reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Edee staram się ją kłaśc choc na chwilkę przy każdej zmianie pieluszki i w tym co aktualnie ma na sobie. Na zdjęciu to akurat przebierałam ją z piżamki. No ale w samym bodziaku najlepiej jej to wychodzi bo nic nie krępuje ruchów.

Co do pieluszek to my od początku używamy biedronkowych Dada i jesteśmy bardzo zadowoleni. Czasem coś wycieknie ale to raczej wina zbyt luznego zapięcia. A odparzoną dupkę miała tylko raz jak walczyłysmy z pleśniawkami. A przy okazji dobrze na odparzenia robi kąpiel w nadmanganianie potasu.

U mnie plamy z ubranek schodzą super bo od początku piorę w dorosłym proszku z Vanishem.

Myszqa dobrze że szybko wykryliście. Napewno uda się wszystko wycwiczyc a Jaś jest przesłodki.

reklama
moj synek urodził sie 2.12.2008 uzywamy pieluszek huggies 3 ale juz przechodzimy na 4 zobaczymy jak sie beda ukladac.

a odnosnie jedzenia... moj maluch je co 3 rowne godziny 100ml mleka w proszku... czyli wychodzi ok.12 karmien na dobe... czy to nie jest zle?? bo wszedzie pisza ze dziecko powinno jesc do 8 karmien... a moj maly wazy juz 6600g i ma 74cm... 10 marca idziemy do pediatry.. ale powinnam sie tym zaniepokoic??

moj synek urodził sie 2.12.2008 uzywamy pieluszek huggies 3 ale juz przechodzimy na 4 zobaczymy jak sie beda ukladac.

a odnosnie jedzenia... moj maluch je co 3 rowne godziny 100ml mleka w proszku... czyli wychodzi ok.12 karmien na dobe... czy to nie jest zle?? bo wszedzie pisza ze dziecko powinno jesc do 8 karmien... a moj maly wazy juz 6600g i ma 74cm... 10 marca idziemy do pediatry.. ale powinnam sie tym zaniepokoic??

madzia wlasnie ogladalam twoj suwaczek ale ty mlodziutka jestes:-)
a co do karmienia to powinnas sie stosowac do instrukcji na opakowaniu bynajmniej ja taka mam ile miarek i ile karmien na dobe, co by malego nie przekarmic.

Czesc :-) urodziłaś w tym dniu co ja mojego Alanka czyli 02.12.08:tak::-), fajnie ze jesteś z nami, a co do karmienia to landrynka ma rację,;-):tak:, aha mój szkrabek waży teraz 5.110, (a urodził się 3.640, ) czyli widać różnicę między naszymi maluszkami :tak::-)

Mój Jasiek je co 2 godziny czasem co 2,5 i mi pediatra powiedziała, ze skoro tak ma to mam czekać aż sam sobie unormuje jedzenie. Nie próbować go "przegłodzić" żeby później zjadł więcej. I tak zjada jednorazowo 90 ml. Czasami więcej czasami mniej. :tak:

Dzieki za odp związane z pieluszką :-D
Ja chyba przejdę juz na 3, tylko one są o wiele wieksze od 2 :baffled:. Pampers 2 wydaje mi się ze małego cisnie, zawsze jak zmieniam mu pieluszkę to ma czerwone pręgi na nózkach :-(.

Wczoraj oglądałam "Mamo to ja" i tam jeden z pediatrów mówił zeby nie uzywac wody fizjologicznej w kropalkach. Dobrze, że jednak się zdecywowałam na wodę morską w spay -u. Tym bardziej, że mały tak harczy, pediatra powiedziała zeby uzywac właśnie tej wody, bo ma sapkę.

Madzia ale Twój maluszek jest długi :tak:, dla porównania powiem ci ze mój mały ur. się 25.11 i mierzy 59 cm :-D:-D:-D, a co do karmienia to nie powinnas się przejmować, własciwie nie je on bardzo duzo, a ze tak ładnie przybiera na wadze to po prostu tak juz ma.

my 10 marca idziemy na usg bioderek i nerek juz sie boje co powie lekarz a wlasciwie to jak wyglada to badanie bo ja nie mam zielonego pojecia jak sie robi usg bioderek :szok: a 13 wizyta u pediatry...

Dzieki za odp związane z pieluszką :-D
Ja chyba przejdę juz na 3, tylko one są o wiele wieksze od 2 :baffled:. Pampers 2 wydaje mi się ze małego cisnie, zawsze jak zmieniam mu pieluszkę to ma czerwone pręgi na nózkach :-(.

Wczoraj oglądałam "Mamo to ja" i tam jeden z pediatrów mówił zeby nie uzywac wody fizjologicznej w kropalkach. Dobrze, że jednak się zdecywowałam na wodę morską w spay -u. Tym bardziej, że mały tak harczy, pediatra powiedziała zeby uzywac właśnie tej wody, bo ma sapkę.

jaka to jest sol fizjologiczna w kropelkach bo znow niedoinformowana jestem :-(
ja czyszcze nosek malego sola fizjologiczna i za pomoca strzykawki bo spray tez sie u mnie nie sprawdzil

reklama
stosuje sie tak jak jest napisane na opakowaniu ale zadziwia mnie to jak moj malec tak szybko rosnie... urodzil sie 55 cm i wazyl 3070g... no i tyle karmien na opakowaniu jest do 8 a ja mam 12 czasem 14 karmien... moze mleko mu nie starcza dlatego tak czest je?? uzywam bebilon 1 od urodzenia tak mi w szpitalu kazano.

landfryneczka USG biderek wyglada nastepujaco ze wchodzisz do gabinetu rozbierasz dziecko od pasa w dol lekarz przystawia ultrasonograf na bioderku dziecka i robi dwa zdjecia z jednej i z drugiej strony.dziecka to nie boli tylko zimno moze poczuc.

Ja mojemu małemu oczyszczam nosek speryem do noska nivea na bazie wody morskiej.

Ostatnia edycja:
Do góry