reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Tygrysku ja juz z tydzień przechodzę:-D:-D:-Dale tylko dlatego że kupilam mala jedyneczke i chce ja skonczyc....wiec teraz do mleczka dodaje jedna miarke "1" i reszta "2":blink::blink::blink:

Mamusie słoiczkowe:-D:-D:-D:-D:-Dco ciekawego(czytaj smaczego) ostatnio jedliście/jadłyście...polecacie jakieś słoiczki...szykuje sie na zakupy i wiem że purree z ziemniaka z indykiem chyba Hippa mam NIE kupowac.....cos jeszcze???
A co polecacie???:-p:-p:-p:-p:-p:-p
my dziś jadłyśmy rybę po grecku gerbera, smakowało malej i mamusi tez:zawstydzona/y:

reklama
ale Wiktor od samego początku dużo jadł, tłumaczyliśmy sobie, że nadrabia zaległośći, bo 2600 ważył, ale jakis strasznie gruby nie jest, a zagęszczanie poradziła mi pediatra PL, żeby nadal refluksowi zapobiegać, ale ja jeszcze nie wiem jak to będzie, jak nie będzie ulewał to może raz czy dwa dziennie zagęszcze, a z kupkami do tej pory żadnego problemu.

ja narazie o glutenie nie myślę, myślę, że jeszcze czas, boje sie reakcji

My właśnie 4 zaczęliśmy, 3 jeszcze w miare ok, ale 4 wydaje mi sie taka luźniejsza, w sumie niewielka między nimi różnica, 3 mieliśmy z huggiesa, a 4 z pampersa, i są fajniejsze

przy porodzie 2600kg, we wtorek było 7800 czyli 5200kg

a my mięsko tak 3-5 dni i przerwa na same warzywka

my też szalejemy na kocyku, myślę że takie wygibasy dużo dają, ostatnio przezwaliśmy małego kopytek:-D:-D:-Dbo go tak zaczęłam kręcić jak się robi kopytka, on aż piszczy z radochy, ja go ucze obracania, a efekt taki, że coraz częściej śpi na boczku co wcześniej sie nie zdarzało

my juz jedliśmy śliweczki, pycha były i jest ok

My odbijamy, bo Jula jeszcze troszeczke ulewa:-:)-:)-(
QUOTE]

Wikus tez ulewa, ale my poprostu jemy na siedząco i po jedzonku nie szalejemy tylko sobie siedzimy i odpoczywamy, no i sie przy okazji beka;-)

to samo, wygibasy na wszystkie strony świata i jeszcze się śmieje, że ucieka mamie i pieluszce:tak:

a ja mam takie dwa pytanka:
jakie ćwiczonka robicie swoim maluchom, żeby się szybciej rozwijały, bo ja to tak z instynktu, ale nie wiem czy dobrze, ,,jedzie rowerek na spacerek'':tak:na nóżki, rączkami zawsze pomachamy w górę w dół na boki, nawet troche poudajemy ze chodzimy, Wikus tak lubi sobie nóżkami po podłodze potuptać, przewrcamy się na boczki, na brzuszek, na plecki, podnosimy za rączki do siadania...tylko na brzuszku nie lubi leżeć i rzadko leży bo się zaraz denerwuje, a kiedys to jeszcze mi sie udawało tak go zabawić ze leżał i nawet usypiał w ciągu dnia na brzuszku, a teraz cięzko.

i drugie, jak to jest u nas w PL z badaniami profilaktycznymi dla takich maluchów, bo ja myślę, że u nas wszystko ok, ale czasem brakuje mi zeby ktoś coś zrobił, żeby sie upewnić czy wszystko dobrze, bo tu o co zapytam to wszystko normalne, nic sie nie dzieje, ja juz sie urlopu w PL nie moge doczekać.
Czy krew, czy jakaś sprawnośc fizyczna to co iles sprawdzane czy jak cos podejrzane?
i jak z tym ciemiączkiem, bo Wikus ma ciągle mięciutkie, wit.d dostaliśmy z Polski, bierzemy, no i tez sie poci przy jedzeniu, i nie tylko, bo to taki mały wariat ciągle sie smieje, wierzga ciągle nogami to mi sie wydaje, ze tyle energii zużuwa, szybko po tym do spania pada, no i poci si eprzez to.

i pyatnie do dziewczyn w UK:czy któraś z was daje Aptamil?bo od 6 miesiąca jest follow-on-milk czyli 3, bo dwójka to: for hungries babies, mnie health visitor kazała 2 dawać, no oszalała baba, w wątpliwości mnie tylko wpędziła, bo to 2 to juz kazała 2 miesiące temu czy jakoś tak zanim to na ulewanie zaczęłam, to może si epomyliła?

My jemy Aptamill i wlasnie przechodzimy z 1 na 3. Nigdy nie dawalam 2 bo to chyba dla tych ktore sie nie najadaja 1. Sama tak zdecydowalam. Dawalam za to malej do 1 kleik ryzowy. Health visitor to ja o nic nie pytam, bo wydaje mi sie ze ona wie mniej ode mnie:baffled: Chodze tylko wazyc malutka i tyle:tak:
Co do cwiczen to tak jak ty co mi tam do glowy przyjdzie, troche mama mi podpowiedziala zeby kolanko do lokcia przyciagac. Prawe kolanko do lewego lokcia i odwrotnie.

U mnie tez problem z przewijaniem,maly strsznie ruchliwy a czy wasze dzieiaczki bawiasie choc chwilke same?? Bo moj 5 min i mu sie nudzi i jak tylko straci mnie z oczu to placze.:confused:
Anoli te gryzaczki tez napewno sa w Asdzie:happy2:

Niestety nie mamy tu Asdy:-(

A my dzis po wazeniu i wynik taki 7.620 czyli 4.125 od urodzenia do przodu:tak:

dziewczyny poradźcie co z tym żólteczkiem do zupki, bo tak pomyślałam, może by coś nowego dać, od kiedy tak można dawać i jak?

a jak podajecie łososia?bo ja bym z łososiem zupkę zrobiła, nie za wcześnie?

dziewczyny poradźcie co z tym żólteczkiem do zupki, bo tak pomyślałam, może by coś nowego dać, od kiedy tak można dawać i jak?

rybki i zółtko to chyba od 6 miesiąca. A łososia robiła kokusia i chyba dodawała do warzyw i miksowała :sorry2:.

beciaczek nam pediatra kazala dodawac żółteczko do zupek pod koniec 6 miesiąca...majlepiej pol zoltka co drugi dzien...pozniej juz mozemy kupowac sloiczki z zotkiem

reklama
Do góry