reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
oj przypomnija bom ja juz stara i skleroza mi sie na mozg rzuciła :-D:-D:-D:-D:-D wiec moge zapomniec hehhe:-D

masz jak w banku kochana:tak:

ja mam cos takiego...siostra mi kupila....komeopatyczne n abolesna zabkowanie....szczerze uzywalam 2 razy i maly spal...:tak::tak:takze nie wiem czy to przypadek czy faktycznie dobre...
Boiron Chamomilla vulgaris, 9 CH, gran,4g,IL3398 - Apteka internetowa Kosmetyki - Fabryka Zdrowia

a mnie dzis dwie soby pocieszyły, że dzieciaki przeszły ząbki bez żadnych ekscesów o jak ja na to liczę, daj Boże

No więc tak, Wiki dziś ważony 8,280kg ale coś nie rośnie, bo ciągle ma 69cm.
A pytałam dziś Health Vivitor o ciemiączko tak z ciekawości i wiecie co usłyszałam?że tak ma być, ma być miękkie do 18miesiąca, i nie ma prawa zarosnąć, bo dziecięcy mózg rośnie i musi mieć miękkie ciemiączko, a jak zarośnie to problem i kazała się wtedy skonsultować:szok:a jak powiedziałam, że u nas się daje wit.D3 na zarastanie to powiedziała, że lekarz który tak powiedział nie ma pojęcia o dzieciach:szok:zgłupiałam normalnie
Ja myśle, ze ta Health Vivitor ma rację a vit D3 podaje się żeby zapobiegać krzywicy a nie na zarastanie ciemiączka. Oczywiście jeśli zupełnie nie zarasta to też nie jest dobrze i wtedy tej vit podaje się więcej.

no my już po szczepieniu:tak::tak::tak:
dzidzia jest zdrowa, a ten katarek i stan podgorączkowy to na ząbki, ale najciekawsze jest to ze ja cały czas zaglądam na dole czy są zęby czy nie, a ona mi dzisiaj pokazała ze u góry pod dziąsłami zębole widać:szok::szok::szok::szok:
co do witaminy D to moja pediatra uważa ze jeśli dziecko jest karmione sztucznie to niema takiej potrzeby dawać witaminę, bo najgorzej jest przedawkować, wiec ja nie daje:no:
lilac, pytalam sie na temat goraczki, wiec jesli dziecko w pupie ma 38,5 to dawac paracetamol

no my już po szczepieniu:tak::tak::tak:
dzidzia jest zdrowa, a ten katarek i stan podgorączkowy to na ząbki, ale najciekawsze jest to ze ja cały czas zaglądam na dole czy są zęby czy nie, a ona mi dzisiaj pokazała ze u góry pod dziąsłami zębole widać:szok::szok::szok::szok:
co do witaminy D to moja pediatra uważa ze jeśli dziecko jest karmione sztucznie to niema takiej potrzeby dawać witaminę, bo najgorzej jest przedawkować, wiec ja nie daje:no:
lilac, pytalam sie na temat goraczki, wiec jesli dziecko w pupie ma 38,5 to dawac paracetamol

no widzicie jak to jest, moja pediatra wiedziała, że karmie sztucznie, a jednak przepisała, i to polska pediatra, ale ja i tak nie daje codziennie, bo czasem zapominam:zawstydzona/y:no i ostatnio tak słonecznie było to czasem daje kropelkę na 2-3dni, no to tak chyba nie zaszkodze:confused:

no widzicie jak to jest, moja pediatra wiedziała, że karmie sztucznie, a jednak przepisała, i to polska pediatra, ale ja i tak nie daje codziennie, bo czasem zapominam:zawstydzona/y:no i ostatnio tak słonecznie było to czasem daje kropelkę na 2-3dni, no to tak chyba nie zaszkodze:confused:
wiesz co co pediatra to opinia, ale swojej ufam, bo jeszcze mnie nigdy nie zawiodła

No więc tak, Wiki dziś ważony 8,280kg ale coś nie rośnie, bo ciągle ma 69cm.
A pytałam dziś Health Vivitor o ciemiączko tak z ciekawości i wiecie co usłyszałam?że tak ma być, ma być miękkie do 18miesiąca, i nie ma prawa zarosnąć, bo dziecięcy mózg rośnie i musi mieć miękkie ciemiączko, a jak zarośnie to problem i kazała się wtedy skonsultować:szok:a jak powiedziałam, że u nas się daje wit.D3 na zarastanie to powiedziała, że lekarz który tak powiedział nie ma pojęcia o dzieciach:szok:zgłupiałam normalnie

Ja mam skierowanie na usg ciemiączka w sierpniu od neurologa:tak:

też mnie kuszą te biszkopciki, ale czy to nie za dużo cukru dla takiego malucha?bo ja tak myślałam do owoców dodać, żeby było gęściejsze

Tomcio dostaje biszkopciki jako rarytasik, troszkę pomamle reszte wypluje :-), nie żałuję mu bo i tak jest szczuplutki (7kg). Do owoców gotowanych na parze dodaję mu kaszkę mannę:-).

no następnym razem jak będę gotować muszę dodać, bo rzeczywiście smaczniejsze wtedy, a dziś był indyk w pomidorach, ale nam obojgu smakowało, cały słoik 190g wszamał:szok::szok::szok:takie dobre było

Co do zupek to porażka dzisiaj zjadł pod serek waniliowy:szok:

A jeśli chodzi o raczkowanie to Twoja niunia Kokusiu cały miesiąc starsza a to dośc dużo u takich maluchów, więc ja myślę, że u nas też nie będzie tak źle, bo Natalka widać naprawdę się super rozwija

Niunio zaczyna raczkowć, ale woli stać na tych swoich cienkich nóżkach:-D
ale się podpiełam pod Beciaczka

reklama
dzięki Dagusia, a ja mam jeszcze jedno pytanko, właśnie obejrzałam foteczki i tak patrze jak te wasze pociechy juz zaczynają raczkować, a mój to tylko się obraca na brzuch, no czasem uda mu sie z powrotem na plecki, no i tak wędruje na plecach, jak się nogami odpycha, a i foczkę tez już zrobi, łapeczki ma dość silne.
Ale Dziewczyny, kiedy wam dzieciaki zaczęły tak kursować?bo ja sie zaczynam martwić, bo mojemu to chyba jeszcze daleko

Mój młody jeszcze nie raczkuje, ale solidnie się przymierza.
Ja myslę, że nie powinnaś się martwić, każdy maluch ma swoje tempo.

U nas w nocy dzis masakra. Mały ma katar aż do pasa. Taki wodnisty. Ale temperaturę Nurofenem zbiłam dobiero jak doszła do 38.
a przez ten katar Jasiek budził się z płaczem co 15 minut i noszony nie chciał, żebym go odłożyła.
Teraz ma tak koło 37,2 - 37,5. ale nic póki co z tym nie robię.
A spał w pajacu przykryty pieluszką flanelową.

Nie wiem czy kiedyś pisałyście że przy ząbkowaniu tez jest katarek?

U nas na górne ząbki był katar i trochę kaszelek. Poleciałam do pediatry spanikowana. Katarek był od ząbków, a kaszelek od kataru:-D.

Ogólne jesli baboki są białe to to nie jest raczej przeziębienie.

Do góry