reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
ojojoj!!!aż tyle kłuć:szok::szok::szok:my mieliśmy te 3 szczepionki po 2 kłucia:jedno w jedną nóżkę, drugie w drugą.
A ile kosztuje takie 6w1?pewnie drogo, a co ma zrobić rodzic który ledwo wiąże koniec z końcem i go nie stać na takie?kurcze wyrzuty sumienia tylko, że tak dziecko musi kłuć, takie szczepiania to darmowe powinny być, kurna to tylko ta nasza Polska taka zacofana:wściekła/y:

ojojoj!!!aż tyle kłuć:szok::szok::szok:my mieliśmy te 3 szczepionki po 2 kłucia:jedno w jedną nóżkę, drugie w drugą.
A ile kosztuje takie 6w1?pewnie drogo, a co ma zrobić rodzic który ledwo wiąże koniec z końcem i go nie stać na takie?kurcze wyrzuty sumienia tylko, że tak dziecko musi kłuć, takie szczepiania to darmowe powinny być, kurna to tylko ta nasza Polska taka zacofana:wściekła/y:
my mieliśmy szczepionki 6 w 1 czyli jedno ukłucie

my szczepiliśmy 5w1 czyli za pierwszym razem dwa ukłucia, a później już po jednym, koszt 3x 115zł

Ja szczepiłam według standardowego kalendarza szczepień. I nie żebym miała jekiś szczególny problek z kasą ale stwierdziłam że skoro mam coś za darmo to po co płacic? A skoro jedna przeżyła to druga też da radę. No i dała. Teraz kolejne szczepienie dopiero po nowym roku.

lilac, pytalam sie na temat goraczki, wiec jesli dziecko w pupie ma 38,5 to dawac paracetamol
Dzięki. Ja mierzę mu pod paszką i podaję juz przy 38,0. Widzę, ze w nocy było o niebo lepiej, za to w dzień koszmar. Wczoraj i dziś strasznie jęczy i popłakuje nawet jak go noszę na rączkach. Jak nie oszaleję w międzyczasie to moze dziś wyjdę troszkę na spacerek ale z koleji deszcz pada.
oj to to, dzięki.
ja szczepiłam szczepionkami skojarzonymi 5w1 i były też 3 serie takich w odstępach 6 tygodni, a po kolejnych 6 tygodniach tylko wzw typu B, no a kolejna to chyba też jak skończy roczek... tak mi się wydaje.
no to ja nie będę się powtarzać, bo tym samym schematem idziemy
mam takie samo zdanie. I jeszcze uważam, że na rota i pneumo też powinni szczepić za darmo a nie tylko rodziców straszą w mediach i płać rodzicu bo cię zeżrą wyrzuty sumienia.:wściekła/y:

mam takie samo zdanie. I jeszcze uważam, że na rota i pneumo też powinni szczepić za darmo a nie tylko rodziców straszą w mediach i płać rodzicu bo cię zeżrą wyrzuty sumienia.:wściekła/y:
święte słowa kochana:tak::tak::tak:
ja tez się zastanawiałam tysiąc razy czy Szczepic na te pneumo i rota czy nie, ale moja mam mówi ze kiedyś na takie coś nikt nie szczepił i jakoś dzieci zdrowsze były

Ja zaszczepiłam, bo od września mały do żłobka idzie albo od października, nie ważne.
Z drugiej strony to jedne choróbska są i znikają i pojawiają sie inne.

co do witaminy D to moja pediatra uważa ze jeśli dziecko jest karmione sztucznie to niema takiej potrzeby dawać witaminę, bo najgorzej jest przedawkować, wiec ja nie daje:no:
mi moja pediatra tez tak mówiła :tak: jak skonczę karmic piersia i przejse na mleko modyfikowane to nie dawać juz witaminy D3

Ja szczepiłam według standardowego kalendarza szczepień. I nie żebym miała jekiś szczególny problek z kasą ale stwierdziłam że skoro mam coś za darmo to po co płacic? A skoro jedna przeżyła to druga też da radę. No i dała. Teraz kolejne szczepienie dopiero po nowym roku.
ja wychodze z załozenia że sokro mogę dziecku oszczędzic choc troche cierpień, a przeciez szczepienie do przyjemnosci nie nalezy:baffled:, to oszczędzam i szczepiłam 6w1, moje dziecko jeszcze sie nacierpi i napłacze w zyciu a póki moge będe je chronić...

u nas 6w1 kosztowało 180 zł

reklama
dziewczyny mam prośbę czy możecie mi wyslać jakiś schemat szczepień jaki macie w PL?
bo my tu mieliśmy 3 w odstepach 1 miesiąca a teraz to dopiero jak roczek skończy

co miesiac???moja pediatra pow ze zeby szczepienie sie przyjelo nalezy miec min odstep 6 tyg....
u nas tak....
na 2 tyg po porodzie - BCG-gruzlica(uklucie w raczke)
na 2 miesiace po porodzie- 6w1 oraz PCV(pneumokoki)-2 uklucia(nozki)
na 4 miesiace po porodzie- 6w1 oraz Meningokoki C-2uklucia(nozki)
na 6 miesiecy po porodzie-6w1 oraz Meningokoki C oraz PCV-3 uklucia(nozki)najbardziej bolesna;/
nastepna na 12 miesiecy po porodzie MMR oraz PCV(2 uklucia)nozki
na 13 po porodzie - Meningokoki C oraz Hib-2 uklucia(nozki)
a potem to juz przedszkole i szkola:tak:

Do góry