reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
Myszqo ja kupiłam Huggisy 4 i myślę, że za duże to one nie będą:-D. Skończę paczkę 3 i pewnie na stałe już 4 wejdą.

Ja właśnie podałam zupke z manną i teraz czekam na reakcję... Na razie nie ma zadnej:tak:

Cyprysiowa ja kiedyś miałam te pieluszki z tesco i właściwie były ok. Nie są tak delikatne jak huggisy i pampersy, ale daleko im do tych z Biedronki.
Ale u mnie różnica w cenie jest niewielka więc używam sobie huggisów;-)

Juz po szczepieniu. Mały wazy 6900 g i mierzy 69 cm. Pediatra stwierdziła ze mało wazy i mało przybiera, po przez miesiąc 500 g. Dała nam skierowanie do Poradni gastrologicznej, skierowanie na badanie moczu. A co najgorsze mimo tego, że mały pije zelazo, to okazało się ze hemoglobina jednak spadła z 6,78 do 6,68 :-(. Nie wiem co jest.
Po za tym to mały rozwija się świetnie. aaaaaa i jeszcze wynalazła u niego atopowe zapalenie skóry. Ma akie drobne krosteczki i mówiłam jej ze to od momentu jak zmieniłam proszek i teraz juz wróciłam do starego i tak dała jakis lek.

Powiedz czy te tesco sa porownywalne do jakis pieluszek? Ja uzywalam zawsze huggisow a teraz mamy pampersy a slyszalam wlasnie duzo opinii ze tesco tez fajne. No i jak wygladaja?:zawstydzona/y: Maja jakies wzorki? ;-)

ja nie bliżniaczek wprawdzie ale namówiono mnie ostatnio na tescowe fioletowe co ważne i jestem zadowolona. mają delikatne wzorki z morskim akcentem, dobrą gumeczkę z tyłu i są podobne chyba do huggisów (bo ostatnio miałam) a wcześniej używałam dade i te tesco chyba jednak lepsze.

my już po szczepieniu, Kubuń dzielny był. Jeszcze za 1,5 mies prevenar i luzik.
cały czas myślałam, że on taki wielki a tu prosze jakieś 12 kg. Kubul waży niecałe 8kg (ale nie jestem pewna czy dobrze go zważyli) i ma 71 cm.

A chciałam zapytać czy wasze skarby po tych słoiczkowych zupkach normalnie się załatwiają. Ja znajduję w pieluszce coś jakby plastelinkę ale pani dr udawała, ze nie słyszy mojego pytania. Byłam już tam ostatni raz. Niech sie w..............:wściekła/y:

Kana - śliczne zdjątko w sygnaturce.:-)

Juz po szczepieniu. Mały wazy 6900 g i mierzy 69 cm. Pediatra stwierdziła ze mało wazy i mało przybiera, po przez miesiąc 500 g. Dała nam skierowanie do Poradni gastrologicznej, skierowanie na badanie moczu. A co najgorsze mimo tego, że mały pije zelazo, to okazało się ze hemoglobina jednak spadła z 6,78 do 6,68 :-(. Nie wiem co jest.
Po za tym to mały rozwija się świetnie. aaaaaa i jeszcze wynalazła u niego atopowe zapalenie skóry. Ma akie drobne krosteczki i mówiłam jej ze to od momentu jak zmieniłam proszek i teraz juz wróciłam do starego i tak dała jakis lek.
a moja pediatra mówi ze dzieciaki po 5 miesiącu przybierają 400-500gr na miesiac, i bądź tu mądry

a moja pediatra mówi ze dzieciaki po 5 miesiącu przybierają 400-500gr na miesiac, i bądź tu mądry
No właśnie ja tez tak słyszałam, ale ona uwaza ze on za mało wazy jak na swój wiek. Tylko ze on jak sie urodził to miał 2500 a jak wychodzilismy ze szpitala to 2400 wiec zawsze myslałam ze łądnie sobie wazy tak akurat i łądnie przybiera, no ale okazało sie ze siię myliłam :baffled:

No właśnie ja tez tak słyszałam, ale ona uwaza ze on za mało wazy jak na swój wiek. Tylko ze on jak sie urodził to miał 2500 a jak wychodzilismy ze szpitala to 2400 wiec zawsze myslałam ze łądnie sobie wazy tak akurat i łądnie przybiera, no ale okazało sie ze siię myliłam :baffled:
ja uważam ze on dobrze przybrał
faktycznie w grudniu ważył 2400 a teraz 7000 to duza różnica

reklama
Agacia, zobacz co znalazłam w necie

W piątym miesiącu - większość dzieci podwaja wagę urodzeniową, a w swoje pierwsze urodziny- potrajają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ocena przyrostu masy ciała i wzrostu
Przeciętna masa noworodka donoszonego wynosi ok. 3000-3500 g. W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3·700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową, w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg).

Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2,
rocznego = masa urodzeniowa·3,
2-letniego = masa urodzeniowa·4.
Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.

Rozwój dziecka do 12 miesiąca - Dzieci i rodzice. Praktyczne wychowanie

Do góry