dla mnie sprawa. Karmić piersią chciałabym jeszcze 4-5 miesięcy. W związku z tym za 2-4 tyg planuję zacząć uczyć Bartka pić mleko modyfikowane. Mam nadzieję że zacznie pić to mleczko. Narazie dawalabym mu to mleko raz dziennie.

I chciałam zapytać jak to jest z karmieniem mlekiem modyfikowanym:
Czy daje się je o stałych porach??
Ile razy dziennie dajecie takie mleko ( to już przyszłościowo pytam )
Czy w nocy też karmicie?

Po prostu wymyśliłam sobie, że będę stopniowo przechodziła z karmienia piersią na butelkę, przez 2 miesiące raz dziennie butelka, później 2 razy butelka, po jakimś czasie 3 razy... Haha, taki mam plan, a co z niego wyjdzie to już się okaże :-p:-D może się okazać że moje dziecko ma zupełnie inne plany :-D ale próbować nie zaszkodzi.

my zawsze mieliśmy stałe pory jedzenia, nie co do sekundy oczywiście, ale dziecię sie przyzwyczaja do takiego rytmu i wie kiedy będzie jeść, najpierw było mleczko 5 razy dzienie, potem 3 razy, i do tego obiadek, deserek i kaszka na wieczór a teraz:

mleczko, kaszka na 2śniadanko, obiadek, mleczko, deserek, kaszka na wieczór

a jemy tak co 3-3,5godz max do 4godzin jeśli śpi akurat i nie chce go budzić

Mamusie gotujące czy ja mogę prosić o jakieś fajne przepisy na zupki, bo mnie się juz pomysły skończyły, a chciałabym jakoś urozmaicić te obiadki.
Ja ostatnio robiłam taką z łososiem:

łosoś, marcheweczka, pietruszka, groszek zielony, koperek, ryż, całkiem dobra,

selerka nie podawałam, bo pierwszym razem bolał brzuszek po selerze, ale ostatnio jedliśmy indyka w pomidorach ze słoiczka i ja po czasie się skapnęłam, że tam seler i nic mu nie było, więc pomyślałam, że następnym razem dodam.

Dziewczyny moge juz dawac malemu arbuza:confused: A wogole jak to jest z tym glutenem, ja dodaje malemu do mleczka na wieczor dwie lyzki kleiku ryzowego, ktory juz chyba zawiera gliuten, to nie powinnam mu dawac juz biszkoptow?? Czym grozi podanie za duzo glutenu:confused::confused:

Arbuza juz mozesz napewno jak sie nie myle to od 5 miesięca:tak:

Ryz nie zawiera glutenu, nasza dostaje do kazdego mleczka kleik ryzowy, a gluten dostaje w postaci biszkoptów, bułeczki, czasem dodaje manny do zupki lub kaszki ryzowej i pomału sie przyzwyczajamy:tak:

tak czytam,ze dajecie maluchom biszkopty a czy namaczacie je,kruszycie czy dajecie dzieciom do rączki?? ja jakos nie mogę sie przekonać:zawstydzona/y: nie wiem dlaczego boje się dać Biance do rączki aby nie ugryzła za dużo i mi się nie zadławiła:zawstydzona/y::zawstydzona/y:choć biszkopt szybko się rozpuszcza.. -wiem :sorry2:

reklama
Anoli a od kiedy dajesz gluten? Codziennie?
A mięsko od kiedy dajecie? Codziennie?:)

my mięsko dajemy od 5 miesiąca,najpierw tak 2-3razy w tygodniu, teraz czasem częście, czasem przeplatam z samymi warzywkami albo rybką, ale mamusie wiem, że daja tez codziennie, i nawet któraś mówiła, że pediatra potwierdziła, że ok.

A jeśli o gluten chodzi to my niedawno zaczęliśmy kaszkę jeść rano z glutenem, ale coś Wiki zaczął mi dziś wymiotować, a ja nie mam pewności czy to od tego, więc narazie sie wstrzymamy kilka dni tak na wszelki wypadek

Do góry