reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Okulary - problem

sikorka

sikorka
Miasto
lublin
Witam, moje dziecko nie chce za chiny ludowe nosić okularów. Na sam widok zaczyna płakać... a jak mu zakładam zrzuca je na podłogę....

Jak go przekonać że musi je nosić bo ma wadę wzroku ?

reklama
Może na poczatek aby przyzwyczaic malucha niech zakłada na 5-10min. i wowczas ogladajcie razem np. ksiazeczki, niech zauwazy że w okularach jest lepsza widocznosc...

A moze po prostu sa zle dobrane i zamiast poprawiac wydocznosc pogarszaja???

boi ? a jak sie to objawia, moze na poczatku niech leża gdzies na widocznym miejscu aby sie oswoił z nimi.... czy w klasie syn ma jakies dzieci ktore nosza okulary i czy z nich szydza pozostale? moze zapytaj pani wychowaczyni? a moze tez jej powiedz o problemie i wam pomoze...

to, że okulary robił optyk nie znaczy niestety, że są dobrze dobrane. ja sama noszę od liceum i pamietam, że to okulista źle dobrał mi pierwsze. bolała mnie głowa, źle widziałam, źle się czułam, nie chciałam ich nosić. wystarczył inny lekarz i problem zniknął. proponuję wiec to sprawdzić.

a dziecko moze przekona przykład rodziców czy jakiegoś kolegi lub miłego bohatera filmu czy bajki:confused: moje młode odpukać nie potrzebuje okularów póki co, ale widzi, że wszyscy dookoła je noszą /czyli rodzinka/ i czasami sam się ich domaga:-D nie zapomina nigdy o przeciwsłonecznych, lubi nosić w zabawie zwyczajne oprawki bez szkieł. wiem, że zabrzmi to dziwnie, ale może kup dla siebie jakieś oprawki ze szkłami 'zerówkami', nie powinny być drogie i noście je na początek wspólnie w domu:confused: maluch zobaczy, że to coś zwyczajnego, a przykład mamy w okularach może mu się spodoba.

no nie wiem czy mu się spodoba :/ nie widzę sensu wydawania kasy na okulary których nosił nie będę.... wadę on ma bo ma problemy z czytaniem :/

no to gratuluję podejścia. piszesz: 'wadę on ma bo ma problemy z czytaniem' - chyba nie mamy o czym mówić. proponuję ci dać sobie spokój i nie martwić kimś, nawet synem, bo to nie twój problem.

rozumiem, że możesz nie akceptować pomysłu, w koncu to tylko propozycja. ale nie w tym rzecz, i nie w pieniadzach, których ci szkoda /pewnie jakieś 10zł w aptece lub na bazarku/. rozumiem, że może ciebie nie stać na taki wydatek i nie krytukuję za to, a w twoim podejściu do własnego dziecka.

oczywiście że mi na synu zależy :)

po prostu nie lubię półśrodków, które na dłuższą metę się nie zdają :-) a okulary są właśnie takim półśrodkiem :/

reklama
sikorka jestes w dużym błedzie, bo okulary to nie półśrodek a bardzo pomocna i ważna rzecz, a na pewno nie dlatego ma okulary, bo nie czyta :baffled: a dlatego że ma wade wzroku a jak nie bedzie nosic eraz to za jakiś czas bedzie nosil tzw. denka i wowczas sama do siebie bedziesz mogla miec pretensje...

Do góry